Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prázdninová specialita: Řecká rýžová polévka voní po citronu a kuřecím mase. Základem je obyčejný kuřecí vývar
Zdroj: Wikimedia Commons, By Missvain - Own work, CC BY 4.0

Polévka složitého názvu kotosoupa avgolemono je jednou z nejtradičnějších řeckých polévek, která nesmí chybět na žádné rodinné hostině. Je ideální možností, jak využít a vylepšit kuřecí vývar, pokud ho nechcete dělat klasicky s nudlemi. I přestože je poměrně vydatná, je i příjemně osvěžující.

Trochu lepší rýžová polévka

Zmínka o rýžové polévce možná u mnohých nevyvolává ty nejlepší vzpomínky. Polévka avgolemono je úplně jiná. Připravuje se z poctivého domácího kuřecího vývaru, je vylepšená o kousky kuřecího masa a hlavně má příjemně svěží citronovou chuť, která ji dělá výjimečnou a předurčuje ji k tomu vychutnat si ji v horkých dnech.

Avgolemono ochutí nejen polévku, ale i kuře

Přestože jde o typickou řeckou polévku, připravuje se pod různými názvy v dalších zemích, třeba v Turecku, v Itálii nebo na Balkáně. Nejznámější je ale její řecká varianta, přičemž v druhém slově názvu této polévky je ukryta ingredience, jež ji dodává chuť. Slovo avgolemono je totiž spojením dvou slov - vejce a citron.

Z nich se dělá oblíbená řecká omáčka tohoto názvu, která se přidává do mnoha řeckých jídel. Zahušťuje polévky i omáčky a dodává jim citrusovou chuť. Řečtí kuchaři ji používají i k vylepšení pečeného kuřete, zeleniny nebo plněných vinných listů dolmades. Omáčka avgolemono má skutečně velký význam, protože dodá pokrmu bohatost a jasné tóny citronu.

Půvab kuřecího vývaru

Kuřecí či slepičí vývar nebo polévku najdete snad v každé kuchyni. Má pověst posilňující polévky, která pomůže, když na vás něco leze a potěší i na duši. O řecké polévce avgolemono to rozhodně platí. Avgolemono není obyčejná kuřecí polévka s rýží. Je bohatá, úžasně jemná až hedvábná, krémová a krásně provoněná citronem. Nejde o obyčejný kuřecí vývar zahuštěný rýží, ale o luxusní polévku, která vás, pokud jste ji ještě neochutnali, určitě nadchne.  

Řecká polévka se speciální vůní

Samotný základ polévky je poměrně jednoduchý a nijak se neodlišuje od našeho kuřecího vývaru. Kuřecí maso se klasicky vaří s cibulí, mrkví a celerem. To, co jí nakonec dodává šmrnc, je ona již zmiňovaná hedvábná omáčka avgolemono z citronů, vajec a teplého vývaru, která obyčejnou kuřecí polévku promění v krémovou voňavou delikatesu.

Pro chuť polévky je samozřejmě důležitý i poctivý kuřecí vývar, ten ale můžete, pokud vás tíží čas, klidně nahradit vývarem z bujonu. Místo obraného masa z vývaru pak použijte třeba maso z grilovaného kuřete z obchodu nebo zbytky pečeného kuřete.

Hedvábnost dodá polévce citronová omáčka

Avgolemono se připravuje z vajec, jež se prošlehají s citronovou šťávou a za stálého šlehání se do nich pomalu přilévá teplý kuřecí vývar. Hotová omáčka se pak do vývaru přidává nakonec. Největším rizikem při přípravě této polévky je, že se vám omáčka srazí. Tomu předejdete, když si ohlídáte pár věcí. Vejce by měla hlavně mít pokojovou teplotu, aby nedošlo ke srážení horkého vývaru. Polévka, do které budete lít omáčku, by měla být teplá, ale ne vařící. Při smíchávání omáčky a vývaru je třeba, aby měly přibližně stejnou teplotu. Důležité je i intenzívně šlehat a přilévat vývar pomalu.

Do polévky kulatozrnnou rýži

Hustou konzistenci polévky zajistí i rýže. Nejlepší je kulatozrnná, třeba arborio, které bývá základem italského rizota. Před jejím nasypáním do vývaru je třeba rýži nejprve několikrát propláchnout, aby se odstranil přebytečný škrob. Poté je dobré rýži  předem namočit. Pomáhá to rychlejšímu a rovnoměrnějšímu uvaření rýže. Namáčení rýže ve vodě totiž umožňuje zrnkům absorbovat vodu před vařením. Díky tomu je pak rýže i nadýchanější. Stačí ji nasypat do mísy, přidat tolik vody, aby ji pokryla, a nechat ji stát asi 30 minut.

Recept na pravou řeckou avgolemono

A jak tedy připravit úžasnou citronovo-kuřecí polévku avgolemono? Budete  potřebovat: 1 kuře (o váze cca 1-1,2 kg), 1 oloupanou červenou cibuli, 1,2 l vody, 150-200 g krátkozrnné rýže, například arborio, 2 velká vejce, šťávu z 1 citronu, 2 mrkve, sůl a čerstvě mletý pepř.

Postup: Kuře nejprve vložte do hlubokého hrnce. Přidejte celou cibuli a mrkev a vše zalijte vodou a okořeňte. Vody by mělo být tolik, aby pokryla kuře. Postavte na silný oheň, přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Když se kuře začne vařit, zmírněte teplotu a vařte kuře asi 1 hodinu a 15 minut. Kuře je hotové, když maso samo odpadává z kostí. Během vaření odstraňujte z vývaru pěnu.

Propláchněte rýži, dejte ji do mísy a zalijte trochou vody. Nechte ji 30 minut odstát. Pomocí jemného cedníku pak vodu slijte. Kuře vyjměte z vývaru a vývar sceďte. Měli byste mít asi 1 litr vývaru. Horký vývar přelijte do jiného hrnce, přidejte rýži, osolte a opepřete a vařte, dokud není rýže měkká. Zatímco se rýže vaří, připravte si kuře. Vařené kuřecí maso nejprve oberte a pak nakrájejte na kousky o velikosti sousta.

Na omáčku rozklepněte vejce do mísy a šlehejte, dokud nezpění; přidejte citronovou šťávu a znovu šlehejte. Do mísy přidejte naběračku teplé polévky a rychle prošlehejte. Přidejte ještě jednu naběračku a znovu šlehejte, aby se vejce postupně zahřívala a jemně vařila. Za stálého míchání vlijte vaječnou směs zpět do hrnce, aby se vám vejce nesrazila. Poté přiklopte pokličkou a odstavte na 3-4 minuty. Pak podávejte.

Recepty k tomuto článku