Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzské éclairs si vás získají lahodným krémem. Na přípravu jsou dokonce snazší než české věnečky!
Zdroj: Freepik, Kamran Aydinov

Vzhledem k použitému těstu se podobají našich věnečkům nebo italským profiterolkám, francouzské éclairs se od nich ale liší, a to nejen podlouhlým tvarem. Oproti nim vypadají trochu elegantněji, zkrátka jako dezert hodný noblesní francouzské cukrárny. A na tvarování jsou dokonce i jednodušší.

Éclairs mizí rychlostí blesku

Sladké tyčinky z dokřupava a dozlatova upečeného odpalovaného těsta patří k nejoblíbenějším francouzským dezertům. Seženete je snad v každé cukrárně, z jejíchž vitrín září všemi barvami. Ne náhodou francouzský výraz éclair znamená blesk, třpyt nebo lesk. Každého, kdo je spatří, oslní tak, že jim jen stěží odolá a navíc zmizí z talíře rychlostí blesku.

Dezert od první cukrářské hvězdy

I když by se daly éclairs považovat za moderní dezert, jejich historie zřejmě sahá až do 18. či 19. století. Tehdy si na nich pochutnávala samozřejmě francouzská aristokracie, usuzuje se ostatně, že je prý poprvé naservíroval královské rodině vyhlášený cukrář té doby Marie-Antoine Carême, jemuž se přezdívalo „král kuchařů a kuchař králů“ a přisuzuje se mu spousta dalších gastronomických vynálezů.

Barva polevy na povrchu éclair musí ladit s náplní

Křupavé éklerky se narozdíl od našich věnečků plní různými druhy krémů a navíc ještě zdobí čokoládovou nebo mnoha pestrobarevnými polevami. Cílem je, aby poleva odpovídala barevně i chuťově náplni uvnitř. Podle barvy a zdobení by tak zákazník měl poznat, jakou má asi éklerka příchuť. Na jejich zdobení si dávají mistři cukráři záležet a často krabice s různými druhy éclairs vypadá jako bonboniéra plná malých cukrářských uměleckých děl. Není divu, že Francouzi ozdobnou krabičku s éclairs často dávají jako dar, když jdou k někomu na návštěvu.

Éclairs mohou mít spoustu náplní

Jako náplň se do éclairs nejčastěji používá žloutkový cukrářský krém crème pâtissière, crème Chantilly, což je vlastně honosnější název pro šlehačku dotuha ušlehanou s cukrem, nebo crème chiboust. Poslední jmenovaný je vlastně také klasický pudinkový žloutkový krém, který je ale odlehčený tzv. meringue – sněhovou hmotou z bílků ušlehaných s cukrem. Náplně mohou mít různé příchutě. Klasika je vanilkový krém v kombinaci s čokoládovou polevou na povrchu, oblíbený je i čokoládový či karamelový krém. Éclairs ovšem mohou být třeba i pistáciové, kaštanové, jahodové a dělají se i různé neobvyklé příchutě a kombinace jako třeba bezová s limetkou, máta s čokoládou nebo třeba fialka s rybízem. Éclairs se také obvykle nerozřezávají jako naše věnečky, ale náplň se do nich vstřikuje otvory vytvořenými vespod stejně jako do koblih, aby nedošlo k narušení jejich krásného podélného elegantního tvaru.

Ty nejzákladnější éclairs – s vanilkovým krémem a čokoládou

I když se na první pohled může zdát příprava éclair vzhledem k jejich tvaru jednoduchá, je třeba dodržet pár zásad, aby se vše povedlo a vypadaly přímo výstavně. Pokud chcete, aby měly úplně dokonalý tvar, můžete si koupit speciální silikonovou podložku na pečení éclairs, která zajistí, že budete mít jeden zákusek jako druhý. A jak tedy na ty pravé francouzské éklerky? Budete potřebovat: 140 g hladké mouky, špetku cukru, 125 ml mléka, 100 g másla, 4 vejce. Na pudinkovou náplň: 300 ml mléka, 50 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 lžičku vanilkového extraktu, po 4 lžičkách hladké mouky a kukuřičné mouky a 300 ml smetany ke šlehání.

Postup: Začněte přípravou krémové náplně. Mléko zahřejte v hrnci téměř k varu. Mezitím v míse smíchejte cukr, žloutky a vanilku a poté po několika lžičkách vmíchejte mouku, abyste získali hladkou hmotu. Zašlehejte do ní horké mléko, vše vlijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na prudkém ohni asi 5 minut, dokud hmota nezhoustne. Krém nechte vychladnout.

Rozehřejte troubu na 200-220 °C . Do malé misky prosejte mouku s cukrem a špetkou soli. Mléko a máslo dejte do s hrnce se 125 ml vody a mírně zahřejte, aby se máslo rozpustilo, ale tekutina nebublala. Pak zvyšte teplotu, až se tekutina začne rychle vařit. Okamžitě vypněte oheň, přisypte prosátou mouku a intenzivně míchejte (odpalujte) dřevěnou lžící, dokud nevznikne hladké těsto, které se odlepuje od stěn pánve. Rozetřete ho na velký talíř, aby vychladlo. Poté do těsta postupně vmíchejte vejce. Těsto pak pomocí cukrářského sáčku nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte 25 minut. Jakmile plech vložíte do trouby, snižte teplotu na 200 °C /180 °C. Po 25 minutách udělejte na konci každé éclair díru nebo ji malým vroubkovaným nožem rozdělte uprostřed a vraťte do trouby obrácenou stranou dolů, aby se 5 minut sušila, dokud nebude křupavá a zlatavá. Hotové éclairs nechte vychladnout.

Mezitím vyšlehejte smetanu do zhoustnutí a poté elektrickým šlehačem do ní zašlehejte vychladlý ztuhlý krém. Lžící přendejte náplň do zdobicího sáčku. Použijte malou trysku, pokud budete buchty plnit skrz propíchnuté otvory, nebo velkou trysku, pokud jste éclairs rozpůlili. Naplňte a polijte klasickou čokoládovou polevou. Nechte ztuhnout v chladu a můžete si začít pochutnávat.

Zdroje informací:
Thespruceeat.com
Eclairephs.weebly.com
Dawnfoods.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více