Co ke grilovanému masu? Zkuste pikantní srbský salát nesalát zvaný Bouřlivák!
25. 6. 2021 Vaření
Cestujete rádi, ale momentálně musíte být v práci? Nevadí, přeneste se s námi za hranice všedních dnů pomocí jídla! Dnes vám představíme velmi lahodný srbský salát, který vlastně salátem ani není. Říká se mu Bouřlivák...
Nepořádek k ochutnání
Urnebes salata je typickou pochoutkou srbské kuchyně. Slovo urnebes (srbskou cyrilicí psáno Урнебес) přitom znamená nepořádek nebo zmatek. Urnebes salát se tedy velmi volně překládá jako salát Bouřlivák. Tento druh jídla je nejznámější v srbském městě Niš a v jižním Srbsku, ale není důvod si ho nepřipravit i u nás. Výhodou je, že je téměř bezpracný a všechny suroviny na něj jsou běžně dostupné.
Mohlo by vás zajímat
Salát Bouřlivák se totiž dělá z bílého sýra, nejčastěji balkánského. Dále potřebujete česnek, sůl, mletou papriku, čerstvou papriku a případně ješte sterilovanou či pečenou papriku nebo ajvar. Do salátu vždycky patří balkánský sýr, česnek a paprika, ale další složky jsou variabilní jak podle rodiny, tak podle oblasti v Srbsku, kde se salát dělá. Kromě toho je salát oblíbený v celé balkánské kuchyni, takže se s ním klidně setkáte i u moře v Chorvatsku, kde se někdy podává k pečenému plátku z mletého masa, pljeskavici.
Jak na věc
Připravte si 400 gramů balkánského sýra, 50 gramů Kajmaku (nebo jiné husté zakysané smetany), sůl, mletou sladkou, uzenou i pálivou papriku, 2 stroužky česneku, trochu olivového oleje, 1 čerstvou červenou papriku a 1 dlouhou sterilovanou papriku - tedy „beraní rohy“ - a buď lžíci ajvaru, nebo 1 sterilovanou kapii. Postupujte tak, že sýr rozdrobíte velmi najemno, promícháte s Kajmakem nebo s hustou zakysanou smetanou, podle chuti osolíte a smícháte s mletou paprikou a olivovým olejem. Můžete použít jenom sladkou mletou, jenom uzenou, nebo jen pálivou, případně smíchejte všechny tři druhy, od každého například půl lžičky.
Mohlo by vás zajímat
Česnek oloupejte a utřete najemno, obě papriky nasekejte úplně nadrobno. Česnek vmíchejte k sýrovo-smetanovému základu, přidejte posekané papriky (nebo místo kapie zvolte ajvar) a vše řádně promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte nebo přidejte papriku. V závislosti na vaší chuti a druhu a množství paprik může být salát Bouřlivák mírně až hodně pálivý. A ačkoliv se mu v Srbsku říká salát, výsledek vypadá spíš jako pomazánka. Tradičně se vrství na talíř tak, aby vypadal jako sopka, někdy se podává v misce. Ideální je ke grilovaným masům, k čevapčiči, ražniči, k pljeskavici, ale klidně si jej dopřejte jen s chlebem. A pokud budete mít cestu do Srbska, tak si Urnebes salata můžete koupit už hotový ve skleničce.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Kuřecí řízky z horkovzdušné fritézy chutnají perfektně: Křupavost zaručí vylepšený trojobal, křehkost jogurt
Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!