Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Brynzu, chuťově výrazný sýr z ovčího mléka, máme většinou spojený s haluškami, ke kterým opravdu neodmyslitelně patří. Ovšem využití brynzy je mnohem širší. Víte, kde tuto delikatesu vyrobili poprvé a co všechno z ní lze udělat?


První brynzárna

Slovo brynza pochází z rumunského brânză, což znamená sýr. A brynza je skutečně druh měkkého, soleného sýra vyráběného tradičně z ovčího mléka. Brynza se po staletí vyrábí v karpatských zemích, tedy na Slovensku, v Polsku, Rumunsku, v Ukrajině a na Moravě. První brynzárna na světě vznikla ovšem ve slovenském městě Detvě. Založil ji tam v roce 1787 Ján Vagač a brynzárna se brzy stala slavnou. Výrobky měla tak kvalitní, že se vyvážely i za hranice. Po druhé světové válce byla továrna totalitním režimem zavřena. Letos se na tradice naváže a v Detvě se otevře Vagačův dům jako historické muzeum, připomínající rodinu Jána Vagače, jeho práci i výrobu brynzy.

Ta pravá slovenská

Slovenská brynza je jen jedna. Právě proto má schválené chráněné zeměpisné označení Evropskou unií. Podobně jako se pravé šampaňské může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii, může se produkt s názvem „slovenská brynza“ vyrábět pouze z mléka získaného na Slovensku. Tamní byliny na pastvinách mají totiž specifickou skladbu, což dává ovčímu mléku a následně i brynze specifickou chuť.

Každopádně, i když neseženete brynzu přímo ze Slovenska, hlídejte si i u nás v obchodě složení. Jak uvádí časopis dTest, podle slovenské vyhlášky totiž musí brynza obsahovat v sušině nejméně 50 % ovčího sýra. U nás se tohle pravidlo dodržet nemusí, proto lze na pultech najít i brynzu, které je namíchána z kravského a ovčího mléka v jiném poměru. Raději tedy čtěte obaly a upřednostněte takovou brynzu, která má vyšší podíl dražší složky ovčího mléka. Jen tak si na ní skutečně pochutnáte. A to nejen při přípravě halušek.

Od pomazánky k polévce

Brynza je nejlepší v koncentrované podobě, tedy třeba právě na haluškách, proto vynikne i v pomazánce. Zkuste třeba pikantní pomazánku s brynzou a klobáskami, nebo pomazánku z brynzy a červené řepy. Výtečná, lehce pikantní je i brynzová polévka s bramborami.

Taštičky, lívance a závitky

Trochu pracnější jsou pak bramborové taštičky plněné brynzou, snazší verzi pak nabízejí brambory zapečené s brynzou a smetanou, pochoutkou k pivu jsou plněné slané trojúhelníčky nebo pečené brynzové měsíčky. Zajímavé jsou i bramborové lívance s koprovou brynzou, nebo cuketové závitky. Jak vidíte, brynza se dá využít do mnoha jídel. Tak se s námi pusťte do vaření!

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si