Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté čerstvé datle jsou elixírem zdraví! Nabijí vás vitaminy a dodají tělu energii
Zdroj: Šárka Adámková

Možná máte občas na podzim pocit, že kromě jablek a hrušek tohle roční období nenabízí moc čerstvého ovoce. V našich zeměpisných šířkách je to i celkem pravda, ale v severní Africe se právě teď sklízejí čerstvé datle! Pokud jste je ještě neochutnali, zkuste to napravit. Důvodů je víc než dost!

Datle jako elixír zdraví

Jak uvádí publikace Ovoce a zelenina jako lék, datle jsou plody datlovníku pravého, neboli vysoké palmy, rostoucí v severní Africe a Přední Asii. Datlové palmě, jež dorůstá až do výšky 30 m, se daří v pouštních a subtropických oblastech. Datlovníky podle stránky Svět plodů začínají rodit po vysazení až za 4 až 5 let a plné zralosti dosáhnou za 10 až 15 let. Pokud se o ni správně během roku pečuje, je každá palma schopná vyprodukovat ročně 40–100 kg datlí. Plody jsou zpočátku zelené a v průběhu zrání mění barvu od žluté přes jantarovou a medovou až po karamelovou. Výsledná barva, chuť, velikost i šťavnatost záleží na konkrétní datlové odrůdě. Těch je celosvětově doloženo asi 200 druhů, ale populárních a hojně prodávaných je vlastně jen několik. Patří sem například odrůdy Medjool, Deglet Nour a Rotab. Právě ty seženete, byť ne úplně snadno, v českých obchodech nebo na vybraných e-shopech.

Proč je chtít

Jak uvádí její autoři v knížce Ovoce a zelenina jako lék, datle obsahují všechny vitaminy kromě vitaminu E a biotinu. Zejména vynikají vysokou koncentrací vitaminu B5, dále jsou bohaté na vápník, měď, železo a draslík. Pro přirozeně vysoký obsah cukrů a sacharidů bývaly datle mnohdy jedinou stravou beudínů na dlouhých cestách karavan pouští. Jedna datle vám totiž dodá energii na 15 minut. Zároveň, díky obsahu cenných látek, podporuje datle soustředění a mentální svěžest. Díky vysokému obsahu vitaminu B5, tedy kyselině pantotenové, jsou datle také ideální jako přírodní „uspávadlo“. Veškeré pozitivní účinky datlí se týkají jak plodů čerstvých, tak těch sušených. Ale přece jen je mezi nimi rozdíl.

Sušené nebo čerstvé?

Sušené datle jsou k dostání v několika variantách. Ty nejlevnější bývají často doslazované a „obohacené“ o konzervanty, dražší verze obsahují pouze sušené plody bez jakýchkoliv přídavných látek. Sušením se ovšem v datlích koncentruje cukr, proto jsou kaloričtější než plody čerstvé. To ostatně platí pro veškeré ovoce. Jestli si chcete dopřát něco výjimečného, zkuste si právě teď sehnat datle čerstvé. Právě na podzim se totiž na severu Afriky sklízejí a jsou tak k mání i ve vybraných českých obchodech. Nejčastěji seženete čerstvé datle v obchodech s arabskými nebo orientálními potravinami (v Praze například Farah food nebo Chez Amis). Jelikož jde o ovoce čerstvé, měly by být datle vždy skladovány v lednici. Kilo čerstvých datlí z Tuniska nebo Alžírska (odrůda Deglet Nour) koupíte asi za 150-200 Kč, v lednici vám ovšem vydrží několik týdnů a můžete je bez obav i zamrazit. Pak vydrží i rok. Odrůdy, které se častěji pěstují v severní Africe, mívají méně sladkou a příjemně medově ořechovou chuť a světlejší jantarovou barvu. Odrůda Medjool pochází typicky z Izraele, Palestiny, Jordánska či ze Saudské Arábie. Datle této odrůdy jsou tmavší barvy, mají sladší chuť a jsou šťavnatější. Někomu už možná mohou připadat až moc sladké. Tahle odrůda bývá i dražší, kilo stojí zhruba 350 Kč. K dostání jsou též datle odrůdy Rotab, pocházející nejčastěji z Íránu či Persie. Tyhle datle jsou menší, výrazně tmavší a chuťově plnější. Kilo pořídíte asi za 200 Kč.

Kam s nimi v kuchyni

Čerstvé datle můžete jíst jen tak, jako jakékoliv jiné čerstvé ovoce. Gurmeti ovšem datle plní vlašskými ořechy, mandlemi či kešú oříšky. Výtečné jsou i ve spojení s ořechovými másly. V některých arabských zemích je zvykem plnit čerstvé datle také kouskem studeného másla. Je to sice pak taková malá kalorická bomba, ale chutná fantasticky. Čerstvé datle se rovněž dají použít k doslazování kaší, moučníků a dezertů. Nahradíte jimi běžný cukr. Ostatně, vyrábí se už také kromě datlové pasty a datlového sirupu i datlový práškový cukr. Patří ale mezi dražší suroviny. Jak vidíte, využití datlí je široké, ale sezona těch čerstvých je právě teď. Tak je zkuste ochutnat aspoň jednou!
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více