Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beznoska je prvním z vybraných pražských minipivovarů, které se redakce Toprecepty.cz s naší recenzentkou Eliškou rozhodla otestovat. Vaří tu "vražedně" pálivé pivo z chilli papriček, které patří mezi nejpálivější na světě, v názvech piv tu nešetří kreativitou a ceny jsou na dnešní dobu vcelku příznivé. Naše tour po vybraných pražských minipivovarech právě začíná…

Pivní holka

Recenzí vybraných pražských minipivovarů se ujala naše redakční recenzentka Eliška, pro kterou je pivo více než jen příjemným zpestřením života. Často ji uvidíte za pípou na hudebních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a hospodách. Piva už roky hodnotí i na svém Instagramu

Beznoska: Jak to vypadá uvnitř

Naši pouť po vybraných pražských minipivovarech jsme začali u Beznosky na Krocínce v Praze 9. Nachází se pár minut volnou chůzí od stanice metra Prosek. Minipivovar upoutá na první pohled velkou zahrádkou, která přímo zve k posezení u piva, a krásným rybníčkem opodál. V budově pivovaru se přitom původně nacházela školička. Dřívější tělocvična je nyní předělána na pěkný soukromý salonek s vlastním sociálním zařízením.

Pivní nabídka minipivovaru

Na osmi kohoutech mají nabídku jak základního ležáku, tak i speciálů. Jsou jedni z mála minipivovarů u nás, kde se pokoušejí i o vlastní nealkoholické pivo. První pokus úplně tak nevyšel, ale vzniklo z toho moc dobré a skvěle pitelné pivo nízkoalkoholické (alkohol 0,54 % obj.) nazvané příhodně BezOpice.

Majitelé se tu navíc dokážou pořádně vyřádit v kreativních názvech sezónních piv, namátkou jsme z dříve vařené produkce vybrali spodně kvašený světlý ležák typu India Pale Lager nazvaný Český KrIPL, svrchně kvašené světlé plné pivo RoztoMilouš nebo pivo Vakcína, 3. dávka. Ta vás podle sládků sice před covidem neochrání, ale náladu prý zvedne stoprocentně.

Pivo si můžete u Beznosky dopřát v klasickém "půllitru", na který jsou Češi zvyklí, nebo ve třetince. Cena 0,5 l piva nepřesahuje 60 Kč, což je v této době velice přijatelné.

U Beznosky jsme ochutnali

Světlá dvanáctka Beznoska je klasický ležák, který je ve stálé nabídce minipivovaru. Vaří ho ze dvou druhů sladů: plzeňského a mnichovského. Je trochu nasládlý, a to je přesně ta věc, která ženám na pivech chutná.

Chilli ejlová jedenáctka nazvaná Prosecký masakr je svrchně kvašené světlé plné pivo, do kterého bylo přidáno sto chilli papriček a nově i několik kousků hybridní papričky Carolina Reaper. A je to docela síla, ostatně "karolínský smrťák" byl v 2013 zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpálivější paprička na světě, dnes mu patří třetí pozice. V chuti nápoje jsou chilli papričky cítit až tak moc, že se ztratí chuť piva. Je to tedy pití spíše pro vyznavače extrémních sportů než pro obyčejného smrtelníka, ale znáte to – ochutnat se má vše.

LemPL, desítkový IPL s chmely Eris a Ceres, nebo Hospodský kecy (dvanáctka IPL) patří k nejnovějším typům piva India Pale Lager. Je to kombinace dvou pivních stylů – to nejlepší z ležáku okořeněné pořádnou dávkou chmele jako u ejlů. Výsledkem je chuťově netradiční ležák s vyšší hořkostí a specifickým chmelovým aroma.

Nabídka předkrmů a jídel

Minipivovar Beznoska kromě různých druhů piv nabízí i rozmanité předkrmy a jídla. Můžete si zde například dát zvěřinu (guláš s bramboráčky za 215 Kč), burger z hovězího bio Angus (243 Kč) nebo třeba mexickou vepřovou směs (205 Kč), kterou jsem vybrala já a moc jsem si pochutnala.

Celkové hodnocení

Pivovar Beznoska bych rozhodně doporučila, každý si tu najde to své. Ať je to posezení na zahrádce s pivem, či výborný oběd uvnitř. Obsluha sice během naší návštěvy trochu vázla, ale plně si to vynahrazovala svým příjemným vystupováním.

 

Recenzentka Eliška

Pro Elišku Lenkovou je pivo nejen příjemným zpestřením života, ale občas i prací. Vypomáhá za pípou na pivních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a restauracích, hodnocení piv se navíc věnuje i na svém Instagramu. Dále miluje knihy, metalovou muziku, chilli a pálivá jídla. Žije s přítelem, kocourem a fenkou, takže se nikdy nenudí.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den limonády

Den limonády

Limonádu v dnešní době seženeme snadno téměř v každé hospůdce. Je to totiž oblíbené sladké letní osvěžení s bublinkami. Věděli jste však, že limonáda… Číst více

Marie