Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně, v Americe se jako máslo označuje, a je tak známé i u nás. A stejně jako klasické máslo se dá využít jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. A kromě toho si ho můžete snadno vyrobit i doma.

Arašídy od Aztéků

Podle The Huffington Post používali pastu z rozemletých arašídů jako první již Aztékové v 1. století. Ovšem nikoliv coby pochoutku, nýbrž čistě jako léčivý prostředek na bolesti zubů. V roce 1895 si pak doktor John Harvey Kellogg nechal patentovat proces výroby arašídového másla, jež bylo doporučováno pacientům bez chrupu jako dobrá náhrada proteinů. Výrobek se postupně vylepšoval a získával jemnější konzistenci, a to i díky použití různých olejů. První jemná a hladká pasta z arašídů se začala vyrábět v roce 1928 a nesla název Peter Pan, podle pohádkové postavičky ze Země Nezemě. Dnes vyrábí arašídové máslo mnoho firem a můžete jej koupit jak v jemné verzi (smooth), tak ve verzi s kousky arašídů (crunchies) či s různými dalšími přísadami. Anebo si ho můžete vyrobit sami.

Domácí výroba

Bude to možná znít překvapivě, ale není nic snazšího, než si vyrobit domácí arašídové máslo. Potřebujete jen arašídy a mixér. Postupným mixováním se z arašídů začne uvolňovat olej a získají krémovější konzistenci. Podle chuti můžete máslo doplnit olejem pro jemnější konzistenci nebo solí, cukrem, kakaem či čokoládou pro zpestření. Neloupané, nesolené arašídy nejdříve musíte zbavit slupek, a pokud chcete, můžete je krátce zapéct v troubě, získají tak příjemný kouřový nádech.

Kam s burákovým máslem

Američané si je mažou na toasty místo klasického másla a doplňují třeba marmeládou. Oblíbenou americkou cukrovinkou, která je k dostání i u nás, jsou také čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem. Vyrobit si je můžete i doma. Stačí malé papírové košíčky naplnit zčásti rozpuštěnou mléčnou čokoládou, pak přidat arašídové máslo a zalít opět čokoládou. Výtvor nechte zatuhnout v lednici a máte to.

Vynikající je také krém z arašídového másla. Jednoduše vyšlehejte arašídové máslo se změklým klasickým máslem a přidejte moučkový cukr podle chuti. Krémem můžete plnit košíčky z křehkého těsta, linecké cukroví, tartaletky i jiné moučníky. Arašídové máslo je skvělé v cookies, muffinech nebo jako součást čokoládové polevy. A hodí se i do slaných pokrmů, třeba jako je omáčka na těstoviny nebo marináda na maso, případně jako dip. Zkrátka, možností je mnoho. Tak si je užijte!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více