Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé

2. 5. 2021 13:05

Ostatní Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty, Vanilka Zdroj: Toprecepty, Vanilka
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu nebo třeba dostali nadílku od strýčka z vesnické zabijačky - maso se dá dlouho uchovávat díky mrazáku. Každý druh ale v nízkých teplotách vydrží jinak dlouho. Naučte se, jak správně uchovávat mražená stehna nebo koteltky.

Jak správně zmrazit maso?

Nejprve několik základních rad pro samotné mražení. Maso, které hned nespotřebujete, byste měli zamrazit co nejdříve poté, co jste ho donesli domů. Mělo by být očistěné, omyté a dobře osušené. Ideální teplota pro skladování masa v domácím mrazáku je -18°C.

Používejte čisté mikrotenové sáčky, ovšem pokud máte možnost maso vakuovat, využijte ji, protože to je vůbec nejlepší způsob balení při jeho dlouhodobém skladování. Pokud tu možnost nemáte, ze sáčku před uzavřením vytlačte co nejvíce vzduchu.

Kuřecí maso

Nejkratší dobu v mrazáku vydrží tučné maso jako třeba slanina, bůček a především maso mleté. Tučné druhy spotřebujte co nejdříve po zakoupení a v mrazáku je uchovávejte maximálně dva měsíce. Podobně je na tom s trvanlivostí drůběž. Kuřecí a krůtí vydrží v obyčejném sáčku jeden až dva měsíce. Pokud byste maso zavakuovali, může to nicméně být i déle.

Co znamenají bílé skvrny?

Zejména na drůběžím mase uchovávaném delší dobu v chladu se občas mohou objevit bílé skvrny. Podle Bezpečnostpotravin.cz to může být známkou přemnožených kvasinek, nebo naopak laktobacilů. Poznáte to tak, že maso zavání po síře. Takový kus je zkažený a musíte ho vyhodit.

Co hovězí a vepřové?

Tmavé maso je na tom s trvanlivostí trochu lépe. Hovězí i vepřové vám v mikrotenovém pytlíku vydrží dva až tři měsíce. Pokud maso zavakuujete, prodlouží se doba u vepřového na osm měsíců a u hovězího dokonce až na rok. 

Ryby, zvěřina a další

Správně zabalené rybí maso vydrží v mrazáku i čtyři měsíce. Jehněčí, dančí, kančí a jinou zvěřinu můžete v mrazu skladovat dokonce i rok.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 112 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat také letošní cukrářské hity. Se želatinou, plné…
Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

Sladké, šťavnaté plody nám každoročně zlepšují náladu už před prázdninami. Sezóna českých jahod…
Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

Milujete sendviče, ale raději byste si možná dali salát… Nebo se nemůžete rozhodnout? Co takhle…
Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

Každý rok se na ně těšíme a i letos už se blížíme do cílové rovinky! Sladké plody z českých záhonků…
Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

Jako malí jsme je milovali a někteří z nás si je možná sem tam dopřejí i v dospělosti. Barevné…
Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba…
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové…
Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

Milujete vůni lesa? Pokud máte možnost, vyrazte tam právě teď a natrhejte si zdraví prospěšné…