Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahůdkové droždí: Těsto s ním sice nevykyne, ale jako dochucovadlo funguje skvěle
Zdroj: Unsplash, Hristina Šatalova

Už jste o tomto droždí někdy slyšeli? Do těsta na buchty jej nemá cenu přidávat, zato do polévky či pomazánky určitě ano. Pokud se vám vybavila chuť drožďové pomazánky ze školy a nejsou to moc hezké vzpomínky, můžeme vás uklidnit. To lahůdkové chutná úplně jinak.


Droždí, které nekyne

Přestože jde o druh droždí, kvásek vám z něj nevzejde. Lahůdkové droždí je totiž sušené a neaktivní a s tím běžným, které využíváme na pečení, má jen společný kmen kvasinek. Pomocí kvasinek Saccharomyces cerevisiae, jak je uvedeno v knize Industrial Exploitation of Microorganisms, se vyrábí na podkladu bohatém na cukry, třeba na melase. Kvasinky se nechají nejprve pomnožit a pak se suší na teplotu lehce nad 40 °C, která je povolena i u zastánců syrové stravy. Právě při ní se droždí deaktivuje a již nekyne. Lahůdkové droždí je oblíbenou surovinou mezi vegetariány a hlavně mezi vegany, rádi je používají k dodání zajímavější chuti mnoha bezmasých pokrmů. Je známé také pod názvem pochoutkové droždí nebo tebi. Ve veganských skupinách na Facebooku se můžete setkat také s trochu zavádějícím názvem LSD. Jde však o zcela jednoduchou zkratku, která znamená lahůdkové sušené droždí a o drogu opravdu nejde. I když ti, kteří chuti lahůdkového droždí propadli, jej tak trochu za návykové považují.

Do parmazánu pro vegany

Lahůdkové droždí seženete v obchodech se zdravou výživou, nemá podobu kostky jako klasické droždí, je sypké a prodává se ve dvou variantách. První je tmavší, je s ječným sladem a poznáte je podle větších vloček, které vypadají trochu jako strouhanka. Světlejší droždí je bez sladu, je jemné jako krupička, má jemnější chuť a hlavně je bezlepkové. Hlavním úkolem lahůdkového droždí v jídle je zvýraznit jeho chuť. Už sama surovina je ovšem chuťově zajímavá. Je lehce sladkoslaná a má příjemné oříškové a sýrové aroma a vůbec nechutná jako droždí na pečení. Právě proto se v různých veganských pokrmech používá jako náhražka sýra nebo k dosažení sýrové chuti. Vyhlášený je hlavně veganský parmazán, který splňuje i zásady raw (tedy syrového) stravování.

Veganský parmazán připravíte z jednoho hrnku najemno namletých kešu oříšků, které se smíchají asi s 5 lžícemi lahůdkového droždí a s jednou lžičkou soli. Směs se pak sype na těstoviny jako normální parmazán a má výraznou sýrovou chuť. Vylepšit ho můžete případně trochou sušeného česneku. Lahůdkové droždí se používá ovšem i k výrobě jiných rostlinných sýrů. Zajímavější a výraznější chuť dodává pomazánkám, polévkám, omáčkám i salátům. Funguje tak vlastně trochu jako glutamát. Ten ostatně i obsahuje, nejde ovšem o uměle vyrobený glutamát, jak je uvedeno na Livekindly.co, ale o kyselinu L-glutamovou, která je přirozeně součástí mořských řas, hub, rajčat nebo zrajících sýrů. Polévky nebo třeba guláše droždí také zahustí.

Plné vitaminu B

Toto speciální droždí je třeba konzumovat s mírou a spíš jen jako koření. Určitě se ale vyplatí je do jídelníčku zařadit, neboť má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Lahůdkové droždí je hlavně podle webu Anapur.eu výborným zdrojem vitaminů skupiny B, kromě vitaminu B12, ale i ten je do něj někdy přidáván. Obsahuje také všech devět esenciálních aminokyselin, jde tedy o kompletní bílkoviny, jaké se nacházejí v živočišných produktech. Pomocí lahůdkového droždí je tak mohou zastánci rostlinné stravy doplnit. Kompletní bílkoviny jsou důležité živiny, které napomáhají funkcím, jako je obnova tkání a vstřebávání živin. Mohou také zabránit ztrátě svalové hmoty. Kromě toho je lahůdkové droždí bohaté na minerály, jako je chrom a železo. Díky chromu snižuje podle webu Webmd.com hladinu cukru a cholesterolu v krvi a tím i riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Dále podporuje imunitní systém, za což vděčí obsaženému beta-glukanu. Beta-glukan ocení podle stránek Firstendurance.com i sportovci, pomáhá totiž zregenerovat tělo po sportovním výkonu. Po cvičení nebo běhu je tak vhodné si dát právě něco s obsahem lahůdkového droždí. Pomůže vám bojovat i s únavou a vláknina v něm obsažená zase zajistí lepší trávení.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si