Lattè macchiato

AlesBaloun Kuchař: AlesBaloun

Doba přípravy: 3 minuty 1 porce Nápoje 19 názorů

Suroviny

7 g kávy (kvalitní zrnkové)
asi 70 ml čerstvé plnotučné mléko (nebo Lascato - mléko na cappuccino)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vyhřáté sklenice napěníme všechno mléko (část se oddělí zpět jako mléko a část zůstane jako mléčná pěna) a necháme zhotovit espresso.

  2. Tipy - sklenici si ohřejeme v mikrovlnné troubě, chladné mléko z lednice vyšleháme pomocí trysky na mléčnou pěnu domácího kávovaru, pak už jen stačí přímo zhotovit espresso, které Vám vytvoří krásný vrstevnatý efekt.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lattè macchiato

  • sylwia.scorpio sylwia.scorpio

    Pane Baloune, děkuji a oplácím přání dobrého světla ;-)
    Rozpustnou ne-e :no: Ale čerstvě namleto bohužel také nebylo...

    Odpovědět

  • AlesBaloun AlesBaloun(autor receptu)

    Klariska:Dobře tedy. Děkuji za Váš názor. Jen jsem se Vám snažil dát vysvětlující informace. Mám rád, když vím proč.
    Aleš Baloun

    Odpovědět

  • AlesBaloun AlesBaloun(autor receptu)

    nachos:Perfektní.To jsem rád.Díky.

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    AlesBaloun: Milý Aleši, jak už jsem vám psala v odpovědi na soukromý vzkaz, kávu léta nepiju. Ani instatní, ani jinou. S dovolením to nebudu kvůli vám měnit. Nezlobte se na mě, myslím to upřímně a byla bych moc ráda, abychom se nenechávali ohlupovat do "receptu" zaobalenou reklamou na nejmenovaný eshop s kávou.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    ať je to jak chce,foto je exkluzivní:-K:yes:

    Odpovědět

  • nachos nachos

    AlesBaloun:
    to nebyl útok na vás, vím jak se dělá latte, jeden čas jsem se živila jako barista :-)

    Odpovědět

  • AlesBaloun AlesBaloun(autor receptu)

    Klariska: Víte, právě instantní káva, už kvůli svému způsobu výroby, na který jsem Vám posílal odkaz, odporuje Vašemu zdravému životnímu stylu. Věřte mi, že vím o čem píši. Přišel jsem se podívat na Vaše stránky a první co bylo, že jsem narazil na mléčný kávový recept, kde se používala instatní káva. Vźdyť jsme na stránkách www.toprecepty.cz, nemusí jít o špičkové suroviny, však jestli jste četla info o historii a výrobě rozpustné kávy, tak snad už mě chápete, prosím, znovu opakuji, vyzkuste si dát kávu v dobré kavárně a porovnejte, káva je opravdu jako víno, kde najdete spoustu chu´tových zážitků, není to jen povzbudivá hořká voda v podání chudé a sterilní rozpustné kávy, ano, má obrovskou výhodu, nedá téměř žádnou práci, je pohodlná při přípravě, pak se ale ptám, co pro Vás znamená káva?
    Přeji Vám dobrou chuť a ještě jednou, nezlobte se na mě, myslím to upřímně a byl bych moc rád, abychom se nenechávali ohlupovat reklamou na nejmenovanou rozpustnou kávu, kterak si její aroma podmaňuje krásné mladé dámy, to mě moc uráží, proto jsem se rozhodl reagovat. Ještě jednou děkuji za Váš čas.Aleš Baloun

    Odpovědět

  • AlesBaloun AlesBaloun(autor receptu)

    k.radulka: snad se na mě nebudete zlobit, když s Vámi nemohu souhlasit, překlad z italštiny znamená skvrnité mléko, ohřáté mléko převažuje, navrchu trochu pěny a skvnky udělá espresso, (prosím piccolo je "malý", ale s kávou tento výraz nemá nic společného, menší než espresso je ristretto), více najdete zde :
    www.kavovysen.cz/vse-o-kave
    nebo kdekoli jinde a jestli právě máte svojí kávičku, prosím, ne však rozpustnou neb tam se moje přání naprosto míjí účinkem, tak dobrou chuť

    Odpovědět

  • AlesBaloun AlesBaloun(autor receptu)

    nachos:Ano, v surovinách je psáno čerstvé plnotučné mléko nebo spešl. Mléčná pěna se dá našlehat i z polotučného, ale má velké bubliny a téměř neteče, je jako pěna do koupele. V nějaké reakci jsem posílal odkaz na video jak se dělá profesionální latte art. Věřte mi, že vím očem píšu, lascato má sice tuku jako plnotučné mléko, tedy 3,5%, ale to spešl z něj dělá vyšší obsah bílkovin, neboť ty jsou pro správnou jemnou mléčnou pěnu rozhodující.
    Díky za komentář a dobrou chuť.

    Odpovědět

  • nachos nachos

    tohle kafíčko mám taky ráda a vůbec na to nemusíte mít nějaké spešl mléko, stačí normální plnotučné.

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    na latté Machiato se dělá dvojité piccolo;-)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    AlesBaloun: ne každý domů chce (nebo si může dovolit) kávovar. Variantu s instatní kávou jsem zmínila proto, že je pro většinu lidí nejdostupnější. Ti, kteří si potrpí na zrnkovou kávu (a přesto doma nemají kávovar), mohou použít kávu překapávanou nebo filtrovanou.

    V "receptu" i komentářích propagujete váš eshop, což myslím odporuje zdejším pravidlům.

    Odpovědět

  • Aleš Baloun Aleš Baloun(neregistrovaný)

    sylwia.scorpio: Přeji dobrou chuť a dobré světlo..., jen doufám, že nepoužíváte rozpustnou kávu ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    AlesBaloun:Aleši, latté je lahodné a mám ho moc ráda a jak ho vidím na tom obrázku, hned bych si dala, ale raději ti dám 4.boda:yes:

    Odpovědět

  • sylwia.scorpio sylwia.scorpio

    Dovolila jsem si přidat fotku svého prvního pokusu, který má ovšem k dokonalosti daleko :-D Chce to vychytat množství mléka a míru napěnění ;-) Snad někdy pořídím lepší obrázek - pokud to stihnu a kafíčko nebude dřív vypito :-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: late machiato výroba latté jak se dělá latté latte machiato latte recept jak udělat latte domácí příprava latté macchiato káva machiato domácí latté káva macchiato cafe machiato machiato jak vyrobit latté latte machiato recept jak vyrobit late machiato latte machiato příprava příprava latte kafe machiato jak našlehat mléko machiato příprava