Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 15 min. příprava + 30 min. pečení 4 záviny Moučníky , Záviny, rolády 127 názorů

Suroviny

400 g hladké mouky
150 g bílého jogurtu
1 hera
1 vejce
sůl - špetka
olej (slunečnicový) na potření závinů
Náplň:
8 lžic strouhanky nebo 20 ks nastr. piškotů
12 ks jablek - dle velikosti
cukr krupice
vanilkový cukr
skořice mletá
Dle chuti:
rozinky
ořechy (brusinky)
Recept si zatím oblíbilo 125 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku, doprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt. Vidličkou tekuté ingredience umícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidáme mouku - já nedávala.
    Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout.

  2. Mezitím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka a na sucho na pánvi orestujeme strouhanku (nebo nastrouháme piškoty - 5 ks na závin).

  3. Z těsta na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2 - 3 mm, na 1/3 si nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky, rozinkami,... co kdo rád.

  4. Pak těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dospodu, nebo dovnitř a přendáme na plech. - Kdo nechce motat, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. - Takto pokračujeme i s ostatním těstem.
    Troubu rozehřejeme na 180°C.

  5. Záviny před pečením pomažeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 25 - 30 min. Pečeme do světlé barvy. Před podávání je pocukrujeme.
    Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.

    Dodatek:
    Pekla jsem ho znovu - část hladké mouky jsem nahradila špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné.
    Plnila jsem makovou náplní, ale příliš jsem ho při balení utáhla, tak mi trošku nahoře praskl. Takže s takovými náplněmi zavinovat volněji ;-).

Poznámka

Recept na tento závin jsem našla na stránkách Vaříme Recepty.cz http://www.varimerecepty.cz/zavin-s-bileho-jogurtu.... Autor není uveden, tak uvádím celé stránky.

Těsto na závin z jogurtu jsem zkoušela poprvé a musím říct, že svou tvárností, jednoduchostí se u mě okamžitě usadilo na nejvyšších příčkách a rozhodně ho nepeču naposledy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 233 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

  • fotkaman fotkaman

    Odeta Wollmanova: Dekuju pekne! :-*:yes:

    Odpovědět

  • Odeta Wollmanova Odeta Wollmanova

    fotkaman: Pane, Hera není ztužený tuk, je to rostlinný tuk, můžete použít máslo, štrúdl bude chutnější a zdravější než se ztuženým tukem. V ČR je klasická kostka 250 gramů. Ale se ztuženým tukem se taky dělá štrúdl, většinou pivní. Takový tuk se tu nazývá Iva nebo Omega.

    Odpovědět

  • fotkaman fotkaman

    MamlajdaD: Jasne, ja jsem se tu nezaregistroval, az tedka, abych si mohl vylit srdce:-D Jinak vyhledat si veci je porad asi rychlejsi, nez se tu ptat. A zase, ja uz mam odtud stazenych tolik receptu, ze moje starosti jsou vlastne akademicke! :-D
    Jak bude trochu casu, tak sem urcite prihodim neco sveho! :yes:
    Dekuju za koment! <3

    Odpovědět

  • fotkaman fotkaman

    Dajda: :yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    fotkaman: Zdravím za moře! :-) Když se vám stane, že některé (pro nás samozřejmé) věci nejsou uvedené v receptu dost srozumitelně, klidně se v komentářích pod receptem zeptejte, odpoví vám rád buď autor receptu, nebo kdokoli jiný, ať nemáte zbytečnou práci s vyhledáváním! Někdo vám vždycky rád odpoví! ;-):-8 A taky doufám, že přidáte brzy nějaký recept , který vy vaříte svým strávníkům a který bude pro nás zajímavý! :-D;-) Přeji hodně zdaru a zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    fotkaman: Zdravím za Velkou louži. To je fajn, že česká kuchyně chutná! :-)

