Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 15 min. příprava + 30 min. pečení 4 záviny Moučníky , Záviny, rolády 119 názorů

Suroviny

400 g hladké mouky
150 g bílého jogurtu
1 hera
1 vejce
sůl - špetka
olej (slunečnicový) na potření závinů
Náplň:
8 lžic strouhanky nebo 20 ks nastr. piškotů
12 ks jablek - dle velikosti
cukr krupice
vanilkový cukr
skořice mletá
Dle chuti:
rozinky
ořechy (brusinky)
Recept si zatím oblíbilo 106 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku, doprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt. Vidličkou tekuté ingredience umícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidáme mouku - já nedávala.
    Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout.

  2. Mezitím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka a na sucho na pánvi orestujeme strouhanku (nebo nastrouháme piškoty - 5 ks na závin).

  3. Z těsta na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2 - 3 mm, na 1/3 si nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky, rozinkami,... co kdo rád.

  4. Pak těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dospodu, nebo dovnitř a přendáme na plech. - Kdo nechce motat, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. - Takto pokračujeme i s ostatním těstem.
    Troubu rozehřejeme na 180°C.

  5. Záviny před pečením pomažeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 25 - 30 min. Pečeme do světlé barvy. Před podávání je pocukrujeme.
    Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.

    Dodatek:
    Pekla jsem ho znovu - část hladké mouky jsem nahradila špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné.
    Plnila jsem makovou náplní, ale příliš jsem ho při balení utáhla, tak mi trošku nahoře praskl. Takže s takovými náplněmi zavinovat volněji ;-).

Poznámka

Recept na tento závin jsem našla na stránkách Vaříme Recepty.cz http://www.varimerecepty.cz/zavin-s-bileho-jogurtu.... Autor není uveden, tak uvádím celé stránky.

Těsto na závin z jogurtu jsem zkoušela poprvé a musím říct, že svou tvárností, jednoduchostí se u mě okamžitě usadilo na nejvyšších příčkách a rozhodně ho nepeču naposledy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 065 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

  • Jana.H Jana.H

    Skvělý recept! Dělala jsem jen z poloviny, jelikož jablka jím jen já (přítel je nemusí)... A ejhle! Do rána mi jeden závin zmizel ;-) Takže doma slaví velký úspěch :-* <3 :-K

    Odpovědět

  • Jana Lbc Jana Lbc

    Děkuji :-) už jsem sice tento recept měla v notýsku, ale ještě jsem ho nepekla. Až dnes. A je jednoduše VÝBORNÝ!!!! Pekla jsem o něco déle. S těstem se krásně pracuje, není suché.:yes:

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Včera jsem upekla štrúdly poloviční dávky a jsou výborné :yes::yes: :-). Těsto není pracné a dobře se s ním pracuje:-).

    Odpovědět

  • teufel teufel

    Štrůdlík dneska udělán a je opravdu moc dobrý. S těstem se pěkně pracuje a chutná výborně. Dokonce jsem měla jen 200g hladké mouky, tak jsem to riskla a přidala 200g polohrubé a stejně závin chutnal skvěle. Díky za recept. :yes:

    Odpovědět

  • Bennynka Bennynka

    Děkuji za bezva recept :-K
    Těsto je super, nelepí se, netrhá. Po upečení je vláčné a chuťově výborné. Dělala jsem klasiku s jablky a také s mákem a ten měl snad ještě větší úspěch. Štrůdl s jablky doporučuji po utažení několikrát propíchnout vidličkou. Uniká tak pára z jablek a těsto tolik nezvlhne a upečený strůdl se nepropadne. Cca 10 minut před upečením zkuste potřít rozpuštěnou herou a sítkem posypat moučkovým cukrem. Vytvoří to nádhernou zlatavou křupavou kůrčičku a štrůdl už pak ani není nutné cukrovat <3

    Odpovědět

  • Jana Janouskova Jana Janouskova

    Těsto je vláčné a výborně se s ním pracuje, už se peče v troubě:-)přidávám bodík:-K

    Odpovědět

  • Hanes Hanes

    Poprvé v životě jsem pekl štrůdl a dopadlo to na jedničku. Bezva receptík. Děkuji:yes:

    Odpovědět

  • bartomiska bartomiska

    Božská záležitost, těsto naprosto dokonalé! :yes: bodík

    Odpovědět

  • Dáša Dáša(neregistrovaná)

    Těsto je krásně vláčné a velmi dobře se s ním pracuje. Listové už kupovat nebudu. :-)

    Odpovědět

  • Milada V. Milada V.(neregistrovaný)

    Naprosto úžasný recept! Rychle vyrobeno a ještě rychleji snězeno! Moc a moc jsme si pochutnali! :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    vera : jenom sádlem bych nedoporučovala, jen částečně, zbytek třeba máslo, max. 50:50

    Odpovědět

  • vera vera (neregistrovaný)

    Mohu heru nahradit sadlem? Pokud ano tak vestejnem pomeru ? Dekuji

    Odpovědět

  • Mišunka Mišunka(neregistrovaná)

    Je to moc dobré těsto :yes: výborně se zpracovává a vyvaluje, netrhá se a na chuť je to nejlepší těsto na štrůdl, co jsem zatím ochutnala. Je krásně vláčné i po upečení a nedrolí se. :-) vršek štrudlu jsem potřela žloutkem a posypala seznamem.... vypadá to moc pěkně :-)

    Odpovědět

  • stujiri stujiri

    jablka jsem pocakal troskou rumu moc dobre a jednu nohavici delam makovou doporucuji palec nahoru :yes:

    Odpovědět

  • golias golias

    Děkuji za recept, je naprosto úžasný!

    Odpovědět

1 2 3 5 6 8

Tématické fráze: těsto na štrůdl s jogurtem jogurtové těsto jablkový závin těsto na závin těsto na jablkový závin záviny, štrůdly recepty těsto na strúdl nejlepší jablkový závin jablečný štrůdl z jogurtového těsta jablečný závin z jogurtového těsta nejlepší těsto na štrůdl štrudl nejlepsi testo na zavin jablkový závin recept závin jablkový testo na zavin s jogurtem štrůdl z jablek jablkový závin s jogurtem jablecny zavin z jogurtu testo z bileho jogurtu

Zapomněl/a jsem heslo