12 nejlepších zimních polévek pro zahřátí: Dáte si krkonošské kyselo, jihočeskou kulajdu nebo boršč?
5. 1. 2022 Vaření
Leden a zima vůbec jsou ideálním časem pro vaření polévek. A horké polévky jsou zase ideálním druhem jídla, které nás může v mrazech parádně zahřát. Když na to půjdete chytře a zvolíte správné suroviny, zahřejete se vlastně dvojnásobně!
Dva v jednom
Hluboký talíř, miska nebo hrníček, plný polévky, z níž se kouří, to je něco, co teď v zimě všichni potřebujeme. Ovšem kromě jídla jako takového umějí některé potraviny zahřát i svým složením. Jak uvádí portál Times of India, mezi zahřívací potraviny patří třeba červená řepa, pohanka, ovesné vločky, kuřecí a hovězí maso, vajíčka anebo zázvor a ostrá koření. Zkuste tedy právě tyhle suroviny zakomponovat do vaření při přípravě zimní polévky. A pak se jen těšte, jak vám bude lépe! My pro vás vybíráme 12 nejoblíbenějších polévek z našeho webu, které vám zvednou náladu, zahřejí na těle i na duši a ještě třeba pomůžou zaplašit bacily!
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zdravé zeleninové
Zeleniny míváme v tomto období většinou přirozeně méně. O to víc bychom ale měli myslet na její zařazení do jídelníčku, aby tělu nechyběly potřebné vitaminy, minerály i vláknina. Dopřejte si třeba polévku z kapusty s vejci. Anebo vsaďte na jednoduchý dýňový krém, který snadno vylepšíte čerstvým zázvorem. Případně zkuste květákovou polévku se zeleninou a ovesnými vločkami. To je lahoda!
Hezky česky
V duchu kuchyní našich babiček, poctivě, z dostupných surovin a se šmrncem regionálních specialit. To jsou polévky, oblíbené v různých koutech naší vlasti. Naprosto specifické je krkonošské kváskové kyselo s houbami a vejci, podobné suroviny, ale jinou chuť nabízí pro změnu jihočeská kulajda, a zaručeně na nohy vás postaví pořádná moravská zelňačka. Tak na kterou z těchto tří polévek máte nejvíc chuť?
Letem světem
Nedávno jsme psali článek o tom, které polévky jsou oblíbené ve Francii, v Rusku nebo v Itálii. A ruku na srdce, mnohé z nich dávno zdomácněly i u nás. A pokud jste je dlouho nevařili, nebo dokonce ještě nikdy, udělejte si podle následujících receptů typickou francouzskou cibulačku, ruský boršč nebo italskou minestrone. Všechny vás skvěle zasytí, nahradí tak hlavní jídlo a ještě zásobí tělo vitaminy a minerály.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pět znamení, která nepatří na zahradu: Střelec doslova umoří jahody, Beran ať dá ruce pryč od rajčat a Blíženci od salátu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 5 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 12 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 14 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 17 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Jak udělat drožďové knedlíčky do polévky a jak je zmrazit. Jejich příprava se vyplatí!
Letem polévkovým světem: Co mají v misce rádi Francouzi, co Maďaři a co my?