Husí stehno se zelím a knedlíkem - jednoduše

StandaCB Kuchař: StandaCB

2 porce Drůbeží maso 8 názorů

Suroviny

2 husí stehna
knedlík
sterilované červené zelí
kmín
sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Husí stehna opláchneme a řádně (opravdu nešetříme), z obou stran posolíme a pokmínujeme - nejlépe kmín a sůl vetřít. Dáme do lednice na 24 hod., minimálně přes noc.

  2. Ráno husí stehna vyndáme z lednice a necháme 1-2 hod. odpočinout a přizpůsobit je pokojové teplotě.
    Cca půlhodinu před začátkem pečení dáme do trouby (nejlépe litinový) pekáč/hrnec, do kterého dáme cca 1 dl vody, zakrytý poklicí. Troubu zapneme na 100-120 °C.

  3. Poté dáme husí stehna do pekáče/hrnce, kůží nahoru, zakryjeme poklicí a necháme péci při 100-120 °C, cca 4-5 hod. Během pečení občas stehna polijeme výpekem.

  4. Zhruba 15 minut před koncem pečení připravíme (kupovaný) knedlík k ohřátí a červené zelí. Zelí i s lákem dáme do hrnce a povaříme 15 min.

  5. Jakmile jsou stehna dopečena, sundáme poklici, naposledy je polijeme výpekem, troubu zapneme cca na 230 °C a dopečeme je asi15 minut, aby se vytvořila kůrčička a byla pěkně dozlatova.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Husí stehno se zelím a knedlíkem - jednoduše

  • StandaCB StandaCB(autor receptu)

    Eja57: Všeho s mírou. :-) Kdysi jsem dělal velké stehna, ale člověk se pak zbytečně nacpe, vlastně až přecpe, těžký žaludek, je pak jednomu z toho skoro až blbě.
    A nějaké jíšky, to jídlo pak udělají ještě těžší..

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Spíš to stehno mi přijde nějaké miniaturní;-) v pátek jsem byla s kamarády tradičně v hospodě na svatomartinské huse a stehna měla rozměry tedy výrazně větší, to se nedalo sež...t ... sníst....

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB(autor receptu)

    Eja57: Přesně tak. To sterilované zelí má v sobě vše - pepř, sůl, kmín, bobkový list. Na co se trápit s nějakými jíškami nebo bramborem a smaženou cibulí, když rozdíl je chuťově jen nepatrný. Odpadne pracnost a čas. Tento recept je spíše pro (samostatně žijící) muže, kteří chtějí mít dobrý výsledek jednoduše, a s co nejmenší námahou. :-Q:yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    No, pokud nechcete zahuštěné zelí, tak sterilované červené Znojmia opravdu nic nepotřebuje, jen ohřát - ani bych ho netrápila 15 minut, stačí bez poklice chvíli aby se odpařila trocha tekutiny. Je velmi dobře dochucené, konzistence tak akorát. Jejich kysané mi moc nechutná, ale sterilované červené i bílé se podle mne opravdu povedlo...

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB(autor receptu)

    Lenunka: A mě je to fuk :-D Mě to chutná, a recept zní - JEDNODUŠE... ;-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    StandaCB: tak tomu si tedy také dovoluji nevěřit

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB(autor receptu)

    casino: ale ano, zcela vážně. Chutná úplně stejně, jak když se (sterilované) zelí připravuje složitějším způsobem. Vyzkoušejte někdy. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    :-O"...červené zelí. Dáme ho i s lákem do hrnce a povaříme 15 min.":-O
    A toť vše:-?
    No, vy to ale patrně myslíte vážně, že ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo