Jak správně připravit jedlé kaštany? Je to dobrota plná vitaminu C pro malé i velké

Jedlé kaštany nepatří jen do příběhu Olivera Twista. Typicky podzimní dobrota obsahuje stejné množství vitaminu C jako citron a připravit si ji můžete i doma. Kaštany se dají péct, ale i vařit. Jak na to, aby se vám povedly?
Blahodárné kaštany
Kaštany patří k podzimu stejně jakou pouštění draka, žluté listí a sychravé počasí. Tentokrát ale není řeč o kaštanech, do kterých napícháte špejle a vyrobíte z nich různá zvířátka - to jsou totiž plody jírovce maďalu, a i když jsou jedlé, moc by vám nechutnaly. Zato plody kaštanovníku setého, tedy kaštany jedlé, to je úplně jiná káva.
Nejen, že je to opravdová pochoutka, konzumace jedlých kaštanů má pro náš organismus celou řadu benefitů. Předně obsahují velké množství vitaminu C - skoro stejné, jako má citron. V 10 g plodů je obsaženo asi 40 mg tohoto vitaminu, který je tak nezbytný pro naši imunitu. Dále stejné množství kaštanů obsahuje asi 15 mg vitaminu B1, dále vitaminy E a K, draslík, fosfor, hořčík, železo, a dokonce i jeden důležitý antioxidant - tanin.
Článek z magazínu
Pravidelná konzumace jedlých kaštanů tedy vám nebo vašim dětem zaručí podporu dobrého trávení i obranyschopnosti, pomůže s celkovou detoxikací organismu či snížit krevní tlak. Kaštany potlačují únavu a bolest hlavy, díky obsahu hořčíku mají příznivé účinky i v případě psychických obtíží nebo úzkostí. Zlepšují i kvalitu pleti, vlasů a nehtů a mají i mírně protiprůjmový účinek. To už je poměrně dost výhod na hrst tak malých plodů, co říkáte?
Jak jedlé kaštany připravit?
Kaštany si můžete velmi snadno připravit doma. Jsou dva způsoby, jak na to, můžete si je dát pečené, anebo vařené.
Článek z magazínu
Pečené kaštany
Ještě před pečením jedlé kaštany necháme asi 3 hodiny máčet ve vodě, aby změkly. Poté plody na jedné straně (té špičatější) nařízneme do tvaru písmene X, zářez by měl být asi 2 cm dlouhý a 4 mm široký. Kaštany pečeme v hluboké pánvi nebo v troubě na suchém plechu při teplotě 200°C 10 - 15 minut nebo do té doby, dokud v řezu nezačnou pukat a neobjeví se žlutá dužina, kterou pak snadno vyloupneme a sníme. Tip: Při pečení kaštany sem tam promíchejte vařečkou, aby se nepřipálily.
Článek z magazínu
Vařené kaštany
Naříznuté kaštany nasypeme do vroucí vody a necháme je vařit na středním plameni asi 8 - 10 minut. Poté slijeme vodu a horké kaštany přesypeme do utěrky. Pořádně promačkáme, aby skořápka popraskala a ještě teplé kaštany vyloupeme. Pozor! Pokud necháte kaštany po vaření moc vychladnout, skořápka opět ztvrdne a nepůjde oloupat.
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pečené jedlé kaštany. Můžete je péct v troubě, na grilu i na pánvi
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno před 8 hodinami

Marinované mexické kuřecí plátky
Přidáno před 8 hodinami

Rybí filety s pikantní marinádou
Přidáno před 9 hodinami

Pomazánka s tresčími játry
Přidáno před 23 hodinami

Těstoviny se zelím a domácí konzervou
Přidáno před 23 hodinami

Smažené tvarohovo-nivové koule
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.