Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
16. 3. 2021 Tipy a triky
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi zvířecím symbolem příchodu jara. Jeho maso je výborné pro využití v kuchyni, protože je zdravé a díky nepříliš výrazné chuti je možné upravit jej na mnoho způsobů. Kuchařky ale často mívají problém s tím, že je králičí pečínka tuhá nebo nepříjemně voní. Jak si s tím poradit?
Dietní a křehký králík
„Furt králíka, každej den máme králíka, ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?” stěžuje si malý Jiříček ve slavné české komedii Slunce, seno, jahody - a vlastně se mu nemůžeme divit. Zejména na venkově, kde je možné králíky i přímo chovat, bylo maso z ušáků vždy jedním z nejdostupnějších, a proto se na stole objevovalo velmi často. Ačkoliv je to maso jemné, dietní a je možné upravit jej na mnoho způsobů, každé jídlo se jednou může přejíst. My vás ale nyní naučíme, jak králičí maso připravit tak, že se k němu budete rádi vracet znovu a znovu.
Mohlo by vás zajímat
U každého masa platí, že je potřeba trochu se seznámit s jeho původem, než daný kus koupíte. U králičího je to dvojnásob důležité. Pokud ušáky nechováte vy nebo nějaký váš příbuzný, známý či soused, a kupujete králičí maso „od cizích”, choďte pro něj nejlépe do kvalitního řeznictví. V supermarketech jej kupujte zásadně chlazené. Maso by mělo být světle růžové, pružné a rovněž by mělo hezky vonět. Tak se pozná, že je maso mladé, a to je nejvhodnější. Doma pak králíka můžete zamrazit, tak vám vydrží i rok, případně jej uložte do lednice, kde však maso skladujte maximálně tři dny. Ale ani starší králičí maso nemusí hned letět do koše, jen je potřeba jej před zpracováním trochu ošetřit, aby výsledný pokrm nebyl tuhý. Stačí maso den před přípravou důkladně potřít olivovým olejem a nechat jej takto naložené až do začátku vaření. Díky tomu ušák hezky povolí a bude opět křehký.
Mohlo by vás zajímat
Na vaření je nejvhodnější koupit hřbet nebo kýtu. Králičí maso je bohaté na bílkoviny a ze všech druhů masa navíc obsahuje nejméně cholesterolu, proto je dobré i pro dietáře. Zároveň v něm nenajdeme zbytečně moc tuků, což ale částečně způsobuje, že králičí maso samo o sobě nemá příliš výraznou chuť a není zrovna nejšťavnatější. Má to ale i své výhody; díky tomu je maso možné kombinovat na tisíc způsobů. Nejlepší a nejtradičnější je králík na smetaně, protože krémová omáčka jde ruku v ruce s jemností masa. Ušák je ale vhodný i pro výrobu vývaru a polévek a pro své výživové hodnoty se často objevuje v krmivu pro domácí mazlíčky.
Mohlo by vás zajímat
Vynikající je ale také králičí pečínka. Aby maso nebylo vysušené, doporučujeme péct králíka obaleného plátky slaniny, která výsledku dodá šťávu, ale i šmak. Totéž zajistí pečení králíka na česneku a cibuli. Cibule při pečení navíc lehce zkaramelizuje, což dodá chuť masové šťávě. Králičí maso je přirozeně trochu nasládlé, což se ke karamelizované cibulce skvěle hodí. Vhodným kořením ke králičímu je rozmarýn, skvělý je rovněž králík pečený na hruškách či jablkách.
Mohlo by vás zajímat
Pečete-li králičí stehna, můžete je stroužky česneku i přímo prošpikovat. Králičí maso pečené s cibulí a česnekem navíc není třeba dosolovat, což opět ocení milovníci zdravého životního stylu. Kombinace všech tří věcí, tedy cibule, česneku i slaniny, celou pečeni skvěle provoní, což oceníte zejména u staršího králíka, který může mít pro ušáky typický odér, který nejde pod nos úplně každému.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami