Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Kedlubny využíváme v kuchyni po celý rok. Rané jemné odrůdy jsou na jaře vítaným zdrojem vitamínů a minerálů
Pixabay

Kedlubna, botanicky nazývaná brukev zelná, je bulva většinou kulovitého nebo zploštělého tvaru. Pěstujeme rané i pozdní odrůdy se světle zelenou nebo modrofialovou slupkou. V zimě oceníme kedlubny Gigant.

Nutriční hodnota brukví je vysoká. Obsahuje významné množství vlákniny, také karotenu, vitamínů skupiny B, dále vitamín C, PP, z minerálů hlavně fosfor, vápník a železo. Na vitamíny jsou bohatší mladé lístky než samotné bulvy, proto je vhodné je přidávat hlavně do salátů.

Existuje více odrůd využitelných po celý rok od raných až po pozdní kedlubny Gigant, které se dobře skladují přes zimu.

V kuchyni kedlubny využijeme do polévek, jako teplou přílohu k masu (např. kedlubnové zelí) i v salátech. Lze je plnit a zapékat.

Polévky s kedlubnou

Kedlubna dodá výbornou chuť různým bramboračkám a je z ní výborná krémová polévka. Kedlubnu můžeme do polévky nastrouhat nebo nakrájet na kousky. I masový vývar dobře ochutí.

Maso s kedlubnou

Maso dušené s kedlubnami představuje výborný letní oběd. Chuť kedluben skvěle doplní kromě čerstvého hovězího, vepřového i drůbežího masa také uzené maso nebo slanina.

Kedlubna v hlavní roli

Mnohá zeleninová jídla se bez kedluben neobejdou. Můžeme z nich připravovat placičky, plnit je, zapékat, dusit. Doplněné bylinkami nebo sýrem jsou výborným obědem nebo večeří.

Přílohy z kedluben

Kedlubnové zelí (hlavně ze zimních Gigantů) známe asi všichni. Ale dušená kedlubna tvoří výbornou přílohu k masu i v jiné podobě - buď připravená se smetanou nebo jako součást dušených zeleninových směsí. Také zeleninové hranolky jsou z kedluben výborné.

Zeleninové saláty s kedlubnami

Můžete zkusit jako podklad zdravého obloženého chlebíčku místo veky plátek kedlubny podle nápaditého receptu naší šikovné uživatelky. Jinak jsou nastrouhané kedlubny, ať už samotné nebo ve směsi v salátu, důležitou osvěžující a křupavou součástí. Zde se uplatní i mladé šťavnaté lístky.

Kedlubny se dobře uplatní v mnoha pokrmech a byla by škoda jejich výživových vlastnosti nevyužít.

 

 

Tento tip je užitečný  (7x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům