Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření v pomalém hrnci se vyplatí: Elektrická trouba je zhruba 4x dražší, indukce 9x a plyn až 10x
Zdroj: Toprecepty

V elektrickém pomalém hrnci připravíte široké spektrum pokrmů, které budou nejen chutné, ale i zdravé. Další výhodou je, že se připraví v podstatě samy. A skvělé je, že se během přípravy nemusíte o nic starat, takže už vás nebude zdržovat neustálé odklápění pokliček a podlévání masa.

Proč pomalý hrnec?

Překvapuje vás, že v dnešní hektické době, kdy se každý snaží mít všechno co nejrychleji hotové, byste si měli pořídit pomalý hrnec? Možná to zní zvláštně, ale je to přesně naopak. Jednou z výhod pomalého hrnce je, že vám ušetří spoustu času. Příprava jídel v něm je totiž velmi jednoduchá. Naskládáte do něj potřebné ingredience, přiklopíte, zvolíte správnou teplotu a už se o nic nemusíte starat. Vzhledem k pomalému vaření nehrozí, že se pokrm připálí nebo že se v hrnci odpaří voda či šťáva. Většina hrnců je navíc vybavená časovačem, takže stačí jen nastavit čas a spotřebič se pak sám vypne. Příprava jídla v něm trvá 3 až 10 hodin. Takže jde jen o to, naplánovat si vaření předem. Pak je ale jedno, jestli budete během toho relaxovat, půjdete do fitka nebo budete v práci.

Jak vypadá?

Dá se říci, že je to vylepšený hrnec, který se však od toho klasického něčím liší. Kromě ceny a speciálních funkcí je to i vzhled. Podobně jako třeba remoska má přívodní kabel na elektřinu, vyjímatelnou nádobu a pokličku. Plášť hrnce je vybavený ovládacím panelem, kde si můžete nastavit teplotu a čas přípravy. Některé modely disponují také oddáleným startem či funkcí udržení teploty.

Proč s ním ušetříte?

Ačkoli se to zdá na první pohled nelogické, díky elektrickému pomalému hrnci ušetříte nějakou tu kilowatthodinu a tím pádem i pár korun za energii. Výrobci to zdůvodňují tím, že sice musí být puštěný dlouho, ale po celou dobu jede na malý výkon, takže má stále stejnou (malou) spotřebu. Zatímco ostatní spotřebiče, jako jsou třeba varná deska či trouba, sice nemusejí být tak dlouho v provozu, ale dochází při něm k vyšší spotřebě energie právě kvůli tomu, že se musí během krátké chvíle nahřát na vysokou teplotu, a tu pak průběžně udržovat. Pro sorvnání: pomalý hrnec má příkon zhruba v rozmezí 180 – 270 W. Elektrická trouba přitom přibližně 4 000 W a varná deska dokonce až 7 000 W.

Vaření v pomalém hrnci tak vyjde asi (podle toho, jaký máte tarif) na jednu korunu za hodinu (pozn.red.: Cena je z ledna 2022, v září 2022 vychází jedna hodina vaření zhruba na 1,28 Kč). Elektrická trouba je zhruba 4x dražší, indukce 9x a plyn až 10x. Ačkoliv se jídlo v pomalém hrnci vaří déle, i tak to stále vychází levněji. Dalším argumentem pro úsporu je, že běžně jednotlivé ingredience vaříte zvlášť, takže máte zapnuté najednou třeba tři až čtyři plotýnky. I to u pomalého hrnce odpadá, vaříte vše v jednom!

Uvaří šťavnaté jídlo plné vitaminů

Elektrický pomalý hrnec si oblíbí nejen ti, kteří neradi tráví čas v kuchyni. Potěší i dietáře a vyznavače zdravé stravy. V tomto hrnci, který umožňuje vaření, dušení i pečení, totiž připravíte široké spektrum pokrmů (například polévky, omáčky, brambory, maso, zeleninu či těstoviny), aniž byste k tomu potřebovali tuk. A výsledek přitom bude víc než uspokojivý, protože jídlo nebude vůbec vysušené. Navíc si díky vaření při nízké teplotě zachová většinu živin a vitaminů. Pomalému hrnci můžete dokonce bez obav svěřit i tužší, méně kvalitní maso, jako je třeba hovězí kližka.  

Jaký by měl mít objem

S velikostí pomalého hrnce je to podobné jako u jiných kuchyňských spotřebičů, např. u horkovzdušné fritézy. Při rozhodování, jaký bude mít objem, byste měli vzít v úvahu, pro kolik strávníků vaříte. Pro dvoučlennou domácnost bude stačit model o objemu 3,5 litru, rodina se čtyřmi a více členy potřebuje minimálně pětilitrový pomalý hrnec.

Velký hrnec s displejem pořídíte do dvou tisíc

Na trhu jsou k dostání levné elektrické pomalé hrnce, které stojí méně než 1000 korun. Ty však jsou nejen malé, ale jsou dodávány v základní „výbavě“, čili slouží opravdu jen k pomalému vaření bez jakéhokoli komfortu. Je tedy lepší si připlatit a koupit si model dražší. Do 2000 korun se většinou vejdou ceny velkých, až 8,5litrových hrnců, které disponují většinou u výše uvedených funkcí. Samozřejmě seženete pomalé hrnce, které stojí více než 3000 korun. Ty většinou dodávají renomované značky a často se jedná o hrnce multifunkční.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více