Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?
Zdroj: Pixabay.com, RitaE, Pixabay License

Jablečný závin neboli štrúdl oblíbený dezert je takový nenápadný pracant. Jí ho všichni, je rychle hotový, sladký a přitom díky jablkům příjemně svěží Pekly ho už naše prababičky, babičky i maminky. Přesto se to s jeho původem má trochu jinak, než by se na první pohled zdálo...

Tak trochu nejasný původ štrúdlu

Většina lidí předpokládá, že jablečný závin neboli štrúdl je český moučník, který nám sebrali Rakušané. Ti ale zase tvrdí, že tento moučník pochází od nich, respektive z Rakouska-Uherska. Chlubí se totiž historicky prvním psaným receptem na štrúdl, který je datován do roku 1697. Jenže pokud máme mít smůlu my, tak ji nejspíš budou mít i naši jižní sousedé. Stačí si totiž připomenout válečné výpravy osmanských Turků, kteří s sebou vozili i vlastní kuchaře. Ti pro ně kromě jiného připravovali také sladkost zvanou baklava z listového těsta. Netrvalo dlouho a dezert se dostal i mezi obyvatele dobytých území, až pozvolna doputoval do tehdejšího Rakousko-Uherska. Jelikož Rakušané jsou milovníci kaváren a sladkostí, nejspíš tam někoho napadlo použít do náplně snadno dostupná jablka. K nim ladila skořice a rozinky a první štrúdl byl na světě.

Není těsto jako těsto

Základ na štrúdl tradičně tvoří listové těsto, používá ale také těsto kynuté. Kromě toho mezi lidmi koluje řada receptů na to nejlepší těsto pod sluncem. Určitě nějaký takový po mamince či babičce vlastníte i vy. Platí, že používat byste měli takové těsto, se kterým se vám dobře dělá. Pak totiž zvládnete správné vyválení, naplnění a zabalení, při kterém se těsto rádo trhá.

Náplně dle chuti

Aby vám šťáva, kterou pustí jablka, nevytekla, nezapomeňte spodek těsto lehce poprášit strouhankou. Pokud ji nemáte, ještě lépe ji zastoupí pořádně rozdrcené piškoty. Nastrouhaná jablka si podrží chuť i po upečení, pokud je před zabalením lehce zakápnete rozehřátým máslem. Do náplně se také přidávají ořechy, někdo máčí rozinky do rumu či jablečného destilátu. Pokud vám jablka nic neříkají, klidně vyzkoušejte třeba hrušky, s nimi bude štrúdl stejně výtečný. Tip: Závin se dá připravit i na slano, třeba se špenátem nebo se slaninou a sýrem.

Ve vídeňských kavárnách, kde má tento zákusek mezi moderními dezerty své neochvějné místo, vám ho naservírují s velkorysou porcí poctivé šlehačky nebo přelitý vanilkovým krémem. Spolu s vídeňskou kávou či šálkem pořádně silného espressa na tento chuťový zážitek budete vzpomínat ještě hodně dlouho.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více