Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně připravit jedlé kaštany? Je to dobrota plná vitaminu C pro malé i velké
Zdroj: Emre Gencer, Unsplash.com

Jedlé kaštany nepatří jen do příběhu Olivera Twista. Typicky podzimní dobrota obsahuje stejné množství vitaminu C jako citron a připravit si ji můžete i doma. Kaštany se dají péct, ale i vařit. Jak na to, aby se vám povedly?

Blahodárné kaštany

Kaštany patří k podzimu stejně jakou pouštění draka, žluté listí a sychravé počasí. Tentokrát ale není řeč o kaštanech, do kterých napícháte špejle a vyrobíte z nich různá zvířátka - to jsou totiž plody jírovce maďalu, a i když jsou jedlé, moc by vám nechutnaly. Zato plody kaštanovníku setého, tedy kaštany jedlé, to je úplně jiná káva.

Nejen, že je to opravdová pochoutka, konzumace jedlých kaštanů má pro náš organismus celou řadu benefitů. Předně obsahují velké množství vitaminu C - skoro stejné, jako má citron. V 10 g plodů je obsaženo asi 40 mg tohoto vitaminu, který je tak nezbytný pro naši imunitu. Dále stejné množství kaštanů obsahuje asi 15 mg vitaminu B1, dále vitaminy E a K, draslík, fosfor, hořčík, železo, a dokonce i jeden důležitý antioxidant - tanin.

Pravidelná konzumace jedlých kaštanů tedy vám nebo vašim dětem zaručí podporu dobrého trávení i obranyschopnosti, pomůže s celkovou detoxikací organismu či snížit krevní tlak. Kaštany potlačují únavu a bolest hlavy, díky obsahu hořčíku mají příznivé účinky i v případě psychických obtíží nebo úzkostí. Zlepšují i kvalitu pleti, vlasů a nehtů a mají i mírně protiprůjmový účinek. To už je poměrně dost výhod na hrst tak malých plodů, co říkáte?

Jak jedlé kaštany připravit?

Kaštany si můžete velmi snadno připravit doma. Jsou dva způsoby, jak na to, můžete si je dát pečené, anebo vařené.

Pečené kaštany

Ještě před pečením jedlé kaštany necháme asi 3 hodiny máčet ve vodě, aby změkly. Poté plody na jedné straně (té špičatější) nařízneme do tvaru písmene X, zářez by měl být asi 2 cm dlouhý a 4 mm široký. Kaštany pečeme v hluboké pánvi nebo v troubě na suchém plechu při teplotě 200°C 10 - 15 minut nebo do té doby, dokud v řezu nezačnou pukat a neobjeví se žlutá dužina, kterou pak snadno vyloupneme a sníme. Tip: Při pečení kaštany sem tam promíchejte vařečkou, aby se nepřipálily.

Vařené kaštany

Naříznuté kaštany nasypeme do vroucí vody a necháme je vařit na středním plameni asi 8 - 10 minut. Poté slijeme vodu a horké kaštany přesypeme do utěrky. Pořádně promačkáme, aby skořápka popraskala a ještě teplé kaštany vyloupeme. Pozor! Pokud necháte kaštany po vaření moc vychladnout, skořápka opět ztvrdne a nepůjde oloupat.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více