

Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Doba přípravy: 15 min. příprava + 30 min. pečení 4 záviny Moučníky , Záviny, rolády 113 názorů
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 1 hera
- vejce 1 ks
- sůl - špetka
- olej (slunečnicový) na potření závinů
- Náplň:
- strouhanka - 8 lžic nebo nastrouhané piškoty 20 ks
- jablka 12 ks - dle velikosti
- cukr krupice
- vanilkový cukr
- skořice mletá
- dle chuti:
- rozinky
- ořechy (brusinky)
Postup přípravy receptu
Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku, doprostřed uděláme důlek, kam vyklepneme vajíčko a dáme jogurt. Vidličkou tekuté ingredience umícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidáme mouku - já nedávala.
Těsto si rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout.Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka a na sucho si na pánvi orestujeme strouhanku (nebo si nastrouháme piškoty - 5 ks na závin).
Z těsta si na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2 - 3 mm, na 1/3 si nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky, rozinkami,... co kdo rád.
Pak těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dospodu, nebo dovnitř a přendáme na plech. - Kdo nechce motat, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. - Takto pokračujeme i s ostatním těstem.
Troubu si rozehřejeme na 180°C.Záviny před pečením pomažeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 25 - 30 min. Pečeme do světlé barvy. Před podávání je pocukrujeme.
Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.
Dodatek:
Pekla jsem ho znovu - část hladké mouky jsem nahradila špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné.
Plnila jsem makovou náplní, ale příliš jsem ho při balení utáhla, tak mi trošku nahoře praskl. Takže s takovými náplněmi zavinovat volněji ;-).
Poznámka
Recept na tento závin jsem našla na stránkách Vaříme Recepty.cz http://www.varimerecepty.cz/zavin-s-bileho-jogurtu.... Autor není uveden, tak uvádím celé stránky.
Těsto na závin z jogurtu jsem zkoušela poprvé a musím říct, že svou tvárností, jednoduchostí,... se u mě okamžitě usadilo na nejvyšších příčkách a rozhodně ho nepeču naposledy.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 1 516 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
-
Poprvé v životě jsem pekl štrůdl a dopadlo to na jedničku. Bezva receptík. Děkuji
-
Božská záležitost, těsto naprosto dokonalé!
bodík
-
Těsto je krásně vláčné a velmi dobře se s ním pracuje. Listové už kupovat nebudu.
-
Naprosto úžasný recept! Rychle vyrobeno a ještě rychleji snězeno! Moc a moc jsme si pochutnali!
-
vera : jenom sádlem bych nedoporučovala, jen částečně, zbytek třeba máslo, max. 50:50
-
Mohu heru nahradit sadlem? Pokud ano tak vestejnem pomeru ? Dekuji
-
Je to moc dobré těsto
výborně se zpracovává a vyvaluje, netrhá se a na chuť je to nejlepší těsto na štrůdl, co jsem zatím ochutnala. Je krásně vláčné i po upečení a nedrolí se.
vršek štrudlu jsem potřela žloutkem a posypala seznamem.... vypadá to moc pěkně
-
jablka jsem pocakal troskou rumu moc dobre a jednu nohavici delam makovou doporucuji palec nahoru
-
Děkuji za recept, je naprosto úžasný!
-
Hmm, dobroučký, všechny nohavice jsme snědli.
-
Výborné těsto
neměla jsem jogurt,dala jsem zakysanou smetanu a těsto je úžasně vláčné,tvárné a výborné
moc děkuji za recept,nestačím péct a váš recept letí dál do světa s velkým úspěchem
-
Těsto naprosto SUPER...dělala jsem 2x klasika s jablky. Pak nestačila a namíchala jsem jablka s banánem a kakao na směs. Na poslední lehce rozmačkané jahody s puninkem. Vše se povedlo
-
Dneska jsem dělala poprvé, výborné těsto - klasika - dala jsem jablíčka, skořici a cukr. Dávám do oblíbených, děkuji
-
Přidala jsem fotky špenátového a šunkovo-sýrového závinu.
-
Tento recept je opravdu výborný, mám ho zapsaný mezi oblíbenýma. Nejraději mám s náplní tvaroh s brusinkama.