Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
Zdroj: Timolina, Freepik.com

S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít všelijak. Vzpomínky na Řecko ale nemusíme vyvolávat jenom prohlížením pohlednic a fotek z posledních prázdnin u moře. Stejně dobře poslouží i talíř s pořádnou porcí musaky. A jak říkají sami Řekové; ta jejich verze je nejlepší.

Odkud se vzala musaka

V každé řecké rodině najdete speciální recept na musaku. A spousta variací existuje téměř po celém světě. S musakou se ale potkáte i v ostatních balkánských zemích, na Středním východě či v Turecku. Odkud se tedy toto skvělé jídlo vzalo? Obecně se věří, že musaka se zrodila ve chvíli, kdy Arabové představili světu lilek. Řecká musaka arabského původu může souviset s levantským musakhkhanem. Zdá se, že i slovo musaka pravděpodobně pochází z tohoto arabského slova.

Francouzský vliv

Jeden z nejvlivnějších řeckých kuchařů Nikolas Tselementes v roce 1920 publikoval řecké recepty včetně musaky s francouzskou bešamelovou omáčkou. Právě tahle verze dnes patří v Řecku k nejoblíbenějším. Sám Tselementes, který stojí za modernizací řecké kuchyně, chtěl tímto krokem zbavit řecké jídlo jakéhokoli tureckého vlivu. Bešamelová omáčka prý měla být jakýmsi přiblížením se k Evropě.

Obhájci tradiční řecké musaky si stojí za tím, že by se pokrm měl připravovat z mletého jehněčího masa, které ovšem bývá v dalších balkánských verzích často nahrazeno hovězím. Maso se připravuje na karamelizované cibuli a česneku a opéká se na prudkém ohni. Zkušení kuchaři doporučují přidat na cibuli nejprve koření a až po té maso, protože vznikne bohatší chuť.

Klíčem k musace plné středomořských chutí je také zelenina, konkrétně lilek a cuketa. Myslete ale na to, že je třeba je alespoň hodinu před pečením nakrájet na tenké plátky, osolit a nechat takzvaně vypotit. Jde o to, že sůl z nich vytáhne přebytečnou vodu, díky které by se pak v pekáči pokrm spíš vařil, než pekl. Ze stejného důvodu je třeba opatrně nakládat i s rajčaty, která obashují rovněž vysoký podíl tekutiny. Pokud zvolíte recept, ve kterém jsou i brambory, myslete na to, že ty zase potřebují delší dobu přípravy.

Bešamelová omáčka

Přísada, která dodává tomuto pokrmu jemnou smetanovou chuť, šťavnatost a udržuje jeho kompaktnost, je bešamelová omáčka. Myslete na to, že by měla být připravená zcela bez hrudek, proto k dosažení požadované konzistence používejte metličku. Je třeba ji dělat na velmi mírném plameni a při vaření ji neustále míchat, aby se nepřipálila. Nic nezkazíte, jestliže musaku upečete v běžném pekáči. Na druhou stranu, pokud zvolíte keramickou nebo terakotovou glazovanou nádobu, pokrm si zachová bohatou chuť a vlastně i určitý autentický nádech.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více