Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Zdroj: Toprecepty, Vanilka

Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu nebo třeba dostali nadílku od strýčka z vesnické zabijačky - maso se dá dlouho uchovávat díky mrazáku. Každý druh ale v nízkých teplotách vydrží jinak dlouho. Naučte se, jak správně uchovávat mražená stehna nebo koteltky.

Jak správně zmrazit maso?

Nejprve několik základních rad pro samotné mražení. Maso, které hned nespotřebujete, byste měli zamrazit co nejdříve poté, co jste ho donesli domů. Mělo by být očistěné, omyté a dobře osušené. Ideální teplota pro skladování masa v domácím mrazáku je -18°C.

Používejte čisté mikrotenové sáčky, ovšem pokud máte možnost maso vakuovat, využijte ji, protože to je vůbec nejlepší způsob balení při jeho dlouhodobém skladování. Pokud tu možnost nemáte, ze sáčku před uzavřením vytlačte co nejvíce vzduchu.

Kuřecí maso

Nejkratší dobu v mrazáku vydrží tučné maso jako třeba slanina, bůček a především maso mleté. Tučné druhy spotřebujte co nejdříve po zakoupení a v mrazáku je uchovávejte maximálně dva měsíce. Podobně je na tom s trvanlivostí drůběž. Kuřecí a krůtí vydrží v obyčejném sáčku jeden až dva měsíce. Pokud byste maso zavakuovali, může to nicméně být i déle.

Co znamenají bílé skvrny?

Zejména na drůběžím mase uchovávaném delší dobu v chladu se občas mohou objevit bílé skvrny. Podle Bezpečnostpotravin.cz to může být známkou přemnožených kvasinek, nebo naopak laktobacilů. Poznáte to tak, že maso zavání po síře. Takový kus je zkažený a musíte ho vyhodit.

Co hovězí a vepřové?

Tmavé maso je na tom s trvanlivostí trochu lépe. Hovězí i vepřové vám v mikrotenovém pytlíku vydrží dva až tři měsíce. Pokud maso zavakuujete, prodlouží se doba u vepřového na osm měsíců a u hovězího dokonce až na rok. 

Ryby, zvěřina a další

Správně zabalené rybí maso vydrží v mrazáku i čtyři měsíce. Jehněčí, dančí, kančí a jinou zvěřinu můžete v mrazu skladovat dokonce i rok.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více