Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
Zdroj: Unplash, Tabitha Turner

Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a pak zalít vroucí vodou je osvědčená a rychlá příprava horkého nápoje, do kterého v létě často ještě přidáváme několik kostek ledu. Nic proti, ale vyrobit si ledový kofeinový drink jde i jinak a kávoví fajnšmekři dokonce tvrdí, že lépe. Jen to trvá trochu déle…  

Hodiny k dokonalosti

Cold brew, neboli „studené vaření“, je způsob přípravy kávy, při kterém se hrubě mletá kávová zrna zalévají studenou vodou, poté se dlouhé hodiny louhují a následně cedí přes filtr. Celý proces trvá 12 až 24 hodin a výsledkem je velice jemný, přesto chuťově výrazný nápoj, který na rozdíl od kávy „vařené“ postrádá hořkost a kyselost. Podle portálu Coffeespot.cz pomalá extrakce, navíc za pomocí studené vody, „vytáhne“ z pražených mletých kávových zrn to nejlepší. A ačkoliv se zdá, že jde o dlouhou dobu, aktivní práce s nápojem zabere ve skutečnosti pár minut. O zbytek se postarají voda, káva a lednice. Kromě toho, káva ve stylu cold brew se obvykle připravuje ve větším množství a vydrží v chladu klidně týden až dva. Takže si vlastně napoprvé trochu počkáte, ale pak už jen servírujete z lednice dokonalý osvěžující kávový nápoj.

Jak na to?

Hrubě mletá kávová zrna se ve vhodné sklenici zalijí studenou vodou, vše se řádně promíchá, zavíčkuje a nechá 12 až 24 hodin v chladu macerovat. Poté je potřeba nápoj přecedit přes kávový filtr. Na jeden díl kávy se používá 10 dílů vody, tedy přibližně 100 g kávy zalévejte 1 litrem studené vody. Ale samozřejmě je to na vás, klidně pro začátek zkuste poměr 90 g kávy na 1 litr vody, anebo později naopak můžete kávy přidat, tedy například použít 140 až 150 g kávy na 1 litr vody.

Ještě lepší kafe

Chcete-li si nápoj opravdu vychutnat, je vhodné použít pro jeho přípravu výběrovou kávu. Výběrová káva se vyrábí z kávových zrn té nejvyšší kvality a následně se šetrně praží. Proto právě tahle káva dodá nápoji ve stylu cold brew naprosto nezaměnitelné aroma i chuť. No a samozřejmě, vliv na výsledek má také kvalita vody. Máte-li filtrační konvici, určitě ji pro tento případ použijte. Další drobnosti jsou už na vás. Dáte-li si kávu s cukrem nebo bez, s mlékem nebo černou, případně chladivý efekt ještě podpoříte ledem, to už je jen a jen na vašem rozhodnutí. Každopádně si to užijte!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více