Vánočka z třeného kynutého těsta

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
1 vejce
3 žloutky
25 dkg cukru písek
5 špetek citronové kůry
1 špetka zázvoru
1 špetka muškátového květu
7 dkg droždí (1 lžíce cukru navíc)
necelý 1/2 l mléka
1 máslo
1 lžička soli
rozinky namočené v rumu
mandle plátky - cca 10 dkg
část do vánočky, část na posypání
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. V míse utřeme 3 žloutky a celé vejce s 25 dkg cukru - až zbělá, zamícháme kůru, zázvor a muškátový květ. Přidáme prosátou mouku a kvásek, připravený z části mléka, kvasnic a lžíce cukru. Ve zbytku mléka rozmícháme lžičku soli. To celé zpracujeme do tuhého těsta - většinou ručně na vále, je dost tuhé.

  2. Přendáme zpět do mísy a necháme kynout - klidně až tři hodiny. Babička tuhle vánočku zadělávala, než šla pozdě v noci spát a pekla ráno.

  3. Do těsta, které zdvojnásobí svůj objem, zapracujeme rozehřátou - trochu zchladlou - kostku másla (opět rukama, jinak to nejde, nenechte se odradit a hňácejte a hňácejte), rozinky a mandle, necháme pár minut odpočinout a můžeme plést. Toto množství je na dvě vánočky. Pletla jsem klasicky z devíti pramenů, pak je nutno upevnit špejlí a zase nechat na plechu kynout - možná hodinu? to záleží na tom, jak máte doma teplo :-)))

  4. Vykynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lupínky mandlí a dáme péci do trouby, předehřáté na 200 st., u horkovzdušné trouby možná o něco málo méně. Po zahnědnutí, to je asi po deseti minutách, teplo snížíme na 160 st., zakryjeme přehnutým pečícím papírem a dopečeme - zkoušíme špejlí.

Poznámka od kuchařky

Já vím, že jsou tu desítky vánoček, tento postup - třené těsto a dodatečné přidání másla - jsem tu ale nenašla, třeba někoho osloví. Jde o recept, předávaný v naší rodině po generace, pamatuju ještě svoji babičku, jak v noci zadělávala těsto a ráno nás budila vůně.

Z tohoto těsta lze udělat samozřejmě i mazance.

Komentáře k receptu Vánočka z třeného kynutého těsta

  • oligarda oligarda

    Dělala jsem z těsta mazance. Sklidily velký úspěch! Těsto je opravdu vynikající, chuťově i jemnou strukturou. Poznámka: mléka je uveden necelý půllitr, dala jsem 350ml a bylo to tak akorát.

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Lenka: díky, já už mám zaděláno. Je fakt skvělá:-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Včera jsem pekla podle tohoto receptu, v 9 večer jsem zadělala, přes noc jsem dala na chladnější místo v zimní zahradě aby těsto nepřekynulo......... ráno v 8 jsem přidala máslo, rozinky, vlašské ořechy a pletla:-8 Všichni doma, když ochutnávali byli nadšeni :yes: a ta vůně..........<3 Děkuji autorce za úžasný recept.......:-K:-) budu péci už jen tuto<3:-):yes:

