Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králičí maso nabízí ve srovnání s ostatními druhy masa zajímavé složení. Vyniká vysokým obsahem snadno zpracovatelných bílkovin i nízkým obsahem tuku a cholesterolu. Významný je také jeho obsah vitamínů skupiny B.

V tomto článku vám představíme 16 osvědčených receptů, ve kterých hraje králičí maso hlavní roli. Těžko zvolit, který je nejlepší. Nechte se tedy zlákat, vyberte recept a uvařte pro svoji rodinu chutný oběd.

1/16

    1 z 16

    Králík na víně se smetanou a játry

    Králík na víně se smetanou a játry

    Aby nebyl pečený králík suchý, je dobré ho prošpikovat slaninou. Během pečení ho často podléváme výpekem a pečeme do změknutí. Výpek zahustíme jíškou, abychom získali chutnou omáčku k masu. Přidáme orestovaná játra a jako přílohu uvaříme jedinečný karlovarský knedlík.

    2 z 16

    Králičí sekaná se špekem a bůčkem

    Králičí sekaná se špekem a bůčkem

    Další chutný recept, do kterého zpracujete králičí maso až do posledního kousku. Aby nebyla sekaná suchá, je zde doplněna bůčkem, díky kterému bude lahodně šťavnatá. A když do receptu přidáte ještě slaninu, budou mít nadšení strávníci "boule za ušima".

    3 z 16

    Králík či kuře proti skleróze

    Králík  či kuře proti skleróze Video

    Protože je králičí maso samo o sobě náchylné k vysušení, je dobré ho špikovat nebo obalit slaninou. Zde je použitá slanina, která v kombinaci s voňavou česnekovou omáčkou provoní celý dům. Za přílohu můžeme směle zvolit vařené brambory.

    4 z 16

    Béřovický králík

    Béřovický králík Video

    Jednou z možností jak zabránit vysušení masa je jeho naložení do marinády. Teprve pak se může maso pomalu upéct. Béřovický králík je velmi oblíbeným receptem, který není složitý a proto jej hravě zvládne i začínající kuchař.

    5 z 16

    Králík na smetaně po staročesku

    Králík na smetaně po staročesku Video

    Králík na smetaně je jedním z klasických receptů na přípravu králíka. Maso je třeba naložit den předem, aby zkřehlo a nasálo tu správnou chuť. Druhý den stačí králíka pomalu upéct a připravit přílohu, tou nejvhodnější je houskový knedlík.

    7 z 16

    Králík na česneku a hořčici

    Králík na česneku a hořčici

    Králík na česneku s dijonskou hořčicí není sice zrovna česká klasika, ale nedá mnoho práce a spolehlivě s ním zabodujete u celé rodiny. Kombinace jemného králičího masa a výrazné omáčky je prostě neodolatelná. Nakonec stačí jen zvolit tu správnou přílohu.

    8 z 16

    Králík á la Conti

    Králík á la Conti

    Netradiční recept s uzeným jazykem pochází ze staré kuchařky zabývající se pouze králičím masem. Krom uzeného jazyka budete potřebovat také žampiony a slaninu. Výpek z masa je zahuštěný jíškou a zjemněný smetanou. Výsledkem je dokonalá omáčka k masu.

    11 z 16

    Králičí hřbet na zeleném Kampotském pepři

    Králičí hřbet na zeleném Kampotském pepři

    Kampotský pepř se pěstuje v horách jižní Kambodže, v provincii Kampot. Tento původní kultivar pepře vyniká výraznější chutí a vůní. V kombinaci s králičím masem je chuť velmi lahodná. Brambory jsou zde doplněny o kapustičky, které svojí barvou lahodí i oku.

    12 z 16

    Králík s majoránkovou omáčkou

    Králík s majoránkovou omáčkou

    Pečený králík, šťavnatý a voňavý - právě takový je pokrm podle tohoto receptu. S masem se pečou také houby, slanina a cibule. Nakonec je šťáva ochucená promnutou majoránkou. Voňavé maso doplňte nejlépe bramborovým knedlíkem nebo bramborami vařenými či šťouchanými.

    13 z 16

    Králík na divoko s hruškou

    Králík na divoko s hruškou

    Aby bylo maso z králíka šťavnaté, je zde prošpikováno slaninou. Nádech zvěřiny vytvoříme použitím divokého koření. Podlité suchým červeným vínem pečeme zvolna dozlatova. Na talíři dozdobíme vařenou hruškou se lžičkou džemu.

    14 z 16

    Kořeněný králík se švestkami

    Kořeněný králík se švestkami

    Švestková omáčka králíku vyloženě svědčí. Nasládlá omáčka koresponduje s nasládlou chutí králičího masa. Předtím je ale třeba nechat maso naložené 24 hodin ve směsi červeného vína, octa a koření. Nejvhodnější přílohou je bramborový knedlík.  

1/16

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky