Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jahodový dezert
Zdroj: Pixabay, RitaE

Den matek se u nás slaví druhou květnovou neděli. V tento den udělejte mamince radost něčím dobrým, co projasní její obyčejný den. Máme pro vás tři sladké a rychlé tipy.

Nejlepší brownies

Pro čokoholiky není lepší dobroty, než čokoláda v podobě brownies. První brownies vzniklo už v roce 1893, kdy ho vyrobil cukrář z Chicaga na přání manželky majitele luxusního amerického hotelu (stále se tam v původní podobě připravuje), která chtěla dort, který by se vešel do krabičky. Tehdejší verze ale vypadala úplně jinak. Místo čokolády byla v receptu melasa, meruňková glazura a ořechy. Dnešní podobu získal dezert brownies ve 20. století.

Připravit brownies není žádná věda, stačí vědět pár drobností. Brownies máte hotové rychle a bez složitostí. Maminky milují čokoládu a právě tento dezert si určitě zaslouží. Je to vlastně jen čokoláda v jiném skupenství. Abychom byli přesní, tak ještě s máslem, vejcem, cukrem a troškou mouky. Cukr zajišťuje křupavou krustičku, s množstvím můžete pohybovat. U mouky je to tak, že menší množství zajišťuje větší vláčnost. S větším množstvím mouky by to připomínalo buchtu, což rozhodně není žádoucí. Místo klasického cukru můžete využít voňavý třtinový cukr. Dezert se rychle připravuje, jen potřebuje alespoň hodinu na ztuhnutí.

Na pekáček brownies budete potřebovat 400 g cukru krystal, 3 vejce pokojové teploty, 120 g hladké mouky, 75 g kakaa, 1 lžička soli, 260 g kvalitní čokolády, 225 g rozpuštěného másla, lžíce vanilkového extraktu (volitelné). Jak na to? V hrnci ve vodní lázni rozpusťte máslo a nalámejte do něj čokoládu. Míchejte, až vznikne hladký krém. Ve vyšší misce vyšlehejte pomocí šlehače vajíčka s cukrem do husté pěny.

Pak pomalu přilévejte rozpuštěnou, částečně vychladlou, čokoládu. Stále míchejte, aby se vše dobře spojilo. Do toho prosívejte postupně mouku, míchejte metličkou, nakonec vmíchejte nadrobno nasekané ořechy. Pekáček 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem a nalijte na něj těsto. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20-25 minut. Čas uvedený v receptu je spíše orientační, kontrolujte špejlí.

Na povrchu se vytvoří lesklá tenká vrstvička a mezera mezi těstem a pekáčkem. To značí, že se zákusek dopéká. Test se špejlí je tentokrát trochu jiný, brownies mají zůstat uprostřed vláčné. Sledujte první vlhké drobečky, pak hned z trouby pryč. Brownies nechte pár minut zchladnout, potom je i s papírem vyndejte z pekáčku a nechte zcela vystydnout. Je třeba počkat, až se zpevní. Nakonec je nakrájejte na malé kousky.

Jahodové dezerty bez pečení

Kromě čokolády se také jahody hřejí na výsluní popularity. Málokterá žena si tento ovocný skvost nedopřeje ráda. Nejlepší jsou jahody v čerstvém stavu. Pokud máte ale zásobu v mrazáku z minulého roku, hodí se i ta. Co by dup jsou hotové nepečené dezerty s jahodami. Jsou skvělé v tom, že jsou vrstvené a s každou vrstvou si můžete pohrát a nic nejde zkazit. Kromě máslových sušenek se dají použít i karamelové lotusky, ale pokud víte, že maminka má raději kakaové sušenky, využijte ty. Jako ozdoba se hodí rozemleté oříšky, květy sedmikrásek, nastrouhaná čokoláda, lístky meduňky.

Budete potřebovat 100 g máslových sušenek, 500 g jahod, 2 lžíce másla, 350 g tvarohu, 125 ml zakysané smetany, 100 g moučkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání a něco na ozdobu. Připravte si vyšší sklenice, do kterých budete plnit jednotlivé vrstvy. V misce rozdrťte sušenky, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Jahody nakrájejte na zhruba půlcentimetrové měsíčky. V jiné misce utřete tvaroh, cukr, zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání. Můžete na to vzít mixer. Pak už přichází na řadu vrstvení. Na dno sklenice dejte sušenkovou směs, pak tvarohovou, jahody, znovu sušenkovou, tvarohovou, jahody. Navrch můžete využít třeba některou z našich variant jako ozdobu.

Ořechový koláč

Vlašské ořechy jsou, jak říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu, Margit Slimáková,potravou pro mozek“. Nejenže ho vzhledem připomínají, ale obsahují také cenné omega 3 mastné kyseliny, měď, zinek, hořčík i kyselinu listovou. Kromě toho jsou výborným zdrojem vitamínů B1, B6 a E. Proto jsou ideální surovinou pro koláč. 

U tohoto receptu je snadný postup, ale je třeba počítat s půl hodinou chlazení těsta. Na ořechový koláč potřebujete 150 g másla, 180 g hladké mouky, 90 g cukru moučka, 1 žloutek, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy. Jak na to? Troubu předehřejte na 180°C. Rozevírací dortovou formu vymažte máslem a dobře vysypte strouhankou.

Máslo trochu rozehřejte, aby povolilo, a smíchejte ho s ostatními surovinami na těsto. Vytvořte váleček a dejte na půl hodiny do chladu. Ze zchlazeného těsta odeberte dvě třetiny a vyložte jimi dno a stěny formy. Zbytek těsta dejte do mrazáku. Odkrajujte kolečka těsta a dávejte je těsně vedle sebe a do boku. Přimáčkněte kraje k sobě, i těsto k formě.

Připravte si nádivku. Na ni budete potřebovat: 3 žloutky, 1 vejce, 150 g cukru krupice, 190 g mletých vlašských ořechů a 4 bílky. Vše smíchejte a přemístěte do formy. Těsto z mrazáku rovnoměrně nastrouhejte na struhadle (velké slzy) na povrch koláče. Dejte do předehřáté trouby a pečte alespoň půl hodiny. Pak podávejte. Maminky budou nadšené i z těchto rychlých ořechových řezů s čokoládovou polevou.

Náš tip: Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Zdroje informací:
forbes.com
kucharkaprodceru.cz
margit.cz
thestayathomechef.com

Recepty k tomuto článku