Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beránek je symbolem nevinnosti a Velikonoce bez něj jsou nepředstavitelné. Peče se s různých druhů těst, z třeného, šlehačkového, tvarohového, ale také piškotového. Zdobíme ho čokoládou nebo bílkovou polevou.

Svátky jara jsou plné barev. Barví se vejce, pletou pomlázky, ale také se pečou jidáše, mazance a beránci. Beránek je velmi oblíbený u dětí, které láká na svůj zdobený vzhled - děti se zdobením často a rády pomáhají. Je však potřeba beránka dobře upéct.

Chyby během přípravy a pečení beránka

Vyhněte se následujícím chybám, aby váš beránek dělal radost vzhledově i chuťově.

  1. Nezapomínejte, že těch nejlepších výsledků se dočkáte dobrou přípravou, ke které patří i čerstvé a kvalitní suroviny.
  2. Popraskaný nebo sražený beránek? Dodržujte uvedené množství ingrediencí ve vámi vybraném receptu a nezapomínejte, že je nutná jejich pokojová teplota.
  3. Formu na beránka pečlivě vymažte a vysypejte. V opačném případě se vám ho nemusí podařit vyklopit bez poškození.
  4. Dávejte pozor také na plnění formy. Jednodílnou plňte do 2/3, zatímco dvoudílnou až téměř po okraj, aby těsto mohlo zaplnit celou formu.
  5. Formu s těstem vkládejte do předem vyhřáté trouby na požadovanou teplotu podle receptu a pečte pozvolna, aby se těsto řádně propeklo.
  6. Nedopečenému těstu předejdete špejlovým testem - špejli zapíchněte do středu beránka a vytáhněte ji. Pokud na ní ulpívá těsto, je potřeba ho ještě chvíli dopéct. Pokud špejli vytáhnete čistou, je upečeno.
  7. Spálenému čumáčku či chybějícím ouškům lze také předejít. Tyto problémové části formy obalte do několika vrstev alobalu.
  8. Beránkovi ven z formy pomůžete tím, že po vytažení z trouby ji celou zabalíte do mokré utěrky.

Částečně vychladlého beránka opatrně vyklopte z formy a před finálním zdobením ho nechte na mřížce zcela vychladnout. Poté beránka polijte čokoládou nebo ozdobte bílkovou polevou. Nezapomeňte na červenou mašli, moc mu sluší.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více