Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vajíčko na chlebu, zelenina
Zdroj: Pixabay, ponce_photography

Běžný den je plný stresu a shonu a na jídlo se těžko dělá čas. Protože má ale obrovský význam pro zdraví člověka, zaslouží si dostatečnou pozornost. Když se stravujete doma, přesně víte, co vaše strava obsahuje. Nakonec zjistíte, že jíst kvalitně a zdravě není žádná věda.

Zdravá strava po celý den

Chce to jen trochu si způsob stravování rozmyslet a možná reorganizaci zásob. Co budete potřebovat? Spoustu základních potravin, pokud možno průmyslově neupravovaných. Patří sem především luštěniny, těstoviny a dostatek zeleniny, ovoce, kvalitní bílkoviny a tuky. Zeleninu můžete konzumovat ve velkém množství (pestře, různé druhy), důležitá je rozmanitost, lokálnost a sezónnost. Mimo sezónu vsaďte na mrazničku. Fazolky, hrášek i maliny můžete tak mít pořád po ruce.

Mějte doma čerstvou zeleninu a ovoce na týden, aby bylo v dobré kondici. Polotovary, vysoce průmyslově upravené potraviny a chemicky dochucené potraviny byste pokud možno doma mít neměli. Získáte tak kvalitní stravu plnou vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Česká specialistka na zdravotní prevenci a propagátorka zdravého stravování PharmDr. Margit Slimáková kromě toho také upozorňuje, že jídlo si je potřeba hlavně užít a stres spojený s počítáním kalorií ke klidnému stravování příliš nepomáhá.

Při stravování je třeba zohlednit vlastní zdravotní stav a jeho omezení. Jinak bude jíst člověk s diabetem, více si může dovolit zdravý člověk a podobně. Vybírejte kvalitní bílkoviny (maso), ale i luštěniny. Cenné látky získáte i z ořechů a semínek. Tuky najdete i v rybách, avokádu. Z obilovin vybírejte také méně využívané produkty, jako je pohanka, kroupy, jáhly, celozrnnou rýži.

Nezapomínejte na fermentované potraviny. Celkově je důležité poslouchat vlastní organismus a přidat zeleninu tam, kde je potřeba a ubrat maso, pokud máte pocit, že se stravitelností některých druhů máte problémy.

Zdravá snídaně

Snídaně je komplikované téma, každý má jinou potřebu snídat. Přečtěte si, proč se vědci domnívají, že je dobré snídat. Pro milovníky sladkých snídaní jsou skvělé různé vločkové kaše (ovesné, pohankové, špaldové, žitné). Aby získaly vločky oříškovou příchuť, můžete je předem trochu nasucho opražit. Kaši (někdy zase pro změnu jogurt) můžete doplnit o různé sezónní ovoce, džem, semínka, oříšky.

Pokud raději snídáte naslano, můžete si na kvalitní chléb (skvěle chutná trochu opečený) rozmačkat avokádo, pokapejte ho citronovou šťávou, nastrouhejte vajíčko uvařené natvrdo, přidejte lžíci řeckého jogurtu a lžíci smetanového sýru. Posolte, opepřete a můžete dochutit dijonskou hořčicí. Pokud cítíte potřebu svačit, sáhněte po ovoci, zelenině, kousku sýra.

Zdravý oběd

Pokud potřebujete jídla s sebou do práce, hodí se něco, co se dobře ohřívá, případně se vůbec ohřívat nemusí. Ideální jsou saláty. Mohou být velmi pestré: čistě zeleninové, s kousky ryby, s kousky masa. Výbornou variantou jsou vajíčkové muffiny, do kterých můžete dát vše, co máte rádi: houby, bylinky, kadeřávek, špenát, jarní cibulku. Fantazii se meze nekladou. Nezapomeňte na sýr, který dobře zasytí. Přisypat můžete i lahůdkové droždí, které skvěle jídlo dochutí a také pomůže k zasycení.

Zdravé

Zdravý způsob stravování a zdravá výživa obecně jsou trendy, které se v posledních letech těší velké oblibě. Pojmy jako superpotravina, smoothie nebo chia pudink dávno nejsou žádnou neznámou. A…

Zdravá večeře

K večeři si vyplatí vsadit na jídla, která si přes den nemůžete dopřát. Příkladem jsou ryby. Hodí se sice do salátu. Ale takového lososa na másle s bylinkami si lépe vychutnáte k večeři doma. Wrapy jsou oblíbená jídla, která se hodí vlastně na jakoukoliv denní dobu. Do tortilly můžete dát kus masa, který vám zbyl z víkendového pečení.

Aby bylo jídlo pořádně vydatné, doplňte ho o plátky avokáda, zakápnout vše můžete osoleným jogurtem s bylinkami (petržlka, řeřicha, pažitka). Večer si můžete dát třeba jen chléb se skvělou pomazánkou, například sýrovou s medvědím česnekem. V tuto dobu si to už můžete dovolit pokud vás nečeká žádná společnost. Předem ale můžete sníst pár lžic polévky. Teď na jaře je ta pravá chvíle na tuto kopřivovou polévku. Místo mléka používáme vodu nebo vývar.  

Náš tip: Každodenní recepty: Rychlé, snadné, výživné a hlavně - dobré!

Zdroje informací:
www.margit.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie