Kde vzal Pepek svaly aneb Pravda o špenátu: Kolik železa ve skutečnosti obsahuje?

Někteří jej milují, jiní při pohledu na zelenou kaši, tedy dušený špenát, málem omdlévají. O lásce nebo nelásce ale náš článek nebude. Řekneme si, jak je to doopravdy s obsahem železa a jiných účinných látek ve špenátu. Zkrátka jestli je to opravdu taková „námořnická pecka“, za jakou se tahle rostlina léta považuje...
Dlouhá cesta z Asie
Špenát setý je druh jedlé rostliny z čeledi laskavcovitých, jež byla kultivována v jihozápadní Asii, patrně v Persii. Samotný název je odvozován z perského slova esfenadž. Přes Sýrii a Arábii se špenát dostal do severní Afriky, odtud pak do Španělska a následně i do celé Evropy. Zelené lístky se staly brzy oblíbenou součástí mnoha kuchařských receptů a posléze byly i hodně oceňovány pro svůj údajně vysoký obsah železa. Jenže právě s tím železem to bylo všechno jinak.
Článek z magazínu
Pepek námořník
Určitě si vybavujete postavičku v pruhovaném tričku s nabušenými bicepsy. Právě sílu a svaly měl Pepkovi námořníkovi dodávat špenát. Podle webu Historydaily.org totiž koncem 19. století německý chemik a vědec Erich von Wolf zkoumal obsah železa v různých druzích listové zeleniny. Následně publikoval práci, kde tvrdil, že špenát obsahuje 35 mg železa na 100 gramů. Podle The Composition of Foods vydaného Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency v roce 2008 je to ve skutečnosti ale až 10x méně. Dodnes není jisté, zda se spletl vědec při měření, nebo sekretářka, která výsledky zapisovala. Každopádně, mýtus byl na světě a i když byl vyvrácen jiným měřením už v roce 1937, pověst špenátu zůstala a mnoho lidí jej stále konzumovalo v domnění, že si tím vyléčí chudokrevnost. Doslova opak je pravdou.
Jak moc zdravý je špenát?
Máte-li nedostatek železa, což se může projevovat únavou, bledostí, závratěmi a podobně, na špenát rozhodně nespoléhejte. Nejen, že má železa objektivně málo, ale ještě má podle portálu Bezpečnostpotravin.cz vysoký obsah kyseliny šťavelové, která na sebe váže minerální látky, tedy i železo, a tak zabraňuje jejich vstřebávání. Ve výsledku tedy nezíská vaše tělo ze špenátu možná ani to málo železa, co tam je.
I přesto je špenát zdravá potravina. Podle webu Healtline.com jsou zelené lístky dobrým prostředkem v prevenci rakoviny, chrání zdraví očí, regulují tlak krve a neutralizují nebezpečné volné radikály. Špenátové listy totiž obsahují cenné karotenoidy, dále lutein, draslík, vápník a vitamín K a vitamíny skupiny B. Železem vás tedy nezásobí, ale jinými životně důležitými látkami ano.
Kvůli obsahu kyseliny šťavelové buďte se špenátem opatrní, pokud se léčíte s ledvinami a máte sklon k tvorbě ledvinových kamenů. Další riziko potenciálně hrozí, užíváte-li warfarin na ředění krve. Špenát totiž obsahuje poměrně dost vitamínu K, a pokud byste jedli špenátu nárazově hodně, a případně spolu s tím i další potraviny s obsahem vitamínu K, mohlo by to ovlivnit účinek léku. Střídmé a pravidelné konzumace špenátu se ovšem není nutné vzdávat. Kromě obvyklých lahůdek, jakými jsou dušený špenát nebo špenátová polévka, můžete zkusit i letošní sladký hit: mechový dort, kde je hlavní přísadou právě špenát!
Témata: zelenina, špenát, zdravá strava, historie, sezóna, sezónní zelenina, jídlo a věda
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Placky se pečou a upravují na mnoho způsobů. Některé jsou velmi jednoduché, ale k chuti přijdou vždy
Placky nebo chléb Placky nebo chléb - to je základ, bez kterého si těžko dovedeme představit náš jídelníček. Potřebujeme si každý den něco pořádného… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Osmažte si arancini: Slané plněné kuličky ze Sicílie jsou dokonalou chuťovkou třeba k vínu
Vypadají jako krokety, arancini se ale… Číst více
Holandský tygří chléb je křupavý a ještě vás dostane svým vzhledem. Takhle jednoduše se dělá
Tygří pečivo se od toho klasického chuťově nijak… Číst více
Skromná kuchyně: Placky podplamenice sloužily jako výslužka čeledínům. Takhle snadno je uděláte dnes
Někdo je zná jako podplamenice, jinde jim říkají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dopřejte tělu železo. Zbavíte se únavy i bolesti hlavy a navíc si pochutáte na čokoládě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Hranolkový cuketový salát
Přidáno před 11 hodinami

Pomazánka ze žervé s mrkví
Přidáno před 12 hodinami

Cuketová pomazánka s anglickou slaninou
Přidáno před 19 hodinami

Kořeněné kuřecí nudličky v pánvi
Přidáno 6. 7. 2022 07:15

Pomazánka z králičího masa
Přidáno 5. 7. 2022 19:04

Králík ve sladkokyselé omáčce s houbami
Přidáno 5. 7. 2022 13:49
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.