Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pepek námořník ho miloval a věděl, proč! I když byste ho podle vědců museli sníst tuny, po špenátu opravdu rostou svaly. A také obsahuje řadu vitamínů, je vhodný pro dietáře a když se dobře udělá, chutná skvěle. Jak na to?

  Špenát, zelené z  lato

Dnes již jen málokdo bere špenát jako nevzhledné šedozelené „cosi“ bez chuti ze školní jídelny. Tyto vzpomínky máme už dávno zasuty v archívu paměti, ale je pravda, že aby byl špenát vážně dobrý a zároveň na talíři dobře vypadal, je potřeba trochu to s ním trochu umět. Většina současných kuchařů, kuchařek a potažmo i strávníků ví, že špenát umí být lahůdkovou zeleninou. Aby se to povedlo i vám doma, postačí správně jej dochutit a vybrat kvalitní protlak.

Původ špenátu bychom nalezli pravděpodobně v oblasti Kavkazu, v Íránu a Afghánistánu. Někdy v 15. století se dostal do Evropy prostřednictvím Maurů, kteří jeho pěstování od Arabů převzali.

Je to nutričně velmi cenná zelenina, i když bylo množství obsaženého železa v něm vinou tiskové chyby přeceňováno. Obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, jód, železo, vápník, draslík a kyselinu listovou. Obsahuje ale také značné množství kyseliny šťavelové. Abychom zabránili jejímu působení – odvápnění organismu – kombinujeme špenát s mlékem a mléčnými výrobky.

[recipesTiles: 2519, 40179, 1273, 59876]

Špenát může být dobrota  

Špenát má v kuchyni mnohostranné využití. Připravujeme z něj polévky, saláty, náplně, pomazánky,…Jen tak rychle osmahnutý na oleji s nasekaným česnekem je opravdovou lahůdkou. V dnešní době naštěstí nejsme odkázáni na jednu unifikovanou zmrzlou kostku špenátového protlaku. Kdo si špenát nemůže pěstovat sám, má mnoho jiných možností. V obchodech se zeleninou lze dostat čerstvý listový špenát po většinu roku. A zmraženého špenátu už existuje několik druhů, takže vybrat si může opravdu každý. Dkonce se dají zakoupit mražené špenáty, které už obsahují česnek nebo i smetanu, takže je stačí jen rozehřát v hrnci.

Pokud si chcete sami připravit lahodný špenát ze zmraženého protlaku, nejjednodušší je v hranci na oleji nebo ještě lépe másle osmahnout na drobno nakrájenou cibulku, případně špek nebo slaninu na kostičky a nechte vše pěkně vypéct. Následně přidejte česnek. Ideální je nechat olej či máslo jím jen ovonět a zase ho vyjmout, protože by mohl zhořknout. Do hrnce pak přidávejte protlak po menších částech. Když špenát změkne, postupně do něj přilévejte mléko pokojové teploty a míchejte, dokud nedosáhnete konzistence, která vám vyhovuje. Logicky více mléka znamená tekutější špenát. Můžete použít i smetanu na vaření, ale to už zdravou přílohu změníte v pořádnou kalorickou bombu.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

petra

31. 1. 2009 19:06

hmm vypadá to lákavě to se musí prubnout:-D

hmmmmm

30. 1. 2009 17:13

:-))

lucie svobodova

20. 1. 2009 20:24

delala jsem to a bylo to dobré

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více