Irská káva (Irish coffee)

Suroviny 1 porce

150-200 ml kávy
2 lžičky třtinového cukru
30-40 ml irské whiskey
cca 50 ml smetany na šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Smetanu vyšleháme do polotuha, aby byla stále trochu tekutá, a odložíme ji do lednice.

  2. Sklenici ve které budeme podávat kávu nahřejeme tak, že do ní nalijeme horkou vodu a tu opět vylijeme.

  3. Do sklenice dáme cukr a zalijeme ho čerstvě připravenou filtrovanou kávou, necháme ho rozpustit a přilijeme whiskey.

  4. Přes lžičku nalijeme polotuhou smetanu, která by měla vytvořit cca 2 cm vrstvu. Ihned podáváme.

  5. Povrch můžeme posypat špetkou muškátového oříšku.

Poznámka od kuchařky

Káva by se neměla míchat, měla by se pít přes šlehačku.

Existují různé variace např.: že cukr se svaří s trochou vody (asi 2 lžíce) na sirup, smíchá se s whiskey a pak se dolije káva.

Komentáře k receptu Irská káva (Irish coffee)

Tématické fráze: irská káva příprava irska kava recept irská káva irska smetana do kavy příprava irské kavy jak podávat kávu irish kafe recept irish na kafe recept irská smetana příprava irská káva irishcofee recept irská káva šlehání smetany frape a tekuta smetanou coffee řezy prava irska kava