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    hosta: To je moc pekne napsano.O tech provazech, to rikavala vzdycky moje babicka.:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Tak jsem letos chtěla nějakou jinou - nakonec jsem skončila opět u své klasiky. Přidávám trošku historie
    "A proč vlastně na Vánoce pečeme právě vánočku? Tento zvyk pochází ze 16. století, kdy pečení vánočky náleželo pouze odborníkům svého řemesla. Od 18.století se však tento zvyk rozšířil do rodin a pro každého člena rodiny se pekla jedna vánočka. Pekly se v různých velikostech a ta největší byla podávána při slavnostní štědrovečerní večeři. V té době se nazývala vánočka „štědrovkou“ a měla do rodiny přivést blahobyt. Někdy se do těsta zapekla mince a ten, kdo ji našel, se měl těšit radosti a bohatství v příštím roce. Vánočka, jakožto symbol hojnosti, štěstí a zdraví, byla připravována s velikou opatrností a nesla s sebou také různé tradiční zvyky a pravidla. Hospodyňka, která vánočku pekla, musela být oděna v bílé zástěře, nemluvit a pro dobré kynutí prý mělo napomoci poskakování do výšky. I jednotlivé provazy, ze kterých se vánočka zaplétá, mají svůj historický význam. První čtyři provazy znamenají zemi, vodu, vzduch a slunce. Další tři jsou symbolem citu, rozumu a vůle a vrchní dva znamenají vědění a lásku." Takže tak:-) Dokumentuji fotkou;-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    hosta: děkuji ti dobrá vílo;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Irrena: já většinou nechám ještě tak dvacet minut trochu vykynout, upletu a pak kynout na plechu:-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Hledám recept na vánočku a nadchla mě tato, nikdy jsem tímto způsobem těsto nedělala:-O Když se pak zadělá máslo nemusí se už nechat kynout:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?

    Odpovědět

  • Jaroslava Jaroslava(neregistrovaná)

    Troubu jsem měla vyhřátou na 200 stupňů, když cca po osmi minutách začala nahoře hnědnout, dala jsem navrch pečící papír a stáhla teplota na 160. Jen mě napadá, že jsem možná nechala při tom trošku déle otevřenou troubu, může to být tím ?Také je možné, že jsem s vánočkou nějak prudčeji pohnula, pokud to může také vadit. V každém případě jsme dnes ráno vánočku s manželem jedli k snídani a je stále skvělá, daleko vláčnější, než jakou běžně léta dělám. Jinak jsem četla poznámku o hladké mouce, ale vánočka je z polohrubé a použila jsem na ni tzv. babiččinu mouku.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jaroslava Routová: Před vložením do trouby může spadnout mírně překynuté těsto. Zvlášť, když se s ním pohne- stačí prudce cuknout plechem ;-) Někdy je těžké přesně odhadnout správný okamžik :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Jaroslava Routová: a měla jsi troubu opravdu důkladně vyhřátou? Že mi občas ujela se stalo, ale že by nějak výrazně spadla to nepamatuju. Někdy také záleží na mouce - i když je to "hladká", některá se na kynutá těsta, jak jsem se dočetla v testu, moc nehodí - např. BIO. Já má osvědčenou havlbrodskou, na vše.

    Odpovědět

  • Jaroslava Routová Jaroslava Routová(neregistrovaný)

    Moc dobrá vánočka, tento styl kynutého těsta jsem neznala, tak jsem dnes vyzkoušela. Jen nevím, kde se stala chyba, že mi vánočka, která byla krásně nakynutá do výšky před vsunutím do trouby, nakonec mírně spadla a rozjela se do šířky. Budu ráda za každou radu, proč se tak stalo. Nicméně to vánočce na chuti neubralo !!!:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Dooga: díky za důvěru a pochvalu od takového labužníka jako jsi ty;-)

    Odpovědět

  • Dooga Dooga

    hosta: Tak upečeno. Sice jí nemám tak krásnou jako ty (pletl jsem poprvé v životě), ale to jí na chuti neubírá. Je nadýchaná a prostě výborná.:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Dooga: věda to není a ty ji budeš mít jistě krásnější :-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: těsto na vánočku kynuté těsto přes noc vanocka testo kynutí těsta přes noc třené těsto vánočka top recepty těsto na vánočky třené těsto recept těsta na vánočky top recepty vánočka testo vanocka recept na třenou vánočku třený mazanec recept na kynutou vanočku kynutí přes noc mazanec z třeného těsta vánočka jakou mouku na vánočku jednoduchá kynutá vánočka těsto kynuté přes noc