

Jablkový perník
Suroviny
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 100-120 ml mléka
- 100 ml oleje
- 3 větší jablka
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžíce kakaového pudinku
- 1 lžíce majonézy
- 1 prášek do perníku
- ne plná lžička perníkového koření
- Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 1 Ledové kaštany
- 1 lžíce zakysané smetany
- kousek másla
Postup přípravy receptu
Smícháme mouku s cukry, kakaem, práškem, kořením a pudinkem. Přidáme nahrubo nastrouhaná jablka, vejce, mléko, olej a majonézu.
Vše důkladně promícháme a vlijeme na plech s pečícím papírem (26x36 cm). Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 st. asi 25-30 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.
Mezitím rozpustíme nad párou čokolády s máslem. Do rozpuštěné čokolády přimícháme smetanu. Perník necháme vychladnout, polevu rozetřeme a necháme ztuhnout.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablkový perník
-
Mama v kuchyni: No je to bezmála tři roky, co jsem ho pekla. Mám teď dost jablek, tak co nejdříve upeču a podám zprávu, případně opravím.
-
Jsem pro jednou nechtěla experimentovat a vsadit na něco osvědčeného s dobrým hodnocením, ale musím souhlasit s komentářem pode mnou, že té tekutiny je na těsto opravdu strašně málo. Ubrala jsem 50 g cukru i celkem dost kakaa, čili sypkých složek bylo o dost méně, a ač mi chybělo dosypat ještě 150 g mouky, už se to nedalo, protože se z toho daly pomalu vykrajovat perníčky. A to jsem měla jablka opravdu hodně šťavnatá a nemyslím, že by se na nich dal udělat tak velký rozdíl. Určitě ses v tom receptu někde neuklepla, Mili? Jako poradila jsem si samozřejmě a snad budeme mít i dobrý perník, ale původně jsem přesně tohle nechtěla.
-
blankaschwarz: No tady bude asi taky rozhodovat velikost vajec i velikost a šťavnatost jablek..myslím, že přidat mléko nebylo problém ..děkuji za zprávu..
-
Musela jsem dát o hodně více mléka, s uvedeným množstvím bylo těsto moc tuhé.
-
Podobný perník peču, jen nedávám Majolku® a přidávám ořechy. S tou Majolkou® určitě vyzkouším !
-
Také jsem včera pekla
-
Majkaa: Děkuji moc..
-
Skvělý perník, dala jsem do něj jablka nakrájené na kostičky a ještě jsem přidala ořechy a ledové kaštany jsem taky dala do těsta
místo majonézy jsem dala lžičku sádla
-
dajenka: Ne není to překlep, přidávám majonézu i do kynutých těst...
be.amenity: Majonéza je vlastně olej a žloutky, těsto je kypré.. -
Majonéza? To je snad překlep.
-
Konečně další dobrý nápad pro ty moje nenasytné “čokožrouty”
Určitě vyzkouším a bude jim snad chutnat
Jen prosím, jakou roli hraje majonéza v těstě? Já tedy jako nejedlík čehokoliv sladkého, jím jen slané pokrmy a majonézu si dávám skoro ke všemu, zbožňuji ji
...ale ve sladkém dezertu, mne zásada této přísady, jen ze zvědavosti, zajímá
-
Ten píše, ukládám
-
Jablíčkový perník znám, máme moc rádi
. Akorát nedávám Majolku®, ale vyzkouším
-
Ten musí být výborný