Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tykvový kompot

Pokud máte rádi kompoty a urodilo se vám hodně tykví (dýní) uvařte si tykvový kompot s vanilkou, skořicí a hřebíčkem. Je lahodné chuti a nejlépe chutná pěkně vychlazený. Výborně se hodí do rýžového nákypu nebo k pohankové kaši.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min +odležení 24 hodin

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, +odležení 24 hodin)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 634 kJ /
2 064 kcal
Bílkoviny1,26 g
Tuky0,72 g
Vláknina4,14 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy510,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tykev dobře omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou s trochou octu a necháme odležet do druhého dne. Ráno vodu slijeme, tykev zalijeme čistou vodou a znovu přidáme trochu octu. Necháme odležet do oběda a poté vodu slijeme. Krok 2: Tykev zalejeme čistou vodou tak, aby byla ponořená a množství vody si odměříme, abychom mohli udělat nálev. Krok 3: Na 1 l vody dáme 500 g cukru krystal, 1 citron nakrájený na kolečka, 5 hřebíčků, 1 svítek celé skořice a 1 vanilkový lusk (vanilku i skořici nalámeme) Krok 4: Tykev vaříme dosklovata (ne doměkka) a potom ji děrovanou naběračkou vybereme a nasypeme do čistých a suchých sklenic i s citronem a skořicí. Nálev necháme ještě 5 minut povařit. Krok 5: Připravené sklenice zalijeme horkým nálevem, otřeme hrdla sklenic a ihned zavíčkujeme čistými víčky. Zabalíme do deky a necháme je tam do úplného vychladnutí.

TIP: Desatero rad na téma kompoty

Zveřejněno 21. 3. 2009

Poznámka autorky tejaja

Příprava kompotu má tu výhodu, že ho připravujeme postupně, jak dozrávají tykve. Vanilkový lusk můžeme vynechat, je dost drahý.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tykvový kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GZ65

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tykvový kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GZ65

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Tak jsem prave dala dalsi varku pod deku.Za tento recept jsem opravdu moc vdecna.Taky se stal u nas nejoblibenejsi.Chtela bych se zeptat, jestli nemate zkusenost jak se prazi semena z dyne.:-K:-K

jemmy: to presne neporadím - ale zhruba slabú hodinu cca 180 st., premiešavať a potom dosušiť pri nižšej teplote, pootvorené dvierka rúry, dlho to trvá...sledovať.

Zobrazit 7 starších odpovědí

Nevydrzela jsem a jednu flasu jsem dneska otevrela,tedy vicko,tak drzelo,ze me to dost dlouho trvalo.Kompot je vyborny,ta kombinace toho citronu s hrebickem a s korici,no to je neco.Manzel ochutnal[neni vubec na kompoty a ananasovou dyni neji vubec] flaska uz je snezena.Je to ten nejlepsi recept na dyni.Tak pristi tyden koupim dyni a budu jeste delat.Jeste jednou dekuji za tento super recept:-K:-K:-K:-K

jemmy: Som rada, že ti vyhovuje. Je to náš najobľúbenejší kompót. ;-)

Pred chvilkou jsem vstavala,flase jsou jeste porad vlazne,necham je tam az budou chladne.takze pod dekou jeste pobudou:-K

Tak uz sou pod dekou:-8Opravdu super.Dala jsem 350gcukru a k tomu jeste tri vanilkove cukry.Nalev jsem ochutnala,vyborny,trocha me zbyla,dala jsem si do lednicky a vypiju ho.Uz jinak delat nebudu.Manzel na dynovy kompot neni,ale ochutnal take nalev a pripomina mu to jablka,to bude asi tou skorici.Moc dekuji za tenhle recept:-K:-K:-K

jemmy: Nevyberaj z deky skoro, fľaše musia byť úplne chladné, to môže trvať aj 24 a viac hodín. Neunáhli to, aby boli fľaše skutočne zavreté.;-)

Tak toto je presne to co hledam,perfektni.Vcera jsem dyni dala do vody,dala jsem tam trochu jablecneho octa,pred chvilkou jsem vodu slila a dala novou,odpoledne jdu na to.Ta dyne ma uplne svetlounkou kuzi a ve vnitr je oranzova,je hodne sladka.Tak dam myslim mene cukru,vanilku nemam,ale dam tam i vanilkovy cukr.Tento recept je super:-K:yes::yes::yes:

tejaja: odpověděla jsi tak akorát!:-D Zrovna jsme dýni přivezli ze zahrady;-)

Jana Remkova: Je to dávno, čo si sa pýtala, ale aj tak odpoviem ( akosi som tvoju otázku prehliadla, prepáč ). Farba je íná, pretože je to tekvica, nie dyňa. Nakladám tekvice.
http://www.toprecepty.cz/album.php?id=1215

:yes::-);-)

Nedá mi to, pořád čučím na ten tvůj odkaz a jo, zralá tykev má bíložlutou barvu a hned jsem si nevšimla, že tady je tahle tvá TYKEV;-) Vidíš, je to tak, ta barva je jiná, než dýně od Bibi.;-) Ale vidím uvnitř i citron, no, tak já ho tam dávám taky!:-p

Terezko, tak tohle je recept k nezaplacení. Díky :yes:

Tématické fráze:
kompot z dýně, dýně s ananasem, dyně kompot, kompot dýně, dýně recepty kompot, 4200 receptu, dyne jako ananas, tykvová zavařenina, dýňový kompot bez octu, recepty dýně kompot, dýně jako ananas hned zavařený, dyne ala ananas, dýně jako ananas top kolik octu, zavarena dyn s ananasem, zavařené dýn ě - recept, recept na kompot z tekvice, ananas-tekvicovy kompot#gsc.tab=0, jak udelat dynu kompot, recepty online kompoty, facebook míša tykvová

Suroviny:
tykev, ocet, cukr krystal, citron, koření hřebíček, skořice, lusk vanilkový

Přidat fotografie receptu