Tipy na výrobu čerstvého smoothie, domácí zmrzliny či ledové tříště

30. 5. 2020 14:40

Tipy a triky Redakce

Tipy na výrobu čerstvého smoothie, domácí zmrzliny či ledové tříště Pár parných letních dní je už za námi, žádná rosnička vám ale neodpřísáhne, že už žádné nepřijdou, i když to občas vypadá všelijak. Proto je dobré se na teplé dny připravit. V letním parnu vás nejvíce zchladí šťavnaté smoothie, osvěžující domácí zmrzka nebo super ledová tříšť.


Chia smoothie s mangem a kokosem

  • 100 ml kokosového mléka
  • 100 g čerstvých kousků manga
  • 1/2 polévkové lžíce semínek chia
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 čajová lžička citronové, nebo limetkové šťávy
  • Hrst máty nebo meduňky
  • 8 velkých kostek ledu
     

Chia semínka ponoříme do kokosového mléka a necháme půl hodiny odpočinout. Ostatní přísady vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Poté přidáme mléko s nabobtnanými chia semínky a zamícháme lžící. Toto smoothie chutná svěže díky mangu a kokosu a navíc zasytí. Ovoce může obměnovat dle chuti.

Brčálově zelené, ale výborné smoothie

Základem tohoto smoothie jsou vždy čerstvé listy špenátu, kterých potřebujeme 100 g, dále 100 g ovoce dle chuti a 100 ml vody. Kouzlo tohoto receptu spočívá v tom, že je volný, ale jak název napovídá, nápoj by měl být zelený, je proto vhodné použít třeba kiwi, špenát a vodu a pak už jen dohladka mixovat, a osvěžující nápoj je na světě. Pokud patříte k milovníkům experimentů, můžete zkusit přidat třeba okurku.

Ovocné smoothie

  • 150 g čerstvých malin
  • 2 vyzrálé banány
  • 200 ml kokosového mléka
     

Všechny ingredience očistíme. Maliny propláchneme, banány oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Společně s kokosovým mlékem vložíme do mixéru a mixujeme. Pokud máte rádi změnu, vyzkoušejte místo kokosového mléka třeba mandlové či sojové s příchutí vanilky.

Domácí zmrzlina, kterou si můžete dát ihned

  • 500 g zmraženého ovoce – domácího nebo koupeného
  • 2-3 lžíce cukru, použít můžete i med či stévii
  • 1 kelímek zakysané smetany, tvarohu, pribiňáku nebo klasické smetany
  • Max. 100 ml studeného mléka
     

Všechny suroviny kromě mléka vložte do mixéru a rozmixujte. Postupně, po lžících přidávejte mléko, dokud se nevytvoří hustá hmota. Když to s mlékem přeženete, vytvoříte spíše ledový koktejl než zmrzlinu. Mixujte, dokud nevznikne mražený krém, který můžete ihned podávat. Pokud byste chtěli zmrzlinu mrazit, počítejte s tím, že přestane být heká a krémová.

Ledová tříšť

  • 500 g jahod nebo jiného ovoce
  • 500 ml vody
  • 180 g cukru krupice, lze použít i med
  • 3 lžíce citronové šťávy
     

Jahody omyjte, odstopkujte, rozmixujte a postupně přidejte cukr. Počkejte, až se rozpustí a dokud směs není hladká. V případě použití medu nemusíte čekat, než se rozpustí, jen jej vmíchejte. Pokud tříšť vyrábíte z jahod, vyjměte ji z mixéru a přeceďte, abyste se zbavili zrníček. Hotovou směs na tříšť dejte do dózy a vložte na 3 hodiny do mrazáku. Po této době bude po okrajích dózy tříšť přimrzlá, ale uprostřed bude mít správnou konzistenci, proto ji jen stačí promíchat a podávat nejlépe s brčkem a deštníčkem. Tříšť můžete ozvláštnit mátou, kůrou z limetky nebo meduňkou.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

  • Helka42 Helka42

    Smoothie je opravdu osvěžující. Opravdu lepší dělat v létě dětem, než kupovat zmrzlinu. Máme vitamix mixérek a je vážně suprový.

    Odpovědět

Přidat komentář

Zapomněl/a jsem heslo