Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma
16. 4. 2021 Životní styl
Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je nejlepší používat tradiční jelení lůj, který se v Novém Městě nad Metují výrabí již od roku 1962. Pokud tenhle trochu retro kousek nemůžete sehnat, nevadí – poradíme vám, jak si poctivý balzám vyrobit doma.
Jelení, nebo hovězí?
Tlustá, bílá tyčinka se zvláštním názvem, kterou nám maminky a babičky v zimě důsledně mazaly rty, a ke které se stále vracíme – Jelení lůj je tradiční český výrobek, za kterým stojí kosmetická firma Detecha. Jak společnost se sídlem v Novém Městě nad Metují uvádí na svých oficiálních stránkách, zahájila výrobu už v roce 1954 a o šest let později uvedla pod kosmetickou značkou Regina výrobek, který se postupně stal legendou. Dnes se pod chráněným označením Jelení lůj výrabí balzámy na rty obohacené o panthenol nebo výtažek z měsíčku a k dostání jsou rovněž různé příchutě, například exotické mojito s přídavkem máty a limetky.
Mohlo by vás zajímat
Možná vás ale spíše zajímá, zda se jelení lůj skutečně vyrábí z jeleního loje. Ve středověku to tak bylo; běžně se chodilo na hony a lovila se právě zvěřina. Trofej pak byla zpracována bez zbytku, a to včetně loje, který našel uplatnění v léčitelství a kosmetice. V českém filmu Slasti otce vlasti Jaromír Hanzlík v roli Karla IV. žádá právě jelení lůj, aby si namazal zranění. Později se stejným způsobem začal využívat lůj z různých zvířat, nejčastěji z těch hospodářských. „Naše prababičky říkaly jelení lůj různým balzámům na rty, byť byly třeba z vepřového sádla. My jsme si pak na ten název udělali ochrannou známku a přivlastnili si ho,“ popsala v rozhovoru pro magazín Vitalia Jana Nýčová, předsedkyně družstva Detecha.
Mohlo by vás zajímat
Jejich originální jelení lůj se vyrábí rovněž z loje – ve složení stojí Adeps Bovis, což je doslova živočišný tuk s obsahem gylerinu a mastných kyselin. Pokud vám tedy záleží na blahu zvířat, tento výrobek pro vás asi nebude tím pravým ořechovým. Nemusíte ale zoufat! Kvalitní a vyživující balzám na rty si můžete velmi snadno vyrobit i doma a s použitím rostlinných surovin.
Domácí „jelení lůj“
Na výrobu domácího balzámu na rty bez složek živočišného původu budete potřebovat kandelilový vosk (pokud vám z etického hlediska nevadí, je možné použít i dostupnější včelí vosk), dále tuhé rostlinné máslo nebo olej, nejlepší je máslo bambucké a olej kokosový. K tomu budete potřebovat i tekuté oleje; vynikající je mandlový, poslouží i extra panenský olivový, dobrý je ricinový, ale ten nemusí sedět citlivějším jedincům. K tomu ještě budete potřebovat vitamín E v tekuté formě.
Mohlo by vás zajímat
Příprava je snadná; nejprve ve vodní lázni v čistém kastrůlku rozehřejete vosk. V něm pak postupně necháte rozehřát tuhé oleje nebo máslo. Vedle si předehřejete tekuté složky, studené by vám totiž ve vosku dělaly neplechu, a pak je také přimícháte do základu. Nakonec do balzámu přijde několik kapek vitamínu E. Takto jednoduše vyrobíte balzám na rty, který pak už můžete plnit do čistých a suchých kosmetických krabiček. Můžete je koupit nové, nebo využít staré obaly od krémů, například – ty je ale potřeba opravdu dobře vymýt a zbavit zbytků původního produktu.
Mohlo by vás zajímat
Pokud by vám takto základní „jelení lůj“ nestačil, můžete do směsi ještě za tepla přidat například med, který balzámu dodá nějaké ty léčivé účinky navíc a ještě ho krásně ovoní. Skvělé jsou i bylinky; dají se použít čerstvé i sušené. Pokud je do balzámu přidáte, musíte ale počítat s tím, že je nutné udržovat jej ve vodní lázni i hodinu až dvě, aby se bylinky pěkně „vyvařily“ a vylouhovaly. Před plněním do krabičky je balzám rovněž nezbytné přecedit přes plátýnko.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bábovky můžete upéct z různých těst podle obliby a chuti
Bábovky jsou oblíbeným moučníkem jako svačina ke kávě nebo s kakaem k snídani. Mohou být kynuté, piškotové nebo třené. Pečeme je ve formách kovových,… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu
Zavařené okurky, salátová zálivka, koprovka,… Číst více
Oblíbený sezam má široké uplatnění, stačí mu dát prostor. Jak zařadit sezam do jídelníčku
Využití sezamu v kuchyni Semínka použijeme buď přímo (bez tepelné úpravy) či opražená nebo předem namočená. Opražený sezam po vychladnutí snadno… Číst více
Chcete upéct dort a nemáte dortovou formu? Jde to - podle našich rad a tipů to zvládne každý
Základem je nízký plech na pečení, který je součástí každé trouby. Stačí vytvořit piškotové těsto podle našeho návodu nebo podle jiného receptu a… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?
Podle seznamu surovin a popisu postupu se zdá, že… Číst více
Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?
Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat… Číst více
Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
Olej je něco jako součást povinné výbavy v… Číst více
Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a… Číst více
7 nejoblíbenějších semen pro naše zdraví. Která používáme nejčastěji a na co se nejvíce hodí?
Síla přírody pro naše zdraví Semínka v sobě obsahují sílu a živiny, které jsou určené pro růst budoucích rostlinek. Tuto hodnotu můžeme využít… Číst více