Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kedlubna, nebo kedluben? Zdánlivě obyčejná zelenina obsahuje vzácný vitamín K
Zdroj: Pixabay.com, Lucas Holiday, Pixabay License

Právě v této době je čas na vysévání kedluben, které je potřeba předpěstovat ve skleníku, než přijdou na záhonek. Tato zdánlivě obyčejná pochoutka se řadí mezi první jarní zeleninu a skrývá velký potenciál, pro který bychom na ni neměli v jídelníčku zapomínat.


Ona, či on?

Ve výsledku jdeo jednu a tu samou košťálovou zeleninu. Těžko říci, odkud přesně pochází. Jako jedna z možností se udávají oblasti kolem Středozemního moře, druhou je daleký Tibet. Ať už je její rodnou hroudou kterákoliv část světa, u nás zdomácněla a je častou plodinou zahrádek, kde se pěstuje od jara do podzimu. Existují různé barvy kedluben, u nás je nerozšířenější fialová a zelená.

Zásobárna vitamínů a minerálů

Kedlubna ceněná pro obsah vitamínu C, ve 100 gramech ho má až 60 miligramů, což je přibližně doporučená denní dávka pro dospělého člověka, kterou váš organismus ocení zejména po dlouhé zimě. Další důležitou složku tvoří vitamíny skupiny B, které jsou odpovědné za metabolické procesy a snižují únavu a vyčerpání, což je zejména na jaře velmi vítaný doplněk k překonání jarní únavy. Doplňuje je antioxidant vitamín E a provitamín A, neboli karoten. Jenže kedlubna obsahuje i poměrně vzácný vitamín K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve a činnost jater. Kromě toho podporuje správné vstřebávání vápníku, takže příznivě ovlivňuje stavbu kostí. Když se řekne cholagogum, žlučníkáři nejspíš tuší, že bude řeč o žlučníku. Cholagogum se nachází právě v kedlubnách a je důležitý pro správnou funkci žlučníku, navíc zabraňuje usazování žlučníkových kamenů. Významnou složku kedluben představuje i vláknina, a to rozpustná i nerozpustná.

S čím vším kedlubna pomáhá

Je toho hodně, ale podstatný je zejména fakt, že díky svému složení významně posiluje imunitní systém, takže je dobrou prevencí před různými druhy onemocnění. Kromě toho podporuje mentální funkce mozku, odstraňuje únavu a podporuje krvetvorbu. Působí na krásu, což ocení zejména ženy, protože zlepšuje kvalitu vlasů i pokožky. Pokud hubnete, potěší vás fakt, že umí nejenom odvodňovat, ale díky obsahu vlákniny i redukovat hmotnost.

Kedlubna v kuchyni

Mladé jarní kedlubny jsou vhodné jako samostatná svačina. Jsou křehké, takže se hodí i do prvních jarních salátů, ale nastrouhat je můžete třeba také do pomazánek. Čerstvé si zachovávají nejvíce důležitých látek. Na druhou stranu se ale kedlubna dá skvěle tepelně upravovat. Vynikající je třeba kedlubnové zelí, kedlubnová polévka je vhodná pro ty, kdo chtějí zhubnout a pokud se vám kedlubna nepřejí, můžete ji zkusit i obalovanou a smaženou.

Kedlubna obsahuje cenné látky nejenom v bulvě, ale také v listech. Zejména vitamín C a minerál vápník se zde nacházejí v podstatě větší míře. Pokud vám kedlubna roste na zahrádce, případně ji seženete z ověřeného zdroje s kvalitními neponičenými listy, rozhodně ty listy nevyhazujte, ale nasekejte do salátu. Nejenom, že mu dodají svěží chuť, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat