Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
2. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu nebo třeba dostali nadílku od strýčka z vesnické zabijačky - maso se dá dlouho uchovávat díky mrazáku. Každý druh ale v nízkých teplotách vydrží jinak dlouho. Naučte se, jak správně uchovávat mražená stehna nebo koteltky.
Jak správně zmrazit maso?
Nejprve několik základních rad pro samotné mražení. Maso, které hned nespotřebujete, byste měli zamrazit co nejdříve poté, co jste ho donesli domů. Mělo by být očistěné, omyté a dobře osušené. Ideální teplota pro skladování masa v domácím mrazáku je -18°C.
Mohlo by vás zajímat
Používejte čisté mikrotenové sáčky, ovšem pokud máte možnost maso vakuovat, využijte ji, protože to je vůbec nejlepší způsob balení při jeho dlouhodobém skladování. Pokud tu možnost nemáte, ze sáčku před uzavřením vytlačte co nejvíce vzduchu.
Kuřecí maso
Nejkratší dobu v mrazáku vydrží tučné maso jako třeba slanina, bůček a především maso mleté. Tučné druhy spotřebujte co nejdříve po zakoupení a v mrazáku je uchovávejte maximálně dva měsíce. Podobně je na tom s trvanlivostí drůběž. Kuřecí a krůtí vydrží v obyčejném sáčku jeden až dva měsíce. Pokud byste maso zavakuovali, může to nicméně být i déle.
Co znamenají bílé skvrny?
Zejména na drůběžím mase uchovávaném delší dobu v chladu se občas mohou objevit bílé skvrny. Podle Bezpečnostpotravin.cz to může být známkou přemnožených kvasinek, nebo naopak laktobacilů. Poznáte to tak, že maso zavání po síře. Takový kus je zkažený a musíte ho vyhodit.
Co hovězí a vepřové?
Tmavé maso je na tom s trvanlivostí trochu lépe. Hovězí i vepřové vám v mikrotenovém pytlíku vydrží dva až tři měsíce. Pokud maso zavakuujete, prodlouží se doba u vepřového na osm měsíců a u hovězího dokonce až na rok.
Ryby, zvěřina a další
Správně zabalené rybí maso vydrží v mrazáku i čtyři měsíce. Jehněčí, dančí, kančí a jinou zvěřinu můžete v mrazu skladovat dokonce i rok.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 častých chyb při zpracování masa: Ověřte si, jestli některou z nich neděláte
Maso a zdravý životní styl: Jaké druhy si dopřát a kterým se naopak vyhnout?
5 tipů pro správné mrazení masa: Při dobré péči si zachová kvalitu
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 3 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 8 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 8 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Fit salát
Přidáno před 20 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno 24. 4. 2024 15:15