Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotová roláda s marmeládou a šlehačkou je moučník, který mnoho z nás vrátí do dětství. Je to rychle hotová dobrota, kterou stačí doplnit jen šlehačkou nebo marmeládou, nebo obojím, a do půlhodinky máte na stole domácí delikatesu, kterou nikdo neodmítne. Zkuste si ji upéct se mnou podle starého klasického receptu.

Roláda na první dobrou 

Když jsem se v 18 letech poprvé vdávala, dostala jsem taky několik kuchařek. Má kuchařská knihovna se pak léty rozrůstala a kichařských knih mám asi 150 celkem. Ale z těch prvních, dnes už značně "odrbaných" čerpám dodnes. A u receptů tam mám taky tužkou načmárané poznámky. Abych věděla, co se mi povedlo, co naopak moc nefungovalo a tak podobně. Stejné je to i u piškotové rolády z knížky Boženy Juráňové Pečeme, zdobíme curkoví, dorty a řezy. V malé útlé kuchařce není ani jedna fotka, zato je nabitá funkčními recepty. Jedním z nich je i "prachobyčejný" recept na roládu

Tahle jednoduchá piškotová roláda se dělá jen ze tří surovin. Obejdete se i bez prášku do pečiva, nadýchanost zajistí sníh. Důležitější než suroviny je ale správný postup. Pokud se vám někdy stalo, že roláda nešla odlepit od papíru nebo popraskala, pak možná nebyla chyba v receptu, ale v postupu. Proto jsem dnes pro vás nafotila i jednotlivé kroky, které se budu snažit co nejlépe popsat. Protože jakmile si jednou tuhle roládu natrénujete, máte vyhráno. Tak rychle hotový moučník, zároveň tak tradiční a na pohled hezký je málokterý. A navíc lze roládu plnit naprosto čímkoliv, co máte rádi. 

Postačí i vyšlehaná šleahačka, nebo můžete roládu jen potřít džemem, případně lze naplnit parádním pudinkovým krémem. Zkrátka, to už je na vás. Já nabízím ten základ, který mám léty vyzkoušený. Pro zkušené hospodyňky to bude jen malé opáčko, pro začínající třeba dobrý tip. 

Recept na piškotovou roládu 

Budete potřebovat: 5 vajec, 5 lžic polohrubé mouky a 5 lžic moučkového cukru. Jak na to? Ze všeho Rozpalte troubu na 200 °C. Vyšlehejte bílky dotuha. Vyšlehejte žloutky s cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Ta voda není vyloženě nutná, ale piškotovým těstům propísvá. Nakonec ke žloutkům přidejte mouku a klidně ji tam také zašlehejte. 

Do žloutkové směsi opatrně vmíchejte sníh. Stačí jen jen lehce vmíchávat stěrkou od krajů ke středu a ode dna směrem nahoru tak, aby se snhí se žloutkovou hmotou propojil, ale neztratil svoji nadýchanost. Těsto vlijte  na plech vyložený pečicím papírem a uhlaďte. Vložte do předehřáté trouby a pečte zprudka asi 10 minut. 

Pak roládu vyndejte a hned zaviňte i s papírem. Navlhčete čistou látkovou utěrku a roládu jí zvenku, přes papír, obalte. Počkejte pár minut, pak utěrku sundejte a sloupněte z rolády papír. Roládu rozviňte a nechte vychladnout. Trvá to krátce, těsto je nízké. Jakmile je roláda chladná, můžete ji naplnit šlehačkou nebo jen potřít marmeládou. Já udělala obojí.

Roládu jsem potřela domácí jahodovou marmeládou. Pak jsem ušlehala smetanu se dvěma lžícemi domácího moučkového vanilkového cukru a do smetany jsem zamíchala omyté, osušené a nadrobno nakrájené jahody. Ovoce může být i kompotované. Třeba dobře okapané mandarinky. Nakonec roládu pocukrujte a dozdobte. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více