Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

mirca75 Kuchařka:

Doba přípravy: 15 min. příprava + 30 min. pečení 4 záviny Moučníky , Záviny, rolády 110 názorů

574
Recept si zatím oblíbilo 74 kuchařů

Suroviny

400 g Hladká mouka
150 g bílého jogurtu
Nyní v akci
hera 200 g
Nyní v akci
vejce 1 ks
Nyní v akci
sůl - špetka
Olej (slunečnicový) na potření závinů
Náplň:
Strouhanka - 8 lžic nebo nastrouhané piškoty 20 ks
Jablka 12 ks - dle velikosti
cukr krupice
vanilkový cukr
skořice mletá
Dle chuti:
rozinky
ořechy (brusinky)
Recept si zatím oblíbilo 74 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku si prosijeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku, doprostřed uděláme důlek, kam vklepneme vajíčko a dáme jogurt. Vidličkou tekuté ingredience vymícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidáme mouku - já nedávala.
    Těsto si rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout.

  2. Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka a na sucho si na pánvi orestujeme strouhanku (nebo si nastrouháme piškoty - 5 ks na závin).

  3. Z těsta si na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2 - 3 mm, na 1/3 si nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky, rozinkami,... co kdo rád.

  4. Pak těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dospodu, nebo dovnitř a přendáme na plech. - Kdo nechce motat, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. - Takto pokračujeme i s ostatním těstem.
    Troubu si rozehřejeme na 180°C.

  5. Záviny před pečením pomažeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 25 - 30 min. Pečeme do světlé barvy. Před podávání je pocukrujeme.
    Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.

    Dodatek:
    Pekla jsem ho znovu - část hladké mouky jsem nahradila špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné.
    Plnila jsem makovou náplní, ale příliš jsem ho při balení utáhla, tak mi trošku nahoře praskl. Takže s takovými náplněmi zavinovat volněji ;-).

Poznámka

Recept na tento závin jsem našla na stránkách Vaříme Recepty.cz http://www.varimerecepty.cz/zavin-s-bileho-jogurtu.... Autor není uveden, tak uvádím celé stránky.

Těsto na závin z jogurtu jsem zkoušela poprvé a musím říct, že svou tvárností, jednoduchostí,... se u mě okamžitě usadilo na nejvyšších příčkách a rozhodně ho nepeču naposledy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

  • Milada V. Milada V.

    Naprosto úžasný recept! Rychle vyrobeno a ještě rychleji snězeno! Moc a moc jsme si pochutnali! :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    vera : jenom sádlem bych nedoporučovala, jen částečně, zbytek třeba máslo, max. 50:50

    Odpovědět

  • vera vera

    Mohu heru nahradit sadlem? Pokud ano tak vestejnem pomeru ? Dekuji

    Odpovědět

  • Mišunka Mišunka

    Je to moc dobré těsto :yes: výborně se zpracovává a vyvaluje, netrhá se a na chuť je to nejlepší těsto na štrůdl, co jsem zatím ochutnala. Je krásně vláčné i po upečení a nedrolí se. :-) vršek štrudlu jsem potřela žloutkem a posypala seznamem.... vypadá to moc pěkně :-)

    Odpovědět

  • stujiri stujiri

    jablka jsem pocakal troskou rumu moc dobre a jednu nohavici delam makovou doporucuji palec nahoru :yes:

    Odpovědět

  • golias golias

    Děkuji za recept, je naprosto úžasný!

    Odpovědět

  • Lenika Lenika

    Hmm, dobroučký, všechny nohavice jsme snědli.:-D

    Odpovědět

  • maminalenka33 maminalenka33

    Výborné těsto:yes: neměla jsem jogurt,dala jsem zakysanou smetanu a těsto je úžasně vláčné,tvárné a výborné:-) moc děkuji za recept,nestačím péct a váš recept letí dál do světa s velkým úspěchem :-):-K

    Odpovědět

  • Blansch Blansch

    Těsto naprosto SUPER...dělala jsem 2x klasika s jablky. Pak nestačila a namíchala jsem jablka s banánem a kakao na směs. Na poslední lehce rozmačkané jahody s puninkem. Vše se povedlo :-):yes:

    Odpovědět

  • jajiti jajiti

    Dneska jsem dělala poprvé, výborné těsto - klasika - dala jsem jablíčka, skořici a cukr. Dávám do oblíbených, děkuji:yes:

    Odpovědět

  • mattahaj mattahaj

    Přidala jsem fotky špenátového a šunkovo-sýrového závinu.

    Odpovědět

  • Irena Houskova Irena Houskova

    Tento recept je opravdu výborný, mám ho zapsaný mezi oblíbenýma. Nejraději mám s náplní tvaroh s brusinkama.

    Odpovědět

  • Deninii Deninii

    :yes:výborný!!!!!!posílám bodík

    Odpovědět

  • irka.v irka.v

    Štrůdlík jsem udělala podle receptu jen jsem použila na potírání máslo a posypku piškoty ,těsto bylo bezvaadné moc dobře se sním pracovalo a chuťově vynikající.Dávám bodík :yes::-D

    Odpovědět

  • Sejbova Sejbova

    O víkendu jsem upekla štrúdl s tohoto těsta. Štrúdl byl vynikající:yes:, náplň jsem si přizpůsobila. S těstem se krásně pracuje a hezky voní.

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo