Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úžasné francouzské věnečky Paris Brest voní lískovými oříšky. Proč se pečou ve tvaru kola?
Zdroj: Unsplash, Nadeykina Evgeniya

Dezert Paris Brest je jedním z nejslavnějších a v poslední době i nejpopulárnějších francouzských moučníků. Vypadá trochu jako naše věnečky a vlastně se peče i ze stejného, tedy odpalovaného těsta. Výjimečný je svou náplní. Klasický cukrářský krém je totiž vylepšen pastou pralinée.

Z Paříže do Brestu a zpět na kole

Na moučník známý jako Paris Brest narazíte snad v každé cukrárně nejen v Paříži a v bretaňském městě Brest. Mezi těmito dvěma městy se v roce 1910 konal významný cyklistický závod. Ten zřejmě podle webu Paris-brest.fr zaujal cukráře Louise Duranda z městečka Maisons-Laffitte, který na počest závodu upekl obří věneček, naplnil jej speciálním krémem a dal mu název, pod kterým dezert známe dodnes, aniž bychom měli ponětí, co kdysi označoval. Cukrárna pana Duranda funguje dodnes, stále ji provozují jeho potomci a tvrdí, že jen oni mají recept na pravý dezert Paris Brest. To ovšem nebrání cukrářům po celém světě slavné věnečky napodobovat. Původní dezert tehdy vypadal jako velký koláč a krájel se na řezy. Dnes má spíš podobu malých větrníčků, bochánků nebo také tyčinek z odpalovaného těsta, známých také jako Éclairs. A protože je jeho chuť tak úžasná, dělá se s příchutí Paris Brest třeba i zmrzlina.  

O trochu vylepšený krém

Na první pohled se sice Paris Brest nijak neliší od našich věnečků, přesto jsou výjimečné. Dává se do nich totiž speciální krém zvaný mousseline pralinée. Ten se připravuje z klasického cukrářského žloutkového máslového krému crème pâtissière, navíc se do něj přidává pasta pralinée. Jde o speciální cukrářskou hmotu, jejíž příprava se možná může jevit jako složitá, ve skutečnosti jde ale jen o krém z pražených lískových oříšků a zkaramelizovaného cukru. Když tuto hmotu smícháte a nasekáte na kousky, vznikne vám nám dobře známý griliáš. Pokud byste ale v mixování pokračovali, vytvoříte sladkou pastu, která má úžasnou chuť a vůni po pražených oříšcích. V kombinaci s cukrářským krémem je pak tato náplň nepřekonatelná. Lískové oříšky se někdy nahrazují mandlemi a plátky mandlí se pak nakonec zdobí i celý dezert. Poslední krůčkem k dokonalosti je ještě moučový cukr, jímž se celý moučník posype. 

Předpokladem úspěchu je odpalované těsto

Přestože tento dezert působí až příliš luxusně, nejsložitější je na něm příprava odpalovaného těsta, neboli francouzsky Pâte à choux. Toto těsto je specifické tím, že se nejprve vaří, tedy odpaluje, pak se z něj cukrářským sáčkem tvoří požadované tvary a nakonec se peče. Největším zádrhelem, který může nastat, je, že vám těsto po upečení „spadne“ a výsledné věnečky pak nebudou nadýchané. Pokud si na přípravu odpalovaného těsta nevěříte, přečtěte si náš starší článek, jak pracovat s odpalovaným těstem jako profík. A když si budete chtít vyzkoušet samotný dezert, pusťte se do toho rovnou podle následujícícho receptu: 

 
Zdroje informací:
Paris-brest.fr

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více