Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušené fígle a rady, jak na třené těsto, aby byl velikonoční beránek perfektní
Zdroj: Pixabay, Emilia Baczynska, Pixabay licence

Velikonoční beránek jako tradiční symbol Velikonoc rozhodně nesmí chybět na žádném slavnostně prostřeném stole. Nejčastěji se peče z třeného těsta, které je při správném postupu jemné a nadýchané. Proto si na pečení beránka vyhraďte dostatečný čas, který budete potřebovat pro jednotlivé kroky.

Kvalita a pokojová teplota

Ačkoliv můžete objevit návody, které to radí, rozhodně nenahrazujte v receptu máslo margarínem a vejce lžící mléka. Na těstě byste neměli šetřit, protože jinak se může stát, že výsledek nedopadne podle očekávání, i když mu třeba věnujete spoustu práce. Než se pustíte do pečení, ingredience jako máslo, vejce a další přísady z chladničky nechte alespoň půl hodiny odpočinout v pokojové teplotě. Důvod je jednoduchý; rozdílné teploty totiž mohou snadno způsobit neplechu třeba v podobě sraženého másla, a s tím pak už nic neuděláte.

Sypké přísady

Mouku používejte zásadně polohrubou. Aby bylo těsto hebčí, lze ji zčásti nahradit škrobovou moučkou. I když se v některých receptech na třená těsta uvádí, že prášek do pečiva není třeba, v případě beránka tahle rada rozhodně neplatí. Beránek má být vysoký a na to, aby dostatečně vyběhl, potřebuje zkrátka nějakou „podporu“. Pozor na to, že prášek do pečiva by měl být rovnoměrně rozptýlený, proto ho nejdřív rovnoměrně prosyjte do mouky, kterou tak zároveň i krásně provzdušníte. Pokud jde o cukr, používejte jemný krupicový, který se při tření dobře rozpustí a krémový základ díky němu správně nadýchne.

Správné zpracování

Tuk můžete třít rukou, ale je otázka, zda to tu přibližnou půlhodinku vydržíte bez ztráty končetiny. Lepší proto bude využití kuchyňského robota se třecím nástavcem. Nejprve se tře máslo, k němu se přidává cukr a jakmile vznikne kompaktní hmota, je třeba přidat žloutky, jeden po druhém, a pečlivě zatřít. Jakmile máte hotovo, ušlehejte sníh. Potřebujete pevný a toho dosáhnete přidáním špetky soli k bílkům. Dalším krokem je přidání mléka a mouky. Aby se všechny ingredience dobře rozmíchaly, přidávejte je postupně po lžících a nikoliv vše najednou. Nakonec přijde sníh z bílků. Pracujte s ním opatrně, má za úkol těsto nadlehčit a ne se v něm utopit.

Pečení

Hmotu do dobře vymazané a vysypané formy nelijte z výšky, ale raději ji dovnitř vkládejte po lžících. Jde o to, že tímto způsobem zůstane v těstě zachovaný vzduch, který jste do něj vpravili při tření. Těsto má dosahovat pouze do dvou třetin formy, protože při pečení nabude, tak aby vám nelezlo z ven. Péct byste měli beránka pozvolna. Před koncem pečení nezapomeňte odkrýt zadní část formy a špejlí zkontrolovat, kolik času těstu ještě zbývá.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více