Nedostatek vitamínu B12 je nebezpečný, může i za demenci. Jak ho tělu dodat?
4. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Nejen v zimě je potřeba, aby naše tělo dostávalo vyváženo stravu, z níž získá i veškeré potřební vitamíny a minerální látky, které ke svému správnému fungování potřebuje. Jednou z takových látek je vitamín B12, jehož nedostatek člověk brzy pocítí a dlouhodobě může být opravdu nebezpečný. Jak zjistit, že tělu chybí a v čem mu ho dodat?
Anémie i demence - i to může způsobit nedostatek B12
Nedostatek vitamínu B12 se projevuje například anémií, kterou sice v zrcadle zpravidla nepoznáme, ale na druhou stranu jsou tady varovné signály, které bychom neměli přehlížet. Anémie je stav způsobený nedostatečnou tvorbou červených krvinek. Právě ty mají za úkol roznášet po těle kyslík, jak si jistě pamatujeme ještě ze školy. Pokud je ale v krvi červených krvinek málo, tělo se neokysličuje dostatečně, a to vede k velké únavě, rychlješímu zadýchávání, slabosti nebo i závratím. Jde tedy o stav nebezpečný třeba i při běžných činnostech, protože člověk nikdy neví, kdy se mu zamotá hlava a on upadne.
Dalším možným příznakem nedostatku vitamínu B12 jsou poruchy v nervové soustavě. Narušením správné činnosti nervů může dojít třeba k brnění v konečcích prstů nebo naopak ztrátě citlivosti rukou nebo nohou. S nervovou soustavou sovisí i duševní zdraví, které může nedostatkem uvedeného vitamínu také trpět. Na svých blízkých, kteří by jeho deficitem tepěli, pak můžete pozorovat například podrážděnost, ale i zmatenost, poruchy koordinace a ve zvlášť závažných případech i problémy vedoucí k demenci.
Mohlo by vás zajímat
Kde hledat příčiny?
Je potřeba poznamenat, že pokud se tělo dostalo až do popisovaných skutečně těžkých stavů, je vidět, že mu byl vitamín B12 odpírán skutečně dlouho. Zdravý dospělý člověk ho totiž má v těle zásoby na několik let, dětem samozřejmě bez přísunu dojde rychleji. Nejlepší je požádat lékaře o rozbor krve, který případný deficit odhalí včas.
Abychom se i v budoucnosti vyvarovali popisovaným problémům, je potřeba konzumovat dostatek potravin, které tuto látku obsahují. A tady přichází dobrá zpráva pro "masožravce", protože právě živočišné produkty jsou hlavním zdrojem tohoto nepostradatelného vitamínu. Není tedy velkým překvapením, že se s jeho nedostatkem v organismu se lékaři setkávají hlavně u pacientů odmítajících maso - tedy u vegetariánů nebo veganů. Ti, kteří jsou schopni z důvodu svého přesvědčení jíst alespoň ryby, mohou vitamín B12 doplňovat například jejich konzumací, přičemž největší zásoby najdou ve štičím mase. Obsahuje ho ale i losos, sleď, pstruh nebo makrela. Z dalších druhů masa se můžeme spolehnout hlavně na vnitřnosti, jako jsou vepřová játra, nebo pak na samotné hovězí, telecí, kuřecí nebo králičí maso. K dispozici je tělu také v mléčných výrobcích.
Mohlo by vás zajímat
Aby ale právě zmiňovaní vegani a vegetariáni nezůstali odkázáni jen na nejrůznější tabletky a doplňky stravy, mohou k získání dostatku vitamínu B12 využít některé řasy, například spirulinu nebo chlorellu. Vyvážená strana pomáhá tělu správně fungovat a je prokázáno, že přispívá i k jeho pomalejšímu stárnutí. Bez nadsázky se tak dá konstatovat, že kdo se zajímá o to, co skutečně jí, a co to jeho tělu dává, může žít přece jen o chvíli déle. A to už za to stojí.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Desatero rad a tipů na odlehčené Vánoce: Jak si užít vánoční svátky a nepřibrat
Vánoce se blíží a někteří z nás je očekávají s velkými obavami. Vědí, že je velmi těžké odolat lákadlům na vánočním stole - řízkům, bramborovému… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chyby při houbaření: Přinášíme vám 5 nejčastějších chyb při sběru hub. Neděláte je také?
Diety pro rok 2021: Které jsou v kurzu a které zaručeně (ne)fungují?
Langoše z jogurtového těsta jsou v horkovzdušné fritéze hotové do 10 minut: Stojí pár korun a připravit je zvládne každý
Přečtěte si Zobrazit více
Zčernalé banány se dají zachránit. Můžete s nimi kouzlit nebo z nich připravit sladké překvapení
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sýrové krokety podle ČSN: Minismažáky potěší svou chutí i jednoduchostí přípravy. A stojí jen pár korun