Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Proč má legendární Polárka ve znaku ledního medvěda?
Zdroj: Wikimedia Commons, Sidney KH – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54826356

Polárkový dort nebo-li polárkáč je něco, co si spousta z nás pamatuje z dětství. Oblíbený mražený smetanový krém se pod legendární značkou Polárka začal vyrábět před 72 lety a přežívá do současnosti. Kde vzal svůj dnes již zlidovělý název?

Polárka: hvězda v každém směru

"Proč mi někdy nekoupíš třeba polárku?" ptá se Hanka Zagorová v písni Maluj zase obrázky. Polárka je značka zmrzlin, která letos oslavila 72 let existence. Za tu dobu se stala natolik oblíbenou, že se její název stal lidovým synonymem pro zmrzliny (nebo alespoň jeden druh zmrzlin) obecně. Stejně tak se vžil hovorový termín "polárkáč", který označuje polárkový dort. Polárkové dorty se vyráběly právě z mraženého smetanového krému jménem Polárka, s nímž Pražské mrazírny od konce 40. let dobývaly tehdy ještě československý trh s pochutinami. Proč si firma vybrala zrovna takový titul?

Nesouvisí to ani tak s jasnou hvězdou na nebi, jako s jistou hvězdou zvířecí, která se v roce 1947 narodila v pražské ZOO. Byla to samička ledního medvěda, která se stala teprve druhým úspěšně odchovaným mládětem tohoto zvířecího druhu v Praze a jmenovala se právě Polárka. V 50. letech 20. století se Polárka stala doslova chlupatou celebritou a její popularity se rozhodly využít právě Pražské mrazírny. Medvědice Polárka těšila návštěvníky ZOO dlouhých 12 let a zmrzliny, kterým dala název, ale i logo, v němž se skvěl právě medvěd lední, ji několikanásobně přežily.

Se sametovou revolucí přišel útlum Polárky jako značky, ale polárkové dorty z prodejen tak úplně nezmizely. Začaly je ovšem produkovat i jiní výrobci pod označením zmrzlinové dorty a i složení se mírně lišilo. O renesanci se firma Polárka pokusila v roce 2018, kdy předvedla nové logo a kromě již tradičních pochoutek i nové produkty.

Dostali jste z toho chuť na klasický polárkáč, jaký si pamatujete z dětství? Můžete ho mít; je totiž poměrně snadné vyrobit si jej doma. Potřebujete k tomu dva kelímky smetany ke šlehání, pytlíček vanilkového cukru, dvě vejce a dvě lžíce cukru moučka, který ale můžete nahradit medem nebo čekankovým sirupem, pokud se snažíte jíst zdravě. Dále je nutné použít tři mísy. V jedné smícháte žloutky s vanilkovým a moučkovým cukrem a ušleháte ze směsi sladkou žloutkovou pěnu. Ve druhé si vyšleháte obě smetany do husté šlehačky. A ve třetí si z bílků vyšleháte tuhý sníh. Do žloutkové směsi pak po částech opatrně vmícháte nejprve šlehačku a pak sníh. Hotovou směs necháte přes noc zmrznout v mrazáku a máte hotovo.

Komentáře

tamee

26. 3. 2021 22:49

Dobrý den, nezdá se mi, že by v polarce byl zloutek, protože je naprosto bílý.

Palika Palika

13. 3. 2021 13:06

Pamatuji si, že jako dítě (je mi 59) jsem miloval tu kombinaci čokolády navrchu a smetany ... a to mi zůstalo dodnes. Ze zmrzlin mám nejraději vanilkovo čokoládovou. Polárkáč jsem neměl již takových dvacet let ... Zkusím si jej vyrobit :-) Díky za článek :yes::yes::yes:

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více