Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kde vzal Pepek svaly aneb Pravda o špenátu: Kolik železa ve skutečnosti obsahuje?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Někteří jej milují, jiní při pohledu na zelenou kaši, tedy dušený špenát, málem omdlévají. O lásce nebo nelásce ale náš článek nebude. Řekneme si, jak je to doopravdy s obsahem železa a jiných účinných látek ve špenátu. Zkrátka jestli je to opravdu taková „námořnická pecka“, za jakou se tahle rostlina léta považuje...

Dlouhá cesta z Asie

Špenát setý je druh jedlé rostliny z čeledi laskavcovitých, jež byla kultivována v jihozápadní Asii, patrně v Persii. Samotný název je odvozován z perského slova esfenadž. Přes Sýrii a Arábii se špenát dostal do severní Afriky, odtud pak do Španělska a následně i do celé Evropy. Zelené lístky se staly brzy oblíbenou součástí mnoha kuchařských receptů a posléze byly i hodně oceňovány pro svůj údajně vysoký obsah železa. Jenže právě s tím železem to bylo všechno jinak.

Pepek námořník

Určitě si vybavujete postavičku v pruhovaném tričku s nabušenými bicepsy. Právě sílu a svaly měl Pepkovi námořníkovi dodávat špenát. Podle webu Historydaily.org totiž koncem 19. století německý chemik a vědec Erich von Wolf zkoumal obsah železa v různých druzích listové zeleniny. Následně publikoval práci, kde tvrdil, že špenát obsahuje 35 mg železa na 100 gramů. Podle The Composition of Foods vydaného Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency v roce 2008 je to ve skutečnosti ale až 10x méně. Dodnes není jisté, zda se spletl vědec při měření, nebo sekretářka, která výsledky zapisovala. Každopádně, mýtus byl na světě a i když byl vyvrácen jiným měřením už v roce 1937, pověst špenátu zůstala a mnoho lidí jej stále konzumovalo v domnění, že si tím vyléčí chudokrevnost. Doslova opak je pravdou.

Jak moc zdravý je špenát?

Máte-li nedostatek železa, což se může projevovat únavou, bledostí, závratěmi a podobně, na špenát rozhodně nespoléhejte. Nejen, že má železa objektivně málo, ale ještě má podle portálu Bezpečnostpotravin.cz vysoký obsah kyseliny šťavelové, která na sebe váže minerální látky, tedy i železo, a tak zabraňuje jejich vstřebávání. Ve výsledku tedy nezíská vaše tělo ze špenátu možná ani to málo železa, co tam je.

I přesto je špenát zdravá potravina. Podle webu Healtline.com jsou zelené lístky dobrým prostředkem v prevenci rakoviny, chrání zdraví očí, regulují tlak krve a neutralizují nebezpečné volné radikály. Špenátové listy totiž obsahují cenné karotenoidy, dále lutein, draslík, vápník a vitamín K a vitamíny skupiny B. Železem vás tedy nezásobí, ale jinými životně důležitými látkami ano.

Kvůli obsahu kyseliny šťavelové buďte se špenátem opatrní, pokud se léčíte s ledvinami a máte sklon k tvorbě ledvinových kamenů. Další riziko potenciálně hrozí, užíváte-li warfarin na ředění krve. Špenát totiž obsahuje poměrně dost vitamínu K, a pokud byste jedli špenátu nárazově hodně, a případně spolu s tím i další potraviny s obsahem vitamínu K, mohlo by to ovlivnit účinek léku. Střídmé a pravidelné konzumace špenátu se ovšem není nutné vzdávat. Kromě obvyklých lahůdek, jakými jsou dušený špenát nebo špenátová polévka, můžete zkusit i letošní sladký hit: mechový dort, kde je hlavní přísadou právě špenát!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více