Kedlubny využíváme v kuchyni po celý rok. Rané jemné odrůdy jsou na jaře vítaným zdrojem vitamínů a minerálů
Kedlubna, botanicky nazývaná brukev zelná, je bulva většinou kulovitého nebo zploštělého tvaru. Pěstujeme rané i pozdní odrůdy se světle zelenou nebo modrofialovou slupkou. V zimě oceníme kedlubny Gigant.
Nutriční hodnota brukví je vysoká. Obsahuje významné množství vlákniny, také karotenu, vitamínů skupiny B, dále vitamín C, PP, z minerálů hlavně fosfor, vápník a železo. Na vitamíny jsou bohatší mladé lístky než samotné bulvy, proto je vhodné je přidávat hlavně do salátů.
Existuje více odrůd využitelných po celý rok od raných až po pozdní kedlubny Gigant, které se dobře skladují přes zimu.
V kuchyni kedlubny využijeme do polévek, jako teplou přílohu k masu (např. kedlubnové zelí) i v salátech. Lze je plnit a zapékat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky s kedlubnou
Kedlubna dodá výbornou chuť různým bramboračkám a je z ní výborná krémová polévka. Kedlubnu můžeme do polévky nastrouhat nebo nakrájet na kousky. I masový vývar dobře ochutí.
Maso s kedlubnou
Maso dušené s kedlubnami představuje výborný letní oběd. Chuť kedluben skvěle doplní kromě čerstvého hovězího, vepřového i drůbežího masa také uzené maso nebo slanina.
Kedlubna v hlavní roli
Mnohá zeleninová jídla se bez kedluben neobejdou. Můžeme z nich připravovat placičky, plnit je, zapékat, dusit. Doplněné bylinkami nebo sýrem jsou výborným obědem nebo večeří.
Přílohy z kedluben
Kedlubnové zelí (hlavně ze zimních Gigantů) známe asi všichni. Ale dušená kedlubna tvoří výbornou přílohu k masu i v jiné podobě - buď připravená se smetanou nebo jako součást dušených zeleninových směsí. Také zeleninové hranolky jsou z kedluben výborné.
Zeleninové saláty s kedlubnami
Můžete zkusit jako podklad zdravého obloženého chlebíčku místo veky plátek kedlubny podle nápaditého receptu naší šikovné uživatelky. Jinak jsou nastrouhané kedlubny, ať už samotné nebo ve směsi v salátu, důležitou osvěžující a křupavou součástí. Zde se uplatní i mladé šťavnaté lístky.
Kedlubny se dobře uplatní v mnoha pokrmech a byla by škoda jejich výživových vlastnosti nevyužít.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 1 hodinou
Bramborový bochníček
Přidáno před 6 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 6 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Fit salát
Přidáno před 19 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejchutnější jarní pomazánky. Osvědčené recepty, do kterých využijeme čerstvou zeleninu, nejlépe přímo ze zahrady
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Komentáře