Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavlišovský řízek: Legendární specialita se zelím a knedlíkem „rozhádala“ dvě česká města
Zdroj: Toprecepty, Boubelinda

Ne všechna vyhlášená česká jídla mají český původ. Řízek k nám přišel z Vídně, inspiraci pro vepřo knedlo zelo jsme našli v bavorské kuchyni. Když ale vše spojíte dohromady, vznikne vám krajová specialita, kterou neseženete nikde jinde v rámci naší republiky. Říká se jí pavlišovský řízek.

Řízko knedlo zelo

Pavlišovský řízek je pokrm, který u většiny lidí vyvolává úžas a u mnohých často i nepochopení. Vzhledem k tomu, že jde o klasický řízek smažený v trojobalu, který se servíruje s normálním houskovým knedlíkem a navíc s dušeným kysaným zelím, je jistý podiv na místě. Možná vás překvapí, že nejde o nějaký výdobytek dnešní doby, ale o pokrm, který se pyšní poměrně dlouhou historií. Zajímavé na něm je, že se připravuje jen v obcích v okolí Trutnova a Náchoda a nabízejí jej tu i v některých místních, většinou těch tradičních, restauracích.

Pavlišovský nebo úpický?

O původ pavlišováku se hádají dvě obce ležící na severu východních Čech – vesnice Pavlišov, která je nyní součástí Náchoda, a město Úpice, ležící až v Podkrkonoší poblíž Trutnova. Tento kraj byl proslaven výrobou textilu a putovalo sem mnoho obchodníků z Německa a Rakousko-Uherska. V Pavlišově (německy Paulishově) se vypráví, že se tu kdysi v jednom zájezdním hostinci na konci 18. století stavili němečtí obchodníci a objednali si své oblíbené jídlo smažený řízek s knedlíkem a zelím. Místní pokrm velmi zaujal, začali jej také připravovat a již za první republiky se v místních restauracích prodával jako pavlišovský řízek nebo také pavlišovák či podle německého názvu obce „pauliš“. V Úpici se ovšem nenechávají zahanbit a tvrdí, že smažený řízek s knedlíkem se u nich jí také celou řádku let, jen mu ale říkají úpický řízek.

I s bramborovým knedlíkem

Legendární pokrm má sice různé varianty, ale ty zjevně nesouvisí s místem původu a verze se liší téměř od obce k obci či od rodiny k rodině. K pravému pavlišováku nebo chcete-li úpickému řízku patří kysané zelí, někde se ovšem podává s dušeným sladkokyselým zelím zahuštěným jíškou, které se může dělat ze zelí čerstvého či sterilovaného. Tradiční přílohou je pak pravý houskový knedlík, v některých rodinách se ale řízek podává i s bramborovými noky smíchanými s kysaným zelím posypaným osmaženou cibulkou. Někdy se řízek a hlavně knedlíky ještě přelévají rozpuštěným máslem nebo šťávou vypečenou z masa, aby nebyly suché. Pavlišovský řízek se vlastně nevaří podle nějakého speciální receptu, jde spíš o neobvyklé spojení masa s přílohou, které si ovšem místní velmi pochvaluji. Pokud se někdy v tomto kraji na severovýchodě Čech ocitnete a na pavlišovák narazíte, určitě jej zkuste. A nebo si jej rovnou udělejte doma.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

aliviol

25. 9. 2023 20:20

Kdysi jsem několik měsíců pracoval v Horním Maršově a tam v restauraci pod horou jsem poprvé v životě mohl ochutnat toto zvláštní, ale velmi chutné a vydatné jídlo.Pocházím z Jižních Čech koukali jsme na kombinaci opravdu nedůvěřivě,ale zvykli jsme si.Pro hladového dělníka skvělé jídlo.

Giruska Giruska

12. 1. 2022 12:03

Tak jsem si to představila a ono tam fakt není nic špatného, jak se říká dobré dobrým nepokazíš :-D

Olinka5555

4. 1. 2022 21:14

Teta ročník 1922 se učila u Šroubka v Praze a řízek se zelím a knedlíkem byla specialita, koneckonců proč ne:-)))

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více