Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchyňský dřez neslouží jen na mytí nádobí, ale i k čištění zeleniny, ovoce a masa nebo k cezení brambor či těstovin. Poradíme vám, jak by měl být velký a jaký by měl mít povrch, aby se vám do něj všechno vešlo a přitom jste neměli s jeho údržbou moc práce.

Nerez je levný a dlouho vydrží

Asi nejoblíbenějším materiálem, z něhož jsou vyráběny kuchyňské dřezy, je nerezová ocel. Jeho výhodou je, že je hygienický, odolává relativně vysokým teplotám, takže má dlouhou životnost, a v podstatě se hodí do kterékoli kuchyně. Bohatý výběr nerezových dřezů je také s ohledem na velikost a tvar. Už se nemusíte se obávat ani obtížně udržovatelného povrchu, na kterém zůstávaly mapy po kapkách vody. Dřezy jsou dodávány i matné, s tzv. kartáčovou či tkanou strukturou z jemně vroubkovaného nerezu, jejichž povrch nevyžaduje žádnou zvláštní péči.

Granit nebo kompozit?

Granitový dřez se od dřezu z kompozitu výrazně liší. Stálobarevný granit je vlastně umělý drcený kámen spojený akrylátovou pryskyřicí. Má celistvý povrch beze spár, takže nehrozí žádné usazování nečistot. Poměrně dobře odolává vrypům i škrábancům a bez problémů seženete barevnou variantu, která bude ladit právě s vaší kuchyní. S granitem si snadno splete dřezy kompozitní SMC (Sheet Moulding Composite), které se však vyrábějí slisováním směsi z pryskyřice, skleněných vláken, plniv, ztužujících přísad, termoplastického prášku, maziv a katalyzátoru. Jejich povrch je pak ošetřený barvou odolnou proti otěru nebo tenkou granitovou vrstvou (tzv. tectonitové dřezy). Jsou velmi odolné, takže je nepoškodí ani horký olej ani na nich nezůstanou barevné skvrny po potravinářských barvivech.

Ozdobou každé kuchyně jsou keramika nebo kámen

Keramika je léty prověřený materiál zvláště v koupelnách. Své místo ale najde i v kuchyni, protože je neporézní, stálobarevný a odolný proti běžným přípravkům. Musíte být však opatrnější při manupilaci s velkými hrnci a dalšími těžkými předměty, protože hrozí, že po nárazu praskne. S keramikou se nejčastěji setkáte v bílém provedení, ale výjimkou už nejsou ani jiné odstíny. Hodí se hlavně do rustikálních a venkovských kuchyní. Ještě atraktivnější, avšak výrazně náročnější jsou dřezy z umělého nebo přírodního kamene. Většinou se vyrábějí na zakázku nebo jsou dodávány jako nedílná součást pracovní desky.

Do malé kuchyně stačí jednodřez

Při rozhodování o tom, jakou vybrat velikost, resp. tvar dřezu, je potřeba zohlednit nejen uspořádání kuchyně, ale i rozměr spodní skříňky. Výběr dřezu ale ovlivní i počet členů rodiny. Single domácnost se spokojí s jednodřezem, zatímco dvoučlenná domácnost možná uvítá ještě vaničku nebo alespoň odkapávací plochu. Komfortnější je kombinace odkapu i vaničky doplněné prkénkem na krájení nebo sítem. Pokud nemůžete kuchyň uspořádat jinak a musíte umístit dřez do rohu, můžete si pořídit rohový dřez. I ten je k dostání s odkapávací plochou a vaničkou.

Do vícečlenné domácnosti se hodí dvoudřez

Dva spojené stejně velké dřezy neboli dvoudřez sice zabírají v kuchyni víc místa, nicméně přinášejí tam vyšší komfort. Můžete například v jednom dřezu čistit čerstvou zeleninu, aniž byste z druhého museli vyndávat špinavé nádobí. Pokud je vás doma hodně, určitě využijete i dvoudřez doplněný odkapávací plochou, na které můžete nechat oschnout umyté nádobí.

Kolik vás to bude stát?

Ceny kuchyňských dřezů se liší nejen v závislosti na použitém materiálu, ale také na velikosti a povrchové úpravě. Obecně se dá říci, že cena nerezových dřezů se pohybuje zhruba od 600 korun do 1000 korun, nicméně v závislosti na typu a vybavení se může klidně překročit i na 2000 korun. Granitové dřezy pořídíte od 3000 korun, ale spíše počítejte s tím, že bude cena takového dřezu o něco vyšší. Někteří prodejci nabízejí údajné granitové dřezy levněji. Bohužel jde většinou o pouhé napodobeniny granitu. Dřezy z kompozitu stojí asi 4000 korun, zatímco keramické dřezy seženete i levněji, občas i za 3000 korun. Běžný standard je ale většinou mezi 5000 až 10 000 korunami. Nejdražší jsou dřezy z kamene, jejichž cena většinou přesahuje 10 000 korun.

K čištění jsou nejlepší doporučené přípravky

Při péči o kuchyňské dřezy je nejlepší se řídit doporučeními výrobců jednotlivých materiálů. Nerezové dřezy lze kromě speciálních přípravků čistit přírodními, neagresivními, doma vyrobenými čistidly. To samé platí zčásti také o granitových dřezech, zatímco při čištění dřezů z kompozitu, keramiky či kamene stačí použít jemnou houbičku a běžný saponát.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více