Zařiďte si doma automat na živiny
Už jste slyšeli o nakličování semen? Určitě si vzpomínáte na základní školu, kdy jste v pracovkách před Velikonocemi vysévali osení. A nakličování je velmi podobné. Akorát rostlinky neslouží k…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Plnohodnotná, zdravá výživa je důležitá v každém věku, v tom batolecím ovšem hraje zásadní roli pro správný růst, vývoj, chuťové preference i stravovací návyky dítěte. Mezi prvním a třetím rokem života dítě přibere průměrně přibližně 5 kg a vyroste o 18 cm. Strava však ovlivňuje nejen hmotnost a výšku dítěte, ale především vývoj celého organismu.
V celkovém energetickém příjmu člověka nesmí chybět bílkoviny, tuky a sacharidy ve správném poměru, který se ovšem liší v různých obdobích života. U batolat, která se začínají přibližně kolem 1 roku pohybovat samostatně a vývoj mozku probíhá velmi rychle, je doporučený poměr:
bílkoviny: 10 – 15 %
tuky: 25 – 30 %
sacharidy: 50 – 55 %
Tento poměr živin je pro dětský organismus přirozený a ideálně by měl být zachován u každého pokrmu během dne, aby jídlo podporovalo fyzickou i psychickou kondici batolete. Samozřejmostí je, že strava by měla být pestrá a obsahovat dostatek vitamínů, minerálních látek a stopových prvků pro optimální vývoj. Klíčové jsou pro malé děti vápník, železo, zinek, jód, vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín D.
Článek z magazínu
Už jste slyšeli o nakličování semen? Určitě si vzpomínáte na základní školu, kdy jste v pracovkách před Velikonocemi vysévali osení. A nakličování je velmi podobné. Akorát rostlinky neslouží k…
U dětí mezi 1. a 3. rokem by poměr energetického příjmu rozdělený do doporučených 5 jídel denně měl být následující:
snídaně | 20 % |
svačina | 5 % |
oběd | 40 % |
svačina | 5 % |
večeře | 30 % |
Článek z magazínu
Teplé počasí přímo volá po příjemném osvěžení. Domácí limonády mohou být to pravé. Zkuste citrusovou s bylinkami, melounovou, bezinkovou, anebo třeba okurkovou či levandulovou. Zamilujete si je vy i…
Díky vyvážené snídani, ve které nechybí sacharidy, bílkoviny a tuky, nebude batole dopoledne unavené, bude se lépe soustředit, snadněji si bude pamatovat, řešit úkoly a nebude mít potřebu mlsat před obědem. Nechte se inspirovat našimi tipy na zdravé snídaně, z nichž si některé můžete připravit den předem a ušetřit si ranní shon.
Na přibližně 10 porcí domácí granoly budete potřebovat 2 hrnky ovesných vloček, ¾ hrnku mandlových plátků, 3 lžíce tekutého medu, 3 lžíce panenského olivového oleje (nebo kokosového oleje), 1 lžíci vanilkového extraktu, 1 lžičku mleté skořice a špetku mořské soli. Jak na to?
Troubu předehřejte na 160 °C. Smíchejte olivový olej, med, vanilkový extrakt, skořici a špetku soli. V jiné nádobě promíchejte ovesné vločky a mandle. Tekutou směs vmíchejte do sypké směsi tak, aby vločky a ořechy byly všechny obaleny. Směs rozprostřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a za občasného zamíchání pečte 20 – 30 minut. Domácí granolu nechte zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě ve spíži. Za optimálních podmínek vám granola vydrží 14 dní. Podávejte s bílým jogurtem.
Článek z magazínu
Každý si občas rád zakousne něco sladkého, a to i ten, kdo drží dietu. Jak si pochutnat a přitom nemít výčitky? Jednou z možností je upéct si domácí ovesné sušnky. Jsou zdravější než kupované a navíc…
Na tvarohový koláč potřebujete kulatou pečicí nádobu průměru 21 cm, 600 g plnotučného tvarohu, 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť), 3 lžíce sirupu z agáve, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku soli a 50 g rozinek. Jak na to?
Troubu předehřejte na 180 °C. Ke žloutkům přidejte sirup a vanilkový extrakt a ušlehejte je do pěny. Přidejte tvaroh, kukuřičný škrob a důkladně promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Bílky opatrně vmíchejte k tvarohové směsi a nakonec přimíchejte rozinky. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte 40 minut. Teplotu snižte na 150 °C a dopékejte ještě 20 minut. Zda je koláč hotový zjistíte tak, že se při pohybování formou netřese. Je-li stále pohyblivý, nechte ještě 10 minut péct.
Na přibližně 4 porce potřebujete 100 g kulatozrnné rýže, 400 ml mléka, 2 banány, 2 jablka, 2 lžíce tekutého medu, 1–2 lžičky skořice a 2 lžíce vlašských ořechů. Jak na to?
Rýži s mlékem přiveďte k varu a při mírné teplotě za občasného míchání vařte 20 minut. Přimíchejte med, přikryjte pokličkou a nechte asi 10 minut odstát. Mezitím nakrájejte banán a ořechy na drobné kousky, jablko nastrouhejte. Rýžovou kaši smíchejte s ovocem, ořechy a skořicí a podávejte.
Na přibližně 4 porce budete potřebovat 1 zralé avokádo, 200 g žervé, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 lžíci pažitky, 1 lžičku citronové šťávy, špetku soli a kváskový chléb. Jak na to?
Oloupané avokádo zbavené pecky rozmačkejte vidličkou a smíchejte s citronovou šťávou. Vejce a pažitku nakrájejte nadrobno a smíchejte s avokádem a žervé. Podle chuti osolte a podávejte na kváskovém chlebu.
Zdroje informací:
inspiredtaste.net
suncakemom.com
Témata: snídaně, zdravá strava, dětská jídla, jídlo pro děti, pro děti
Články z magazínu
Přidáno před 1 hodinou
Přidáno před 4 hodinami
Přidáno 29. 6. 2022 18:06
Přidáno 29. 6. 2022 13:58
Přidáno 29. 6. 2022 13:37
Přidáno 29. 6. 2022 11:32
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.