Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

České superpotraviny hravě strčí do kapsy ty exotické. Do některých byste jejich schopnosti neřekli
Zdroj: Pixabay.com, Free-Photos, Pixabay license

Slovo superpotravina v nás vzbuzuje pocit, že bez ní nemůžeme být - a ještě navíc zní docela cize. Jenže nikde není psáno, co taková superpotravina vlastně nabízí, a pokud ano, stojí za to se zamyslet, kolik super vlastností jí zbylo, když k nám cestovala přes půl světa. Přitom řada českých plodin nabízí stejné a mnohdy i lepší účinky. Které to jsou?

Vlašské ořechy – potrava pro mozek

O vlašácích se obecně ví, že prospívají šedé kůře mozkové. To je dáno řadou významných látek, z nichž nejdůležitější jsou vitamíny skupiny B pozitivně působící na nervovou soustavu a provitamin A, což je spolu s vitaminem E důležitý antioxidant. Neméně důležité jsou i minerály jako hořčík, zinek, selen, fosfor a draslík. Sice mají vlašské ořechy vysoký obsah tuků, ale většinu z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají chránit kardiovaskulární systém. Naměřili vám vyšší hladinu škodlivého LDL cholesterolu? Pak rozhodně každý den snězte hrst vlašáků, které napomáhají k jeho snížení a tím i omezují riziko mrtvice nebo infarktu. Konzumovat se dají různým způsobem, ale úplně nejlepší jsou čerstvé, třeba jako malá svačinka.

Kysané zelí – imunitní posila

Na jeho chuť si musíte zvyknout, ale výměnou za jeho zdravotní přínos to rozhodně stojí za to. Právě mléčné kvašení je důvodem, proč je kysané zelí vhodné pro udržení zdravého prostředí střev. Na tenhle efekt byste si měli vzpomenout vždy, když vám lékař předepíše antibiotika. Po dlouhé zimě nám všem chybí vitamín C. A právě v kysaném zelí je ho nejvíce, protože na rozdíl od jiných druhů zeleniny a ovoce v něm obsah vitamůnů vydrží podstatně delší dobu. S každou porcí kvašeného zelí se budete cítit více duševně svěží, a to díky vitamínu B, který podporuje činnost mozku a nervů. Podle řady výzkumů je kysané zelí díky antioxidantům, flavonoidům a vláknině vhodnou prevencí proti onkologickým onemocněním.

Maliny pro krásu

Tohle oblíbené bobulovité ovoce si zaslouží víc pozornosti, než se mu momentálně dostává. Obsahuje totiž vitamín A, což je jedinečný antioxidant vhodný jako prevence v boji proti civilizačním chorobám, takže pokud chcete mít zdravé srdce a cévy, jezte maliny. Důležitou součást zdravého malinového koktejlu tvoří vitamín C, který příznivě ovlivňuje imunitu, a minerály hořčík, draslík, měď a riboflavin. V malinách se skrývá i rutin zpevňující cévy, a neméně důležité flavonoidy. Co byste do lesních plodů možná neřekli je fakt, že ulevují od premenstruačního syndromu a čistí lymfatický systém, čili vás zbaví zbytečných otoků.

Jó, třešně zrály…

Na třešně si budeme muset ještě chvilku počkat, což ale nemění nic na tom, že je dobré vědět, proč bychom nad nimi neměli ohrnout nos. Nejsou totiž zdaleka tak obyčejné, jak se možná na první pohled zdají. Z vitamínu obsahují vitamíny A, B, C, E, P a betakaroten. Třešně jsou přirozeným zdrojem jódu a je v nich vápník, takže příznivě ovlivňují kosti i zuby. Navíc čistí krev, játra i ledviny a zabraňují různým zánětům. Chrání srdce, cévy a jsou vhodnou prevencí onkologických onemocnění. A to nejlepší na závěr; třešně obsahují melatonin, hormon ovlivňující spánek. Takže pokud se vám špatně usíná, hurá na ně!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více