Orientální turecký salát kisir voní po granátových jablkách a mátě. Zkuste jej!
7. 10. 2021 Vaření
Saláty s kuskusem si děláme poměrně běžně, když si chceme dát něco lehčího, co nás ale přesto trochu zasytí. Za poslední roky jsme se seznámili i s bulgurovou specialitou z Libanonu zvanou tabouleh. Co třeba ochutnat jeho méně známého příbuzného – turecký pokrm kisir?
Tabouleh s paprikovou pastou
Kisiru se někdy přímo říká turecký tabouleh. Libanonský (a také syrský, jordánský či izraelský) salát tabouleh má s tureckým kisirem mnoho společných ingrediencí. Na prvním místě je to bulgur, dále rajčata, jarní cibulka nebo čerstvá petrželka, které je v kisiru ale méně než v taboulehu, a máta. Oproti taboulehu má ale kisir červenou barvu. Způsobeno je to tím, že do kisiru se vmíchává rajčatový protlak, který mu dodává červenou barvu. Na barvě se podílí i melasa z granátových jablek a speciální více či méně pikantní papriková pasta Acı Biber Salçası. U nás ji koupíte v obchodech s tureckými potravinami, ale můžete ji klidně nahradit i dostupnější tuniskou harissou, maďarskou paprikovou pastou, případně i srbským ajvarem. Kisir je populární nejvíc v Turecku, dělají ho ovšem i v Bulharsku a také v Maroku, podobný salát se připravuje rovněž v Arménii. Podle webu 196flavors.com je kisir specialita z jihovýchodní části Turecka, konkrétně z provincie Hatay, která se nachází v blízkosti syrských hranic. Kisir mají velmi v oblibě hlavně obyvatelé města Antakya, hlavního města Hataje. Velmi oblíbeným pokrmem je také v Gaziantepu, městě ležícím dále na východ ve stejnojmenné provincii.
Mohlo by vás zajímat
Chuť mu dodává melasa z granátových jablek
Kisir je oblíbeným předkrmem turecké a kurdské kuchyně. Jeho předností je, že je lehký a dietní. Jeho hlavní surovinou je bulgur – tedy předvařená nalámaná pšenice podobná kuskusu, jež má ovšem větší zrna. Rozdíl je také v tom, že kuskus je ve skutečnosti těstovina vyrobená ze semoliny. Kisir je ideální jako samostatný pokrm vhodný i pro vegany, často se ale podává i jak příloha třeba ke grilovaným masům nebo k pečenému lilku. Většinou je servírován vlažný nebo vychlazený na odpolední svačinku. I když se připravuje po celém Turecku, není na něj žádný jeden originální recept. Spousta rodin má nějaký svůj, na který nedá dopustit, můžete se proto setkat s různými variantami a najdete i recepty, do kterých se třeba nepřidává hustý sirup z granátových jablek. Byla by to ale škoda ho vynechat, neboť dodává salátu specifickou nakyslou chuť, navíc ale lehce kořenitou a štiplavou. U nás ho seženete v obchodech s orientálními potravinami, dá se ale udělat i pomalým svařením šťávy z granátového jablka do husté konzistence.
Zkuste pravý turecký kisir
Pokud máte chuť dát si na večeři něco odlehčeného, případně si třeba zavzpomínat na dovolenou v Turecku, zkuste kisir podle originálního tureckého receptu. Budete potřebovat 350 g bulguru, 530 ml vody, 1 velký svazek jarní cibulky (asi 220 g), 1 velký svazek petrželky, 5-7 snítek čerstvé máty , 1,5 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku, 1,5 polévkové lžíce paprikové pasty, ½ lžičky černého pepře, 1 lžičku soli, 1,5 vrchovaté lžičky římského kmínu, 6-7 lžic olivového oleje a 5 lžic melasy z granátového jablka. A jak na to? Nejprve dejte bulgur do velkého hrnce, přidejte 2 šálky vody, přiveďte k varu, přikryjte a vařte asi 15 minut. Odstavte asi na 10 minut. Bulgur pomalu nasákne všechnu vodu. Mezitím nasekejte petrželku, 220 g jarní cibulky a 5-7 snítek čerstvé máty. Bílou část cibule nakrájejte na tenčí plátky. Poté, co bulgur nabobtná, přidejte do něj olivový olej, protlak i paprikovou pastu, pepř, kmín a sůl. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nakonec vmíchejte melasu z granátového jablka, kterou můžete nahradit citronovou šťávou. Případně ještě přidejte olivový olej. Podávejte na listech salátu. Nakonec můžete ještě kisir pokapat citronovou šťávou. Někdy se k dodání větší svěžesti přidává do kisiru i na kostičky nakrájené okurka i čerstvá rajčata.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Míša řezy, které vždy přijdou k chuti. Jak připravit jejich zjednodušenou verzi - dezert ve skleničce
Míša řezy na plechu "Míšu" podle našich receptů připravíme ve formě řezů, dortu i v jednoduché variantě - do skleničky. Aby řezy s čokoládovou… Číst více
Bostonský krémový koláč: Jednoduchý moučník s čokoládovou polevou můžeme klidně podávat i místo dortu
Chystáte oslavu nebo se chcete blýsknout před… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Den čokolády
Základem čokolády jsou kakaové boby, které patří k přirozeným zdrojům antioxidantů a k superpotravinám. Indiáni je nazývali pokrmem bohů. Konzumace… Číst více
Polevy na cukroví patří k závěrečnému zdobení. Ať už kakaová, citronová, nebo čokoládová - s námi je zvládnete snadno
Polevy jsou někdy oříšek a docílit té ideální, bývá často nad naše síly. Jsou totiž velmi variabilní. Jinou použijeme na polití koláče, jinou na dort… Číst více
Čokoládový perník podle cukráře Josefa Maršálka: Vláčný je díky jablkům, těsto ovšem nesmíte šlehat, jen zlehka míchat
V posledním díle pořadu Buchty po ránu se Josef… Číst více
Voňavý jablečný perník podle Josefa Maršálka: Těsto nikdy nešlehejte, jen opatrně míchejte, radí cukrář
Jablka má určitě doma většina českých domácností.… Číst více
Recept na išelské dortíčky: Tradiční cukroví s ořechovou náplní voní po čokoládě a chutná fantasticky
Chcete-li se o svátcích trochu blýsknout a udělat… Číst více
Den čehokoli v čokoládě
Blíží se Vánoce, a tak připravujeme kokosky, nadýchané štafetky s kávovým krémem, různé druhy slepovaného cukroví, sněhové indiánky a nepečené… Číst více