Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravé svačinky
Zdroj: Freepik, rawpixel.com

Navštěvuje vaše dítě mezi druhým a třetím rokem života dětskou skupinu? Pak jistě řešíte i dopolední svačinky, které obvykle nebývají v režii tohoto typu předškolního zařízení. Naše inspirace se vám samozřejmě bude hodit i na cesty.

​Energetická hodnota svačinek

Optimální příjem energie se mění s věkem a potřebami v různých vývojových stádiích dětí. V období mezi 2. a 3. rokem by denní příjem energie měl být přibližně 5500 kJ, což odpovídá 1315 kcal. Důležitý je však také poměr živin, který je pro tento věk doporučený:

bílkoviny: 10 – 15 %

tuky: 30 - 35 %

sacharidy: 55 – 60 %

Tento ideální poměr živin by měl být zachován u každého pokrmu dítěte během dne včetně dopolední a odpolední svačiny. Podpoříte tím jeho optimální fyzickou i psychickou kondici a správný vývoj celého organismu.

​Na co si dát pozor při přípravě svačinek do dětské skupiny

  • Na svačinu nedávejte pokrmy, které podléhají rychlé zkáze, pokud nejsou uloženy v ledničce. Na to pozor obzvláště v letním období, kdy pokojová teplota může přesáhnout i 25 °C. Jsou to například vajíčka „naměkko“, pokrmy obsahující majonézu, šlehačkové krémy apod.
  • Není-li jiná možnost, než dát na svačinu rychle se kazící potraviny, uložte krabičku s jídlem do termoboxu.
  • Počítejte vždy s tím, že dozor nemá přehled o tom, kterému dítěti patří která krabička na svačinu. Děti kolem 2 let si ještě nemusí pamatovat vzhled svých věcí, proto vždy na krabičku i na lahvičku s pitím napište jméno dítěte.
  • Je-li součástí svačiny ovoce a zelenina, nespoléhejte na to, že ji dítěti někdo před konzumací umyje. Svačinka by měla být vždy připravena tak, aby ji dítko snědlo tak, jak je.
  • I když u vás doma není zvykem stravovat se zdravě, do dětského kolektivu není vhodné nosit nezdravé svačiny, jako jsou např. sladkosti nebo slané snacky. Tyto potraviny mimo vyvolání závisti také způsobí, že dítě bude mít brzy hlad.

​Tipy na zdravé svačinky, které můžete připravit večer

Ráno před odchodem obvykle nebývá mnoho času na přípravu nutričně vyváženého pokrmu, který bude zároveň pro malého strávníka atraktivní. Nechte se proto inspirovat našimi recepty na svačinky, jež vydrží i přes noc v lednici.

​Zeleninové muffiny

Na 12 muffinů potřebujete 6 středně velkých uvařených brambor, 1 menší cuketu, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, 50 g šunky, 1 mrkev, 1 hrst uvařeného hrášku, 1 lžíci sterilované kukuřice, 1 jarní cibulku, ½ stroužku česneku, trochu soli, majoránky a drceného kmínu. Jak na to?

Cuketu rozkrojíme podélně napůl, vydlabeme semínka a pevnou část nastrouháme nahrubo. Cuketu zlehka osolíme, necháme chvíli pustit vodu, kterou rukama vymačkáme. Smícháme nahrubo nastrouhané brambory, cuketu, najemno nastrouhanou mrkev, vejce, sýr, nadrobno nakrájenou šunku a jarní cibulku, hrášek, kukuřici a prolisovaný česnek. Podle chuti osolíme a ochutíme majoránkou a kmínem. Hmotu plníme do košíčků, nebo formy na muffiny vymazané máslem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Zeleninové muffiny mohou mít desítky variací podle použité zeleniny. Hodí se do nich např. brokolice, květák, paprika, pórek, dýně, špenát, zelené fazolky, růžičková kapusta aj.

​Tortilla s tuňákem

Na 1 svačinku použijte 1 tortillu, 2 lžíce tuňáka z konzervy, 1 lžíci kukuřice, 2 lžíce žervé, ¼ jarní cibulky, 1 rajče a listový salát. Jak na to?

Tuňáka rozmačkáme vidličkou s polovinou žervé, přimícháme kukuřici, nadrobno nakrájenou cibulku a nakrájená rajčata zbavená semínek. Tortillu potřeme z jedné strany zbytkem žervé, poklademe salátem, potřeme tuňákovou směsí a zamotáme jako palačinku.

​Špenátové palačinky s žervé

Na 1 svačinku potřebujete 50 g hladké mouky, 50 g baby špenátu, 1 vejce, 50 ml mléka, špetku soli, 1 lžíci žervé, 1 lžíci strouhaného sýra, 2 cherry rajčata a trochu slunečnicového oleje. Jak na to?

Mléko, vejce, špenát a sůl rozmixujte a pomocí metličky přimíchejte mouku. Nechte asi 15 minut odpočinout a znovu zamíchejte. Na pánvi rozehřejte pár kapek oleje, nalijte těsto a pozvolna opékejte z obou stran. Mezitím smíchejte žervé, strouhaný sýr a nadrobno nakrájená rajčata zbavená semínek. Touto pomazánkou potřete hotovou, mírně vychladlou palačinku a srolujte.

​Zdravý dýňový koláč

Na kulatou formu o průměru 26 cm budete potřebovat 1 menší dýni Hokkaido, 300 g hladké špaldové mouky, 100 g mandlové mouky, 2 vejce, 250 g plnotučného tvarohu, 100 g másla, 60–80 g třtinového cukru, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr a 2 lžičky prášku do pečiva. Jak na to?

Dýni zbavenou semínek nakrájejte na menší kousky, povařte asi 15 minut doměkka, slijte vodu a rozmixujte tyčovým mixérem. V jedné míse smíchejte všechny sypké ingredience, v druhé míse smíchejte dýňové pyré, vejce, tvaroh a rozpuštěné máslo. Sypkou směs přimíchejte k dýňové hmotě. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, rozprostřete do ní těsto a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je koláč upečený. Pokud se na špejli nenalepí syrové těsto, je hotovo.

Vyzkoušejte také výborný dýňový tvarohový koláč bez cukru.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:

szu.cz

Recepty k tomuto článku

Marie