    Odpovědět

  • fotkaman fotkaman

    Nazdar vsichni! Krome fotografovani jsem tez profesionalni kuchar a varim v drevorubeckych taborech a zlatodolech v Severni Americe. Zhruba pred rokem jsem nahodou narazil na toprecepty.cz a od te doby chlapum predstavuji jim zcela nove zakusky, vegetarianska jidla a pecivo. Jejich pratelstvi ke me jenom vzrostlo! Jsem velice prijemne prekvapen, jak profesionalne je to tady dane dohromady, jak bohate je vsechno zobrazeno, jak jednoduse jsou recepty vyjadreny a tim fantastickym vyberem!
    Mam ale jednu prosbu: Vzhledem k tomu, ze tu uz ziju 40 let, kolikrat nevim o jaky vyrobek se jedna, kdyz je pouzito jenom jmeno. Take nevim, v jake vaze je to balene. Napriklad, v tomto receptu je uvedena '1 hera' a chvili me to trvalo, nez jsem si vyhledal, ze je to ztuzeny tuk a ze se to prodava v 250ti g baleni. Nebo kdyz se uvede 'vanicka' neceho, jako mnozstvi. Proto bych moc prosil, kdyby se mohl trosku brat ohled i na nas, uprchliky!
    Moc dekuju, preju vsem pohodu za sporakem, dobremu vareni a peceni zdar! :yes:

    Odpovědět

  • mamaja mamaja

    Absolutně vynikající. Těsto jsem udělala večer a pekla ráno. Krásné těsto. Vzpomínka na babičku, ta moje dělala přesně tento štrudl.

    Odpovědět

  • Jana.H Jana.H

    Skvělý recept! Dělala jsem jen z poloviny, jelikož jablka jím jen já (přítel je nemusí)... A ejhle! Do rána mi jeden závin zmizel ;-) Takže doma slaví velký úspěch :-* <3 :-K

    Odpovědět

  • Jana Lbc Jana Lbc

    Děkuji :-) už jsem sice tento recept měla v notýsku, ale ještě jsem ho nepekla. Až dnes. A je jednoduše VÝBORNÝ!!!! Pekla jsem o něco déle. S těstem se krásně pracuje, není suché.:yes:

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Včera jsem upekla štrúdly poloviční dávky a jsou výborné :yes::yes: :-). Těsto není pracné a dobře se s ním pracuje:-).

    Odpovědět

  • teufel teufel

    Štrůdlík dneska udělán a je opravdu moc dobrý. S těstem se pěkně pracuje a chutná výborně. Dokonce jsem měla jen 200g hladké mouky, tak jsem to riskla a přidala 200g polohrubé a stejně závin chutnal skvěle. Díky za recept. :yes:

    Odpovědět

  • Bennynka Bennynka

    Děkuji za bezva recept :-K
    Těsto je super, nelepí se, netrhá. Po upečení je vláčné a chuťově výborné. Dělala jsem klasiku s jablky a také s mákem a ten měl snad ještě větší úspěch. Štrůdl s jablky doporučuji po utažení několikrát propíchnout vidličkou. Uniká tak pára z jablek a těsto tolik nezvlhne a upečený strůdl se nepropadne. Cca 10 minut před upečením zkuste potřít rozpuštěnou herou a sítkem posypat moučkovým cukrem. Vytvoří to nádhernou zlatavou křupavou kůrčičku a štrůdl už pak ani není nutné cukrovat <3

    Odpovědět

  • Jana Janouskova Jana Janouskova

    Těsto je vláčné a výborně se s ním pracuje, už se peče v troubě:-)přidávám bodík:-K

    Odpovědět

  • Hanes Hanes

    Poprvé v životě jsem pekl štrůdl a dopadlo to na jedničku. Bezva receptík. Děkuji:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 7 9

Tématické fráze: těsto na štrůdl s jogurtem jablkový závin jogurtové těsto těsto na závin těsto na jablkový závin jablečný štrůdl z jogurtového těsta záviny, štrůdly recepty těsto na strúdl nejlepší jablkový závin jablečný závin z jogurtového těsta nejlepší těsto na štrůdl štrudl jablkový závin s jogurtem nejlepsi testo na zavin jablkový závin recept testo na zavin s jogurtem závin jablkový štrůdl z jablek jablecny zavin z jogurtu recept na jablkový závin

Zapomněl/a jsem heslo