5 návodů na jedlé dárky
5. 11. 2018 Historie a zajímavosti
Říká se, že vlastnoručně vyrobený dárek v sobě nese srdce dárce. Navíc jedlé dárky se hodí na každou příležitost od obyčejné návštěvy až po Vánoce. Stačí pár ingrediencí, trocha času, snahy a jídlo proměníte v krásné osobní dárky - výjimečné, kvalitní a užitečné.
Dbejte na výběr kvalitních surovin a pokud možno, preferujte BIO a Fairtrade kvalitu. Nebojte se méně známých specialit jako je čerstvá kurkuma, české brusinky, čerstvé medové datle Medjoul, kdoule atp. Širokou nabídku kvalitních a zajímavých BIO potravin najdete například na Freshbedýnky.cz.
Každé dílko opatřete doporučeným datem spotřeby. Doplňte visačkou s tipy k servírování, originálním přáním anebo inspirativním citátem.
Inspirujte se několika konkrétními tipy na neodolatelné dobroty, které jednoduše upravíte na míru chuťovým buňkám obdarovávaného i svému rozpočtu.
Bylinková a houbová sůl
Smíchejte sůl se sušenými bylinkami a v hmoždíři vše rozetřete, aby se suroviny dobře smísily a sůl se později od přísad neoddělovala. Sušené houby nejdříve rozemelte v mixéru. Na 100g hotové soli použijte 20-30% bylinek, hub, koření.
Majoránková sůl
70g mořské soli
30g sušené majoránky
Sůl a lístky majoránky dobře promíchejte a v hmoždíři rovnoměrně rozetřete. Konzistenci nechte hrubší anebo vytvořte jemný prášek. Majoránková sůl je výborná na vařené a pečené brambory.
Ochucený cukr
Podobně jako sůl lze ochucovat také cukr. Nenahraditelným v kuchyni je domácí vanilkový cukr, ale experimentovat můžete i s rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.
Ochucené oleje a octy
Do octa a oleje použijte čerstvé i sušené bylinky, koření, BIO citrusovou kůru, ovoce. Všechny suroviny musí být čisté a dokonale vysušené od vody. U bylinek dejte přednost jednotlivým lístkům před celými snítky a dbejte na to, že suroviny musí být zcela ponořené. Důkladně odstraňte cokoliv, co se usadí u hrdla lahve. Vhodná doba louhování se pohybuje kolem 14-ti dní, poté můžete a nemusíte scedit. Pro následné skladování je vhodné temné suché místo s nižší teplotou.
Olivový olej s bazalkou a bobkovým listem
½ l extra panenského olivového oleje
4 snítky čerstvé bazalky
6 středně velkých sušených bobkových listů
3 menší stroužky česneku
Do čisté suché lahve vložte bazalku, lísky bobkového listu, které na několika místech natrhnete, vyloupaný česnek a zalijte olivovým olejem. Po dvou týdnech začněte používat. Tento olej je perfektní k ochucení salátu Caprese.
Ochucený alkohol
U alkoholu postupujte obdobně jako u octů a olejů. Práce s alkoholem je jednodušší, jelikož jako konzervant funguje ještě lépe.
Brusinková vodka
750 ml kvalitní vodky
100 g čerstvých brusinek
cukr dle chuti
Brusinky omyjte a důkladně vysušte. Polovinu brusinek dejte do čisté suché lahve s širším hrdlem. V kastrolku na mírném ohni nechte rozpustit 3-4 zarovnané lžíce cukru a přidejte druhou polovinu brusinek a 0,5 – 1 dcl vody. Za občasného promíchání přiveďte k varu, brusinky nahrubo rozmačkejte a nechte chvilku probublat. Přidejte směs do lahve, zalijte vodkou, uzavřete a nechte týden louhovat. Přeceďte. Základní brusinkovou vodku můžete doplnit o jalovčinku, lžíci rozmarýnových lístků anebo místo cukru dochuťte smrkovým sirupem.
Kandované ovoce a zelenina
Základem této přípravy je povařit na kousky nakrájené ovoce v cukrovém roztoku. Poté se otevírají možnosti různého zdobení. Obalte kandované kousky zázvoru v moučkovém cukru, kostičky dýně v krupicovém cukru s rozemletým sušeným tymiánem, plátky pomeranče namočte v hořké čokoládě.
Podívejte se na video návod jak vyrobit kandovaný zázvor.
Bonusové tipy na jedlé dárky od Freshbedýnek
Cibuláda – jiným slovem také chutney. Hodí se k sýrům, na jednohubky, k paštikám, do zeleninových wrapů, do burgerů.
Pohanková granola – k dochucení vloček anebo jako zdravé mlsání.
Čokoládové medailonky – mícháním bílé a tmavé čokolády vytvoříte krásné vzory. K dalšímu zdobení použijte ořechy, sušené ovoce, prášek z rozmixovaného lyofilizovaného ovoce. Fantazii se meze nekladou!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 5 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 5 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 7 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 10 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 10 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře
8. 10. 2021 13:25
5. 11. 2018 22:40