Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeský sirob z cukrové řepy: Oslaďte si palačinky, lívance nebo buchty zdravěji!
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Je to už dávno, co naše babičky vařívaly na kamnech cukrovou řepu, aby si připravily dobré domácí sladidlo. Pokud se chcete vrátit k odkazu předků, zkuste to právě teď! Cukrová řepa se už za chvíli bude sklízet!

Místo cukru

Sirob, nebo také podle starších pravidel pravopisu syrob, se vaří z cukrové řepy, tedy ze stejné suroviny, z níž se vyrábí klasický bílý cukr. Ale řepný sirob se, na rozdíl od cukru, nijak chemicky neupravuje ani nebělí. Hustá šťáva vznikne pouze odpařením tekutiny. „V sirobu tak zůstanou cenné minerální látky a třísloviny a taky hodně vitaminu B,“ říká pro Toprecepty.cz Petra Stránská z minicukrovaru Mžany, kde právě tuhle tradiční podkrkonošskou specialitu, sirob z cukrové řepy, vaří. A pak s ním sladí kávu, čaj, kaše, palačinky, lívance nebo místní buchty, podkrkonošské peciválky. Jak se uvádí v Listech cukrovarnických a řepařských, řepný sirob se u nás podomácku vyráběl už v 18. století, kdy nahrazoval tehdejší nejčastěji používané sladidlo, med.

Sirob vařívala už kdysi moje babička a já v této rodinné tradici pokračuji,“ vysvětluje Petra Stránská a dodává, že sirob se dá použít skoro všude tam, kde by se jinak použil právě již zmíněný med. Ostatně, medu se správně vyrobený sirob konzistencí podobá. Výsledná „šťáva“ totiž musí být dostatečně hustá, právě asi jako med, pokud by v sirobu zůstalo hodně vody, mohl by bez konzervace začít brzy kvasit. Když se ale vaří dost dlouho a dostatečně zhoustne, je vlastně sám sobě konzervantem. Pak už jen stačí nalít jej do čistých, vysterilizovaných sklenic, uzavřít a uchovat v chladu.

Jak uvařit sirob

Cukrovou řepu stačí oloupat, nahrubo nastrouhat nebo nakrájet na plátky, podlít malým množstvím vody a pod pokličkou zcela rozvařit. Proces je ovšem poměrně dlouhý a trvá to i několik hodin. Měkkou řepu je potom nutné ještě přecedit nebo prolisovat, vymačkat z ní maximum šťávy a obě tekutiny, tedy jak z vaření, tak z vymačkané řepy, smíchat. Získaná tekutina se pak znova pomalu a několik hodin nechá vařit, přičemž se odpařuje voda a sirob houstne, až získá konzistenci medu a v chuti může trochu připomínat karamel. Sirob by se měl vařit v dobře odolném a vyšším nádobí, protože cukrová řepa při vaření pění. Ke konci je nutné sirob „hlídat“, aby se nepřipálil, podobně jako karamel, a zacházet s ním opatrně. Spálení by bylo velmi nepříjemné.

Kam s ním v kuchyni

Tradičně se sirob používal na bramborové placky, ale skvěle se hodí také pro přípravu salátových zálivek. Osladíte s ním rovněž veškeré nápoje, od mléka přes kávu až po čaj nebo limonádu. Dá se taky, podobě jako med, mazat na chleba, nebo s ním můžete přelévat ovocné knedlíky. Ale vůbec nejlepší je v kombinaci s podkrkonošské peciválkami, které se bohatě sypou mákem a cukrem a přelévají sirobem. Zkuste si buchty peciválky upéct podle našeho receptu a vraťte se tak aspoň na chvíli do starých dobrých časů našich babiček a prababiček.

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

havlae

17. 9. 2022 07:37

"Ale vůbec nejlepší je v kombinaci s podkrkonošské peciválkami," - správnější verze:
"Ale vůbec nejlepší je v kombinaci s podkrkonošskými peciválky," ;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více