Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zákusek s mraženým ovocem
Zdroj: Pixabay, Emilia_Baczynska

Mražení potravin je skvělým způsobem pro uchovávání potravin. Některé se ovšem pro mražení nehodí. Zjistěte, které to jsou. Inspirujte se, které potraviny se dají mrazit tak, aby byly dobře připravené k dalšímu využití.


Co potřebujete na mražení potravin

Mrazíte ovoce a zůstávají vám na něm krystalky? Na správné mražení existují určitá pravidla. Řada potravin tímto procesem mění konzistenci a čím déle je máte v mrazničce, tím více je vidět působení mrazu. Než dáte věci do mrazáku, pořiďte si znovu uzavíratelné plastové nádoby vhodné do mrazničky, mrazicí sáčky různých velikostí a fix na popisování. Dobré popisky na obalech s jídlem vás lépe zorientují. Důležité je datum, kdy potravinu dáváte do mrazničky. Z mrazicích sáčků pokaždé dobře vytlačte vzduch. Dodržujte heslo: Co dřív přijde dovnitř, musí jako první ven.

Které potraviny nemrazit

Existuje několik položek, není vhodné mrazit. Patří mezi ně: syrová vejce stále ve skořápce (zmrazením se mohou roztáhnout a prasknout); vejce natvrdo (mohou být gumová a tvrdá), hlávkový salát a další zelenina plná vody, jako jsou okurky, papriky a cibule (mohou se spálit mrazem, zůstane rozmočená zelenina), majonéza a smetana (při zmrazení se oddělují a srážejí). Přečtěte si, jak můžete získat co nejlépe zmrazené potraviny.

1. Jak mrazit ovoce

Z mrazáku chcete vytáhnout vždy příslušné množství, které odsypete. Proto potřebujete kuličky nebo kousky ovoce správně zamrazit. Pokud má ovoce pecku, vždy ji předem odstraňte. Bobule nejprve zmrazte ve velké plastové misce nebo na tácku v jedné vrstvě, na pečicím papíru. Vystavení chladu je rychle zmrazí. Nevzniknou ledové krystalky, které ničí buněčné stěny. Výsledkem je pevnější struktura ovoce. Když zmrznou, přendejte je do mrazicího sáčku a dobře ho uzavřete. Čerstvé ovoce a zelenina vydrží v mrazáku v dobrém stavu za uchování chuti zhruba 8 až 12 měsíců.

2. Co s tukem ze slaniny

Pokud si děláte teplé snídaně nebo večeře a využíváte slaninu, možná vám z ní zůstává tuk. Nalijte ho do formy na led a zmrazte. V týdnu, když pak budete spěchat, můžete kostky tuku znovu využít (necháte rozpustit na pánvičce nebo v mikrovlnce) – ke smažení brambor, nebo se hodí třeba dát i na salát.

3. Jak mrazit avokádo

I avokádo můžete mrazit, i když potom je jeho využití trochu omezené. Na skvělé guacamole ale bude úplně dostačující. Rozmixujte ovoce v kuchyňském robotu a přidejte lžičku limetkové nebo citrónové šťávy, aby avokádo nezhnědlo. Směs dejte do nádoby, dobře uzavřete a skladujte v mrazničce až pět měsíců.

4. Jak mrazit rajčata

Ano, i rajčata jsou poměrně vodová, ale zmrazit se dají. Jen budou mít trochu jiné využití. Zmrazíte je tak, že je v jedné vrstvě dáte na plastový tácek s pečicím papírem. Až budou zmrzlá, opět je dáte do mrazicího sáčku. Vydrží až osm měsíců. Pokud je chcete rozmrazit, dejte je pod teplou vodu a slupka sklouzne. Dá se z nich pak připravit polévka nebo třeba omáčka a už nebudete muset řešit sundávání slupky.

5. Jak mrazit koláče

Než dáte do mrazničky koláč, měl by být zcela vychladlý. Zabalte ho do plastové fólie (klidně i ve dvou vrstvách) nebo uložte do mrazicích sáčků. Ani tady nezapomínejte na označení. Koláče můžete uchovávat v mrazáku dva měsíce. Dobrým tipem je, že částečně zmrazené dorty se mnohem lépe zdobí, protože jsou tužší a mají méně drobků. Zamrazit si můžete i pár plátků dortu. Balte je vždy samostatně, můžete pod ně dát i plastový talířek. Navrstvěte plastový obal a pevně uzavřete. V dobré kondici vydrží asi dva měsíce. 

6. Jak zmrazit maso

Maso upravte do podoby, ve které ho budete potřebovat. Můžete pokrájet, odstranit tuk a podobně. Pak ho vložte do mrazicího sáčku. Předejdete tak spálení mrazem a prodloužíte trvanlivost masa. Tepelně neupravené kuřecí, telecí, vepřové a hovězí zhruba 3 měsíce. Tepelně neupravené ryby a mořské plody jsou na tom stejně.

Mražení

První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou…

7. Jak mrazit pečivo

Při správném zmrazení si pečivo může zachovat čerstvost. Než ho zamrazíte, musí být vychladlé a zcela suché. Je důležité vědět, že mrazivý vzduch vysouší, a to se projeví na struktuře i chuti i v případě pečiva. Ideálně čerstvý chléb nakrájete na plátky a těsně je zabalte do alobalu. Celý chléb proložený alobalem pak vložte do mrazicího sáčku. Opět z něj vytlačte vzduch. Podobně balte i rohlíky a housky. Pečivo vydrží zhruba 3 měsíce.

Zdroje informací:
rd.com 
bannerhealth.com
tasteofhome.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat