Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejlepších zimních polévek pro zahřátí: Dáte si krkonošské kyselo, jihočeskou kulajdu nebo boršč?
Zdroj: Akademie kvality

Leden a zima vůbec jsou ideálním časem pro vaření polévek. A horké polévky jsou zase ideálním druhem jídla, které nás může v mrazech parádně zahřát. Když na to půjdete chytře a zvolíte správné suroviny, zahřejete se vlastně dvojnásobně!

Dva v jednom

Hluboký talíř, miska nebo hrníček, plný polévky, z níž se kouří, to je něco, co teď v zimě všichni potřebujeme. Ovšem kromě jídla jako takového umějí některé potraviny zahřát i svým složením. Jak uvádí portál Times of India, mezi zahřívací potraviny patří třeba červená řepa, pohanka, ovesné vločky, kuřecí a hovězí maso, vajíčka anebo zázvor a ostrá koření. Zkuste tedy právě tyhle suroviny zakomponovat do vaření při přípravě zimní polévky. A pak se jen těšte, jak vám bude lépe! My pro vás vybíráme 12 nejoblíbenějších polévek z našeho webu, které vám zvednou náladu, zahřejí na těle i na duši a ještě třeba pomůžou zaplašit bacily!

Zdravé zeleninové

Zeleniny míváme v tomto období většinou přirozeně méně. O to víc bychom ale měli myslet na její zařazení do jídelníčku, aby tělu nechyběly potřebné vitaminy, minerály i vláknina. Dopřejte si třeba polévku z kapusty s vejci. Anebo vsaďte na jednoduchý dýňový krém, který snadno vylepšíte čerstvým zázvorem. Případně zkuste květákovou polévku se zeleninou a ovesnými vločkami. To je lahoda!

Hezky česky

V duchu kuchyní našich babiček, poctivě, z dostupných surovin a se šmrncem regionálních specialit. To jsou polévky, oblíbené v různých koutech naší vlasti. Naprosto specifické je krkonošské kváskové kyselo s houbami a vejci, podobné suroviny, ale jinou chuť nabízí pro změnu jihočeská kulajda, a zaručeně na nohy vás postaví pořádná moravská zelňačka. Tak na kterou z těchto tří polévek máte nejvíc chuť?

Letem světem

Nedávno jsme psali článek o tom, které polévky jsou oblíbené ve Francii, v Rusku nebo v Itálii. A ruku na srdce, mnohé z nich dávno zdomácněly i u nás. A pokud jste je dlouho nevařili, nebo dokonce ještě nikdy, udělejte si podle následujících receptů typickou francouzskou cibulačku, ruský boršč nebo italskou minestrone. Všechny vás skvěle zasytí, nahradí tak hlavní jídlo a ještě zásobí tělo vitaminy a minerály.

Recepty k tomuto článku