Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?
2. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Jablečný závin neboli štrúdl oblíbený dezert je takový nenápadný pracant. Jí ho všichni, je rychle hotový, sladký a přitom díky jablkům příjemně svěží Pekly ho už naše prababičky, babičky i maminky. Přesto se to s jeho původem má trochu jinak, než by se na první pohled zdálo...
Tak trochu nejasný původ štrúdlu
Většina lidí předpokládá, že jablečný závin neboli štrúdl je český moučník, který nám sebrali Rakušané. Ti ale zase tvrdí, že tento moučník pochází od nich, respektive z Rakouska-Uherska. Chlubí se totiž historicky prvním psaným receptem na štrúdl, který je datován do roku 1697. Jenže pokud máme mít smůlu my, tak ji nejspíš budou mít i naši jižní sousedé. Stačí si totiž připomenout válečné výpravy osmanských Turků, kteří s sebou vozili i vlastní kuchaře. Ti pro ně kromě jiného připravovali také sladkost zvanou baklava z listového těsta. Netrvalo dlouho a dezert se dostal i mezi obyvatele dobytých území, až pozvolna doputoval do tehdejšího Rakousko-Uherska. Jelikož Rakušané jsou milovníci kaváren a sladkostí, nejspíš tam někoho napadlo použít do náplně snadno dostupná jablka. K nim ladila skořice a rozinky a první štrúdl byl na světě.
Mohlo by vás zajímat
Není těsto jako těsto
Základ na štrúdl tradičně tvoří listové těsto, používá ale také těsto kynuté. Kromě toho mezi lidmi koluje řada receptů na to nejlepší těsto pod sluncem. Určitě nějaký takový po mamince či babičce vlastníte i vy. Platí, že používat byste měli takové těsto, se kterým se vám dobře dělá. Pak totiž zvládnete správné vyválení, naplnění a zabalení, při kterém se těsto rádo trhá.
Náplně dle chuti
Aby vám šťáva, kterou pustí jablka, nevytekla, nezapomeňte spodek těsto lehce poprášit strouhankou. Pokud ji nemáte, ještě lépe ji zastoupí pořádně rozdrcené piškoty. Nastrouhaná jablka si podrží chuť i po upečení, pokud je před zabalením lehce zakápnete rozehřátým máslem. Do náplně se také přidávají ořechy, někdo máčí rozinky do rumu či jablečného destilátu. Pokud vám jablka nic neříkají, klidně vyzkoušejte třeba hrušky, s nimi bude štrúdl stejně výtečný. Tip: Závin se dá připravit i na slano, třeba se špenátem nebo se slaninou a sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Ve vídeňských kavárnách, kde má tento zákusek mezi moderními dezerty své neochvějné místo, vám ho naservírují s velkorysou porcí poctivé šlehačky nebo přelitý vanilkovým krémem. Spolu s vídeňskou kávou či šálkem pořádně silného espressa na tento chuťový zážitek budete vzpomínat ještě hodně dlouho.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami