Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
18. 3. 2021 Vaření
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít všelijak. Vzpomínky na Řecko ale nemusíme vyvolávat jenom prohlížením pohlednic a fotek z posledních prázdnin u moře. Stejně dobře poslouží i talíř s pořádnou porcí musaky. A jak říkají sami Řekové; ta jejich verze je nejlepší.
Odkud se vzala musaka
V každé řecké rodině najdete speciální recept na musaku. A spousta variací existuje téměř po celém světě. S musakou se ale potkáte i v ostatních balkánských zemích, na Středním východě či v Turecku. Odkud se tedy toto skvělé jídlo vzalo? Obecně se věří, že musaka se zrodila ve chvíli, kdy Arabové představili světu lilek. Řecká musaka arabského původu může souviset s levantským musakhkhanem. Zdá se, že i slovo musaka pravděpodobně pochází z tohoto arabského slova.
Mohlo by vás zajímat
Francouzský vliv
Jeden z nejvlivnějších řeckých kuchařů Nikolas Tselementes v roce 1920 publikoval řecké recepty včetně musaky s francouzskou bešamelovou omáčkou. Právě tahle verze dnes patří v Řecku k nejoblíbenějším. Sám Tselementes, který stojí za modernizací řecké kuchyně, chtěl tímto krokem zbavit řecké jídlo jakéhokoli tureckého vlivu. Bešamelová omáčka prý měla být jakýmsi přiblížením se k Evropě.
Obhájci tradiční řecké musaky si stojí za tím, že by se pokrm měl připravovat z mletého jehněčího masa, které ovšem bývá v dalších balkánských verzích často nahrazeno hovězím. Maso se připravuje na karamelizované cibuli a česneku a opéká se na prudkém ohni. Zkušení kuchaři doporučují přidat na cibuli nejprve koření a až po té maso, protože vznikne bohatší chuť.
Mohlo by vás zajímat
Klíčem k musace plné středomořských chutí je také zelenina, konkrétně lilek a cuketa. Myslete ale na to, že je třeba je alespoň hodinu před pečením nakrájet na tenké plátky, osolit a nechat takzvaně vypotit. Jde o to, že sůl z nich vytáhne přebytečnou vodu, díky které by se pak v pekáči pokrm spíš vařil, než pekl. Ze stejného důvodu je třeba opatrně nakládat i s rajčaty, která obashují rovněž vysoký podíl tekutiny. Pokud zvolíte recept, ve kterém jsou i brambory, myslete na to, že ty zase potřebují delší dobu přípravy.
Mohlo by vás zajímat
Bešamelová omáčka
Přísada, která dodává tomuto pokrmu jemnou smetanovou chuť, šťavnatost a udržuje jeho kompaktnost, je bešamelová omáčka. Myslete na to, že by měla být připravená zcela bez hrudek, proto k dosažení požadované konzistence používejte metličku. Je třeba ji dělat na velmi mírném plameni a při vaření ji neustále míchat, aby se nepřipálila. Nic nezkazíte, jestliže musaku upečete v běžném pekáči. Na druhou stranu, pokud zvolíte keramickou nebo terakotovou glazovanou nádobu, pokrm si zachová bohatou chuť a vlastně i určitý autentický nádech.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Francouzská cibulačka: Božský vyprošťovák, který se dostal z tržiště až na královský stůl
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 4 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 17 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32