Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jsme za vás: Jak na domácí pribináček 3x jinak? Lahodný je s vanilkou i s čokoládou
Zdroj: Toprecepty, Hana Malénková

Pribináček, smetánek, lipánek nebo lakrumáček? To jsou asi nejslavnější názvy tvarohových dezertů, které jsou pro mnohé symbolem dětství. Některé se vyrábějí dodnes, jiné zanikly, ta stále stejná úžasná smetanová chuť zůstává. Když si jej vyrobíte doma, můžete zkusit i neobvyklé příchutě.

Ten nejlepší tvarohový krém

Domácí „pribiňák“ je v poslední době na internetu hitem nejen mnoha maminkovských a miminkovských diskuzních skupin, ale také oblíbeným dezertem mezi vyznavači low carb (nízkosacharidového) stravování. Tato dobrota z tvarohu a smetany totiž zachutná nejen těm nejmenším, ale vylepšenou o různé další ingredience ji ocení jako rychlý dezert i dospělí. A tak jsme ji museli vyzkoušet také a rovnou ve třech verzích.

Zdravější pribináček bez cukru

Předností domácího pribináčku je, že si jej můžete dosladit, jak se vám hodí a jak potřebujete. Můžete tak použít různá zdravější alternativní sladidla, jako je třeba javorový, čekankový nebo datlový sirup. To je právě výhoda u těch nejmenších dětí do jednoho (nebo ještě lépe do dvou let), které by neměly jíst běžný řepkový ani třtinový cukr. Domácí pribináček je tak pro malé děti vhodnější díky zdravější alternativě slazení.

Pribináček ostatně můžete připravit úplně bez cukru, takový právě přijde vhod těm, kteří se snaží omezit ve stravě sacharidy. Vynikající je díky tučné smetaně, místo cukru jej můžete ochutit ovocem, skořicí nebo voňavým zrníčky vanilkového lusku. Mezi příznivci low carb také frčí čokoládový pribináček s vysokoprocentní čokoládou, která sama obsahuje jen velmi málo cukru. V kombinaci se smetanou a tvarohem ale vytvoříte přímo úžasný dezert.

Stačí jen smíchat tvaroh a smetanu

Příprava domácího pribináčka je až neskutečně jednoduchá a chuti toho kupovaného dosáhnete poměrně snadno, stačí vám jen dvě hlavní ingredience – 31% smetana ke šlehání a tvaroh. 200 ml smetany ke šlehání vás vyjde asi na 27 Kč, jedno balení tučného tvarohu ve vaničce asi na 22 Kč. Pokud byste přidali na dochucení jeden vanilkový cukr v základní variantě, ten vás vyjde na cca 5 Kč. Dohromady jste na částce 54 Kč. Z tohoto množství tak získáte tak tři pribináčky, jeden za 18 Kč. Běžná cena pribináčku je přitom 25 korun a je ho v kelímku i o trochu méně. V případě toho domácího navíc víte, co jste do něj použili, nejsou v něm žádná zahušťovadla, ani umělá aromata.

Domácí pribináček v mnoha příchutích

A jak tedy na domácího pribináčka nebo smetánka, chcete-li?

Budete potřebovat na základní verzi: 200 ml smetany ke šlehání, 250 g tučného tvarohu, vanilkový cukr, případně javorový sirup na dochucení.

Postup: Smetanu nalijte do mísy, vyšlehejte a smíchejte ji s tvarohem, až vznikne krásný nadýchaný krém. Ten pak doslaďte třeba vanilkovým cukrem nebo jiným zdravějším sladidlem. Krém přelijte do skleniček a ozdobte třeba borůvkami nebo jiným ovocem.

My jsme navíc vyzkoušeli ještě varianty s rozmixovanými jahodami a s čokoládou. Na čokoládový pribináček nejprve svařte v kastrůlku 200 ml smetany ke šlehání se 100 g čokolády s vysokým podílem kakaa, směs prošlehejte, nechte trochu vychladit a vmíchejte kakao dle chuti. Poté směs vyšlehejte s tvarohem.

Na jahodový pribináček smíchejte a důkladně prošlehejte 200 ml smetany ke šlehání se 200 g tvarohu a pak jen zlehka vmíchejte očištěné a rozmixované jahody. Hotový pribináček vždy nechte vychladit v lednici.

Výhodou domácího dezertu je, že si jej můžete udělat v jakékoliv příchuti, která vás napadne. Přidat do něj můžete třeba kávu, skořici nebo perníkové koření, dospělí jej mohou dochutit rozinkami namočenými v rumu, výborný je i s oříšky. A samozřejmě do něj můžete rozmixovat jakékoliv ovoce. Místo šlehačky lze použít i zakysanou smetanu, ale se šlehačkou je pribináček přece jen lepší.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více