Vyzkoušené fígle a rady, jak na třené těsto, aby byl velikonoční beránek perfektní
28. 3. 2021 Tipy a triky
Velikonoční beránek jako tradiční symbol Velikonoc rozhodně nesmí chybět na žádném slavnostně prostřeném stole. Nejčastěji se peče z třeného těsta, které je při správném postupu jemné a nadýchané. Proto si na pečení beránka vyhraďte dostatečný čas, který budete potřebovat pro jednotlivé kroky.
Kvalita a pokojová teplota
Ačkoliv můžete objevit návody, které to radí, rozhodně nenahrazujte v receptu máslo margarínem a vejce lžící mléka. Na těstě byste neměli šetřit, protože jinak se může stát, že výsledek nedopadne podle očekávání, i když mu třeba věnujete spoustu práce. Než se pustíte do pečení, ingredience jako máslo, vejce a další přísady z chladničky nechte alespoň půl hodiny odpočinout v pokojové teplotě. Důvod je jednoduchý; rozdílné teploty totiž mohou snadno způsobit neplechu třeba v podobě sraženého másla, a s tím pak už nic neuděláte.
Mohlo by vás zajímat
Sypké přísady
Mouku používejte zásadně polohrubou. Aby bylo těsto hebčí, lze ji zčásti nahradit škrobovou moučkou. I když se v některých receptech na třená těsta uvádí, že prášek do pečiva není třeba, v případě beránka tahle rada rozhodně neplatí. Beránek má být vysoký a na to, aby dostatečně vyběhl, potřebuje zkrátka nějakou „podporu“. Pozor na to, že prášek do pečiva by měl být rovnoměrně rozptýlený, proto ho nejdřív rovnoměrně prosyjte do mouky, kterou tak zároveň i krásně provzdušníte. Pokud jde o cukr, používejte jemný krupicový, který se při tření dobře rozpustí a krémový základ díky němu správně nadýchne.
Mohlo by vás zajímat
Správné zpracování
Tuk můžete třít rukou, ale je otázka, zda to tu přibližnou půlhodinku vydržíte bez ztráty končetiny. Lepší proto bude využití kuchyňského robota se třecím nástavcem. Nejprve se tře máslo, k němu se přidává cukr a jakmile vznikne kompaktní hmota, je třeba přidat žloutky, jeden po druhém, a pečlivě zatřít. Jakmile máte hotovo, ušlehejte sníh. Potřebujete pevný a toho dosáhnete přidáním špetky soli k bílkům. Dalším krokem je přidání mléka a mouky. Aby se všechny ingredience dobře rozmíchaly, přidávejte je postupně po lžících a nikoliv vše najednou. Nakonec přijde sníh z bílků. Pracujte s ním opatrně, má za úkol těsto nadlehčit a ne se v něm utopit.
Mohlo by vás zajímat
Pečení
Hmotu do dobře vymazané a vysypané formy nelijte z výšky, ale raději ji dovnitř vkládejte po lžících. Jde o to, že tímto způsobem zůstane v těstě zachovaný vzduch, který jste do něj vpravili při tření. Těsto má dosahovat pouze do dvou třetin formy, protože při pečení nabude, tak aby vám nelezlo z ven. Péct byste měli beránka pozvolna. Před koncem pečení nezapomeňte odkrýt zadní část formy a špejlí zkontrolovat, kolik času těstu ještě zbývá.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Připravit třené těsto není žádná věda. Poradíme vám, jak docílit jemného a kyprého moučníku
Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Příprava plechů před pečením: Každé těsto vyžaduje trochu jiný postup. Poradíme, jak na to, aby se pečení povedlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 17 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 17 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 19 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 22 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 22 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54