Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

21. 4. 2021 16:00

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers
Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně, v Americe se jako máslo označuje, a je tak známé i u nás. A stejně jako klasické máslo se dá využít jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. A kromě toho si ho můžete snadno vyrobit i doma.

Arašídy od Aztéků

Podle The Huffington Post používali pastu z rozemletých arašídů jako první již Aztékové v 1. století. Ovšem nikoliv coby pochoutku, nýbrž čistě jako léčivý prostředek na bolesti zubů. V roce 1895 si pak doktor John Harvey Kellogg nechal patentovat proces výroby arašídového másla, jež bylo doporučováno pacientům bez chrupu jako dobrá náhrada proteinů. Výrobek se postupně vylepšoval a získával jemnější konzistenci, a to i díky použití různých olejů. První jemná a hladká pasta z arašídů se začala vyrábět v roce 1928 a nesla název Peter Pan, podle pohádkové postavičky ze Země Nezemě. Dnes vyrábí arašídové máslo mnoho firem a můžete jej koupit jak v jemné verzi (smooth), tak ve verzi s kousky arašídů (crunchies) či s různými dalšími přísadami. Anebo si ho můžete vyrobit sami.

Domácí výroba

Bude to možná znít překvapivě, ale není nic snazšího, než si vyrobit domácí arašídové máslo. Potřebujete jen arašídy a mixér. Postupným mixováním se z arašídů začne uvolňovat olej a získají krémovější konzistenci. Podle chuti můžete máslo doplnit olejem pro jemnější konzistenci nebo solí, cukrem, kakaem či čokoládou pro zpestření. Neloupané, nesolené arašídy nejdříve musíte zbavit slupek, a pokud chcete, můžete je krátce zapéct v troubě, získají tak příjemný kouřový nádech.

Kam s burákovým máslem

Američané si je mažou na toasty místo klasického másla a doplňují třeba marmeládou. Oblíbenou americkou cukrovinkou, která je k dostání i u nás, jsou také čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem. Vyrobit si je můžete i doma. Stačí malé papírové košíčky naplnit zčásti rozpuštěnou mléčnou čokoládou, pak přidat arašídové máslo a zalít opět čokoládou. Výtvor nechte zatuhnout v lednici a máte to.

Vynikající je také krém z arašídového másla. Jednoduše vyšlehejte arašídové máslo se změklým klasickým máslem a přidejte moučkový cukr podle chuti. Krémem můžete plnit košíčky z křehkého těsta, linecké cukroví, tartaletky i jiné moučníky. Arašídové máslo je skvělé v cookies, muffinech nebo jako součást čokoládové polevy. A hodí se i do slaných pokrmů, třeba jako je omáčka na těstoviny nebo marináda na maso, případně jako dip. Zkrátka, možností je mnoho. Tak si je užijte!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…
Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina…
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se…
Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Sladké koláče patří do naší kuchyně od nepaměti, mezi stovkami druhů však některé vévodí. Jedním z…
Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si…
Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření…
Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při…