Recenze pražských minipivovarů: Brutálně pálivý Prosecký masakr od Beznosky je pivo pro otrlé
18. 5. 2022 Vaření
Beznoska je prvním z vybraných pražských minipivovarů, které se redakce Toprecepty.cz s naší recenzentkou Eliškou rozhodla otestovat. Vaří tu "vražedně" pálivé pivo z chilli papriček, které patří mezi nejpálivější na světě, v názvech piv tu nešetří kreativitou a ceny jsou na dnešní dobu vcelku příznivé. Naše tour po vybraných pražských minipivovarech právě začíná…
Pivní holka
Recenzí vybraných pražských minipivovarů se ujala naše redakční recenzentka Eliška, pro kterou je pivo více než jen příjemným zpestřením života. Často ji uvidíte za pípou na hudebních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a hospodách. Piva už roky hodnotí i na svém Instagramu.
Beznoska: Jak to vypadá uvnitř
Naši pouť po vybraných pražských minipivovarech jsme začali u Beznosky na Krocínce v Praze 9. Nachází se pár minut volnou chůzí od stanice metra Prosek. Minipivovar upoutá na první pohled velkou zahrádkou, která přímo zve k posezení u piva, a krásným rybníčkem opodál. V budově pivovaru se přitom původně nacházela školička. Dřívější tělocvična je nyní předělána na pěkný soukromý salonek s vlastním sociálním zařízením.
Mohlo by vás zajímat
Pivní nabídka minipivovaru
Na osmi kohoutech mají nabídku jak základního ležáku, tak i speciálů. Jsou jedni z mála minipivovarů u nás, kde se pokoušejí i o vlastní nealkoholické pivo. První pokus úplně tak nevyšel, ale vzniklo z toho moc dobré a skvěle pitelné pivo nízkoalkoholické (alkohol 0,54 % obj.) nazvané příhodně BezOpice.
Majitelé se tu navíc dokážou pořádně vyřádit v kreativních názvech sezónních piv, namátkou jsme z dříve vařené produkce vybrali spodně kvašený světlý ležák typu India Pale Lager nazvaný Český KrIPL, svrchně kvašené světlé plné pivo RoztoMilouš nebo pivo Vakcína, 3. dávka. Ta vás podle sládků sice před covidem neochrání, ale náladu prý zvedne stoprocentně.
Pivo si můžete u Beznosky dopřát v klasickém "půllitru", na který jsou Češi zvyklí, nebo ve třetince. Cena 0,5 l piva nepřesahuje 60 Kč, což je v této době velice přijatelné.
U Beznosky jsme ochutnali
Světlá dvanáctka Beznoska je klasický ležák, který je ve stálé nabídce minipivovaru. Vaří ho ze dvou druhů sladů: plzeňského a mnichovského. Je trochu nasládlý, a to je přesně ta věc, která ženám na pivech chutná.
Chilli ejlová jedenáctka nazvaná Prosecký masakr je svrchně kvašené světlé plné pivo, do kterého bylo přidáno sto chilli papriček a nově i několik kousků hybridní papričky Carolina Reaper. A je to docela síla, ostatně "karolínský smrťák" byl v 2013 zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpálivější paprička na světě, dnes mu patří třetí pozice. V chuti nápoje jsou chilli papričky cítit až tak moc, že se ztratí chuť piva. Je to tedy pití spíše pro vyznavače extrémních sportů než pro obyčejného smrtelníka, ale znáte to – ochutnat se má vše.
LemPL, desítkový IPL s chmely Eris a Ceres, nebo Hospodský kecy (dvanáctka IPL) patří k nejnovějším typům piva India Pale Lager. Je to kombinace dvou pivních stylů – to nejlepší z ležáku okořeněné pořádnou dávkou chmele jako u ejlů. Výsledkem je chuťově netradiční ležák s vyšší hořkostí a specifickým chmelovým aroma.
Nabídka předkrmů a jídel
Minipivovar Beznoska kromě různých druhů piv nabízí i rozmanité předkrmy a jídla. Můžete si zde například dát zvěřinu (guláš s bramboráčky za 215 Kč), burger z hovězího bio Angus (243 Kč) nebo třeba mexickou vepřovou směs (205 Kč), kterou jsem vybrala já a moc jsem si pochutnala.
Celkové hodnocení
Pivovar Beznoska bych rozhodně doporučila, každý si tu najde to své. Ať je to posezení na zahrádce s pivem, či výborný oběd uvnitř. Obsluha sice během naší návštěvy trochu vázla, ale plně si to vynahrazovala svým příjemným vystupováním.
Recenzentka Eliška
Pro Elišku Lenkovou je pivo nejen příjemným zpestřením života, ale občas i prací. Vypomáhá za pípou na pivních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a restauracích, hodnocení piv se navíc věnuje i na svém Instagramu. Dále miluje knihy, metalovou muziku, chilli a pálivá jídla. Žije s přítelem, kocourem a fenkou, takže se nikdy nenudí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den limonády
Limonádu v dnešní době seženeme snadno téměř v každé hospůdce. Je to totiž oblíbené sladké letní osvěžení s bublinkami. Věděli jste však, že limonáda… Číst více
Jak pečovat o porcelán a stříbrné příbory? Pomůže ocet, banánová slupka nebo kečup!
Možná z porcelánového servisu jíte každý den,… Číst více
Jak vyčistit varnou desku? Pomůže obyčejná sůl, citronová šťáva, bílý ocet nebo soda
Varné desky jsou vyrobené z dobře udržovatelných… Číst více
Malý bramborový zázrak: Nejlepší vánoční salát uděláte z keřkovských rohlíčků
Pokud jste o keřkovských rohlíčcích ještě… Číst více
Retro okénko: Příběh růžového porcelánu zdobeného zlatem a kvítky. Jak poznáte ten pravý a kolik za něj zaplatíte?
Možná ho máte přímo doma, možná z něj pijete kávu… Číst více
Malý šplouch, velký šplouch i dlouhý krok: Vinné střiky v Maďarsku mají vtipné názvy a dají se jednoduše namíchat
Vinný střik je přímo úžasným letní nápojem.… Číst více
Nejlepší brambory na vánoční salát jsou keřkovské rohlíčky: Jaké další odrůdy se do něj hodí?
Bez bramborového salátu by to nebyly ty pravé… Číst více
Retro okénko: Jak na americkou limonádu s ananasem a pomerančovým džusem? Barevné vrstvení zajistíme pomocí lžičky
Vzpomínáte na americkou limonádu? Dřív nesměla… Číst více
Populární koktejly chutnají skvěle i bez alkoholu: Osvěžující nápoje bez rizika kocoviny si může vyrobit každý
Mocktaily, tedy nealkoholické nápoje inspirované… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 9 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 10 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 10 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavá pražská mapa: Víme, kde mají v Praze ten nejlepší chleba a kolik za něj zaplatíte
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Cibulová zelenina je příjemně dochutí, důležitý je hlavně česnek
Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma