Slzy a pot, pak euforie. Jíst chilli papričky může být i životu nebezpečné, na vině je kapsaicin

Papriky patří k oblíbené zelenině, nabízejí totiž širokou škálu využití nejenom ve studené, ale i v teplé kuchyni. Kromě gastronomického významu v sobě papriky skrývají ale i další potenciál. Můžete jimi totiž někoho uzdravit, ale také zabít. Nevěříte?
A Bůh stvořil papriku!
S paprikou, která pochází z Jižní a Střední Ameriky, člověk kamarádí už přes 4000 let. V Evropě za ni vděčíme španělským dobyvatelům, kteří ji přivezli na starý kontinent ze zámořských cest. Jednalo se o takzvanou papriku roční. Dnes byste ji kromě její původní domoviny našli hlavně na jihu Evropy, ale také v Indii a východní Asii. Maďaři ovšem přišli s další teorií, a sice, že se paprika dostala do Evropy z Východu, konkrétně z Turecka, odkud ji přinesla právě do Maďarska dívka, která uprchla z tureckého harému.
Článek z magazínu
Sídlo boha ohně i zdraví
Pro Indiány představovala paprika ve formě koření manu nebeskou. Používali ji totiž nejenom do jídla, ale i do opojných nápojů. Možná tenkrát ani sami netušili, jak moc je paprika díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů zdravá. Zajímavé je, že paprikové koření, které se vyrábí z odrůd obecně označovaných chillies, slouží jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Díky schopnosti ničit viry a bakterie ochrání před nachlazením. Mleté papričky neutralizují trávení, uvolňují endorfiny a pomáhají likvidovat nebezpečné bakterie pocházející z nedostatečně tepelně upravené stravy.
Článek z magazínu
Vražda paprikou
Ano, i tak by se to dalo nazvat, zejména pokud někomu nasypete do jídla nějakou pořádně pálivou odrůdu. „Pachatelem“ je rostlinný alkaloid kapsaicin. Pálivost chilli papriček se pak udává v tzv. Scovilleho stupnici. Čistý kapsaicin dosahuje hodnoty 16 mil. jednotek, zatímco nejpálivější papriky na světě v sobě skrývají jenom 1,5 – 1,6 mil. jednotek. Běžné odrůdy chilli papriček, Jalapeňos - kayenský pepř, jimiž si dochucujeme jídlo, se pohybují na stupnici mezi 8 až 50 tisíci jednotkami.
Smrtelná dávka čistého kapsaicinu je asi 190 miligramů na jeden kilogram hmostnosti. Pokud látky pozřeme příliš, tělo se začne bránit; potí se, člověku se zrychlí tep, někdy se přidají i slzy. Po chvíli ale přijde úleva a dostaví se euforie. Z toho vyplývá jediné; pokud se rozhodnete začít kořenit chilli, měli byste to dělat postupně v mírných dávkách, aby si tělo zvyklo. V případě, že se vám ruka utrhne hned na poprvé, jídlo vám nebude chutnat a hlavně by vám po něm mohlo být špatně.
Článek z magazínu
Boj s kily i onkologickými chorobami
Věčné dietáře možná potěší fakt, že kapsaicin dokáže spalovat tuky a příznivě ovlivňovat hodnotu krevního cukru po jídle. Pokud si jemně okořeníte chilli papričkou pokrm, budete se rychleji cítit sytí. A díky tomuto triku sníte podstatně menší porci a nastartujete tělo k hubnutí. Jenže pozor na to; chilli papričky působí pouze na ty, kteří jimi nekoření často, takže jejich organismus není na kapsaicin zvyklý. Podle řady vědeckých studií kapsaicin naznačuje slibné možnosti v boji s rakovinnými buňkami. Důvod spočívá v apoptóze, laicky řečeno sebevraždě buněk, kterou umí kapsaicin aktivovat.
Témata: kapsaicin, chilli, chilli papričky, pálivé jídlo, zelenina, koření a dochucovadla, paprika
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Historie preclíků: Původně měly připomínat ruce sepjaté k modlitbě. Dnes se podávají k pivu!
Krásně lesklé, solí posypané preclíky jsou… Číst více
Dokonalý mražený dezert? Krémové italské semifreddo připravíte snadno i doma!
Léto nekončí a určitě ještě nastane čas na… Číst více
Den bavorských bílých klobás
Pokud rádi cestujete, jistě víte, že se žádná návštěva Německa neobejde bez pravé bavorské klobásy k snídani nebo svačině. V bavorské restauraci… Číst více
Blíží se čas tuřínu: Uvařte si z něj třeba vydatnou staročeskou polévku dumlíkačku!
Vypadá trochu jako řepa, chutí se podobá spíš… Číst více
Retro okénko: Lentilky miluje již několik generací. Byly první ony nebo jejich americké příbuzné M&M's?
Kdo by neznal lentilky? Dokonalé sladké… Číst více
Staročeské vdolky dostaly název podle pánve, v níž se dřív pekly. Víte, jak se správně dělají?
Když byly ve školní jídelně vdolky, byla to… Číst více
3 nejlepší malinové dezerty do skleničky: Jak připravit panna cottu, semifreddo či snídaňovou mističku?
Maliny jsou oblíbeným letním ovocem, které si… Číst více
MasterChef Česko 2022: Hitem letošního podzimu je tuřín. Připravte z něj třeba staročeskou polévku dumlíkačku
Ve dvaadvacátém díle pořadu MasterChef Česko… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Od áčka po železo: Encyklopedie důležitých vitamínů a přehled potravin, kde je najít, díl II.
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovesné lívance s dušenými jablky
Přidáno před 3 hodinami

Sýrovo-mrkvová pomazánka s pažitkou
Přidáno před 7 hodinami

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 10 hodinami

Velikonoční nádivka (dělená strava ZV)
Přidáno před 20 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.