Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Zdroj: Pečený králík na rozmarýnu. Zdroj: Toprecepty, rebeka

Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi zvířecím symbolem příchodu jara. Jeho maso je výborné pro využití v kuchyni, protože je zdravé a díky nepříliš výrazné chuti je možné upravit jej na mnoho způsobů. Kuchařky ale často mívají problém s tím, že je králičí pečínka tuhá nebo nepříjemně voní. Jak si s tím poradit?

Dietní a křehký králík

„Furt králíka, každej den máme králíka, ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?” stěžuje si malý Jiříček ve slavné české komedii Slunce, seno, jahody - a vlastně se mu nemůžeme divit. Zejména na venkově, kde je možné králíky i přímo chovat, bylo maso z ušáků vždy jedním z nejdostupnějších, a proto se na stole objevovalo velmi často. Ačkoliv je to maso jemné, dietní a je možné upravit jej na mnoho způsobů, každé jídlo se jednou může přejíst. My vás ale nyní naučíme, jak králičí maso připravit tak, že se k němu budete rádi vracet znovu a znovu.

U každého masa platí, že je potřeba trochu se seznámit s jeho původem, než daný kus koupíte. U králičího je to dvojnásob důležité. Pokud ušáky nechováte vy nebo nějaký váš příbuzný, známý či soused, a kupujete králičí maso „od cizích”, choďte pro něj nejlépe do kvalitního řeznictví. V supermarketech jej kupujte zásadně chlazené. Maso by mělo být světle růžové, pružné a rovněž by mělo hezky vonět. Tak se pozná, že je maso mladé, a to je nejvhodnější. Doma pak králíka můžete zamrazit, tak vám vydrží i rok, případně jej uložte do lednice, kde však maso skladujte maximálně tři dny. Ale ani starší králičí maso nemusí hned letět do koše, jen je potřeba jej před zpracováním trochu ošetřit, aby výsledný pokrm nebyl tuhý. Stačí maso den před přípravou důkladně potřít olivovým olejem a nechat jej takto naložené až do začátku vaření. Díky tomu ušák hezky povolí a bude opět křehký.

Na vaření je nejvhodnější koupit hřbet nebo kýtu. Králičí maso je bohaté na bílkoviny a ze všech druhů masa navíc obsahuje nejméně cholesterolu, proto je dobré i pro dietáře. Zároveň v něm nenajdeme zbytečně moc tuků, což ale částečně způsobuje, že králičí maso samo o sobě nemá příliš výraznou chuť a není zrovna nejšťavnatější. Má to ale i své výhody; díky tomu je maso možné kombinovat na tisíc způsobů. Nejlepší a nejtradičnější je králík na smetaně, protože krémová omáčka jde ruku v ruce s jemností masa. Ušák je ale vhodný i pro výrobu vývaru a polévek a pro své výživové hodnoty se často objevuje v krmivu pro domácí mazlíčky.

Vynikající je ale také králičí pečínka. Aby maso nebylo vysušené, doporučujeme péct králíka obaleného plátky slaniny, která výsledku dodá šťávu, ale i šmak. Totéž zajistí pečení králíka na česneku a cibuli. Cibule při pečení navíc lehce zkaramelizuje, což dodá chuť masové šťávě. Králičí maso je přirozeně trochu nasládlé, což se ke karamelizované cibulce skvěle hodí. Vhodným kořením ke králičímu je rozmarýn, skvělý je rovněž králík pečený na hruškách či jablkách.

Pečete-li králičí stehna, můžete je stroužky česneku i přímo prošpikovat. Králičí maso pečené s cibulí a česnekem navíc není třeba dosolovat, což opět ocení milovníci zdravého životního stylu. Kombinace všech tří věcí, tedy cibule, česneku i slaniny, celou pečeni skvěle provoní, což oceníte zejména u staršího králíka, který může mít pro ušáky typický odér, který nejde pod nos úplně každému.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více