Vyzkoušené fígle a rady, jak na třené těsto, aby byl velikonoční beránek perfektní
28. 3. 2021 Tipy a triky
Velikonoční beránek jako tradiční symbol Velikonoc rozhodně nesmí chybět na žádném slavnostně prostřeném stole. Nejčastěji se peče z třeného těsta, které je při správném postupu jemné a nadýchané. Proto si na pečení beránka vyhraďte dostatečný čas, který budete potřebovat pro jednotlivé kroky.
Kvalita a pokojová teplota
Ačkoliv můžete objevit návody, které to radí, rozhodně nenahrazujte v receptu máslo margarínem a vejce lžící mléka. Na těstě byste neměli šetřit, protože jinak se může stát, že výsledek nedopadne podle očekávání, i když mu třeba věnujete spoustu práce. Než se pustíte do pečení, ingredience jako máslo, vejce a další přísady z chladničky nechte alespoň půl hodiny odpočinout v pokojové teplotě. Důvod je jednoduchý; rozdílné teploty totiž mohou snadno způsobit neplechu třeba v podobě sraženého másla, a s tím pak už nic neuděláte.
Mohlo by vás zajímat
Sypké přísady
Mouku používejte zásadně polohrubou. Aby bylo těsto hebčí, lze ji zčásti nahradit škrobovou moučkou. I když se v některých receptech na třená těsta uvádí, že prášek do pečiva není třeba, v případě beránka tahle rada rozhodně neplatí. Beránek má být vysoký a na to, aby dostatečně vyběhl, potřebuje zkrátka nějakou „podporu“. Pozor na to, že prášek do pečiva by měl být rovnoměrně rozptýlený, proto ho nejdřív rovnoměrně prosyjte do mouky, kterou tak zároveň i krásně provzdušníte. Pokud jde o cukr, používejte jemný krupicový, který se při tření dobře rozpustí a krémový základ díky němu správně nadýchne.
Mohlo by vás zajímat
Správné zpracování
Tuk můžete třít rukou, ale je otázka, zda to tu přibližnou půlhodinku vydržíte bez ztráty končetiny. Lepší proto bude využití kuchyňského robota se třecím nástavcem. Nejprve se tře máslo, k němu se přidává cukr a jakmile vznikne kompaktní hmota, je třeba přidat žloutky, jeden po druhém, a pečlivě zatřít. Jakmile máte hotovo, ušlehejte sníh. Potřebujete pevný a toho dosáhnete přidáním špetky soli k bílkům. Dalším krokem je přidání mléka a mouky. Aby se všechny ingredience dobře rozmíchaly, přidávejte je postupně po lžících a nikoliv vše najednou. Nakonec přijde sníh z bílků. Pracujte s ním opatrně, má za úkol těsto nadlehčit a ne se v něm utopit.
Mohlo by vás zajímat
Pečení
Hmotu do dobře vymazané a vysypané formy nelijte z výšky, ale raději ji dovnitř vkládejte po lžících. Jde o to, že tímto způsobem zůstane v těstě zachovaný vzduch, který jste do něj vpravili při tření. Těsto má dosahovat pouze do dvou třetin formy, protože při pečení nabude, tak aby vám nelezlo z ven. Péct byste měli beránka pozvolna. Před koncem pečení nezapomeňte odkrýt zadní část formy a špejlí zkontrolovat, kolik času těstu ještě zbývá.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Brokolice má mnoho zdravotních benefitů, proto ji neváhejme zařadit do jídelníčku. Má pozitivní vliv na oči, pokožku, kosti a zuby, pomáhá také… Číst více
Jak uvařit rychle a chutně polévku? Čekáte návštěvu a nemáte čas stát dlouho u sporáku? U nás máte z čeho vybírat
Pokud máme v mrazničce zásobu míchané polévkové zeleniny, uvaření výborné polévky pro nás bude hračka. Nemusíme se ani zdržovat čištěním, krájením… Číst více
15 receptů na podzimní polévky: Příjemně zahřejí i zasytí, navíc skvěle chutnají
Vydatné polévky měly vždy důležité místo v našich kuchyních. Jsou skvělou součástí obědů se sladkým druhým chodem v podobě lívanců, palačinek či… Číst více
15 receptů na vydatné zimní polévky: Připravte si sytou polévku k zahřátí
Vydatné polévky patří k těm nejoblíbenějším - často k nim postačí přikusovat čerstvé pečivo, čímž se zasytíme a nepotřebujeme jíst další chod. V… Číst více
Zahřejme své děti v chladných dnech správnými potravinami. Hřejivý jídelníček na celý týden přijde vhod
Některé potraviny mají dle tradiční čínské… Číst více
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně… Číst více
Jak se používá pečený čaj? Dopřejeme si ho během chladných dnů pro zahřátí. Lahodně chutná a příjemně voní
Pečený čaj se připravuje z různých druhů ovoce, můžeme využít jeden druh, ale obvykle se používá směs více druhů různých barev a chutí. Velmi vhodný… Číst více
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Dýně hokkaido je velmi jednoduchá na zpracování. Nemá totiž tak tvrdou slupku jako ostatní dýně a tak ji nemusíme loupat, čímž se její zpracování… Číst více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu,… Číst více
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Možná teď sedíte s hrníčkem dobré kávy nebo lahodného čaje a chystáte se na tradiční sezónní punč, svařák či grog nebo horkou čokoládu? Pojďte se… Číst více