Celozrnný chléb od Anet

Stayhealth.cz Kuchařka: Stayhealth.cz

1 porce Slané pečivo 2 názory

Suroviny

3 hrnky teplé (ne horké) vody (1 hrnek =236 ml)
1 lžíce sušeného droždí nebo 25 g čerstvého
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce olivového oleje
3 hrnky hladké špaldové mouky
2,5 až 3 hrnky celozrnné pšeničné mouky
1 až 1,5 lžíce soli
na ozdobu oříšky, lněná semínka a bylinky
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte vodu, droždí a cukr. Počkejte pár minut, dokud nebude droždí aktivní (na povrchu budou bublinky) poté přidejte lžíci oleje.

  2. Postupně přidávejte hrnek po hrnku špaldovou mouku, mezi každým hrnkem směs promíchejte. Vmíchejte také celozrnnou mouku, dokud nebude těsto řídké, kašovité a lepivé. Také můžete přidat semínka, pokud je máte rádi. Já použila mletá lněná semínka.

  3. Hotové těsto nechejte pod utěrkou zhruba 30 minut kynout.

  4. Pomocí stěrky dejte vykynuté těsto do formy a vložte na 50 minut do trouby. Pečeme na 185°C dokud nebude povrch zlatohnědý.

Poznámka

Pro více zdravých receptu sledujte https://www.instagram.com/stayhealth.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celozrnný chléb od Anet

  • Stayhealth.cz Stayhealth.cz(autor receptu)

    cathleen: Ano, dávám ji tak jak je uvedeno. Chleba jsem pekla minimálně 3 krát v takovém poměru. Ten kdo solit nechce, tak ať si dá menší poměr.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Lžíce soli váží cca 20 g, taže tady jí dáváš okolo 30 g? To je soli tak na 1,5 kg mouky.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo